Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Fotografia studyjna - pytań kilka

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magicart Zobacz posta
    Taa wiem, że praktyka czyni mistrza, ale...
    Przepraszam muszę zapytać wprost bo nie kumam (Zbyszko666 - ten link widziałem, ale tam jest wszystko, ale nie ma odpowiedzi na moje prozaiczne pytania).

1. Jak robicie foty w studio to na manualu?
    2. Załóżmy, że czas otwarcia migawki mam na 0.125, przysłonę ustawiłem na 5.6 jak więc wyregulować lampę?
    3. Tryb pomiaru światła lepiej punktowy czy strefowy...?

1. tak tylko i wyłącznie
    2. odp. tak abyś osiągnął zamierzony efekt ale czas tak naprawdę gra małą rolę w studio przy korzystaniu z lamp bez światła zastanego bo tutaj liczy się długość błysku...do korekty ekspozycji kierujesz się bardziej przysłoną lub mocą oświetlenia.
    3.Tryb pomiaru światła nie ma znaczenia w manualu bo ty ustalasz ekspozycję a nie aparat

A ogólnie to jak zaczynasz i nie wiesz co i jak to ustaw sobie lampy na połowę mocy a w aparacie w manualu np. f8, iso 100, 1/200s i zobacz, jak za mało światła zwiększ moc lampy albo otwórz bardziej przysłonę jak za dużo to analogicznie w druga stronę aż metodą prób i błędów dojdziesz do tego co byś chciał widzieć na zdjęciach. Z czasem to z głowy będziesz mniej więcej wiedział co i jak ustawić, tylko małe poprawki będzie trzeba wprowadzać.
    Ostatnio edytowane przez KUBAwo ; 07-03-2012 o 23:10
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magicart Zobacz posta
    Dzięki
    Studio to gra świateł i ty musisz sam wywnioskować co chcesz z tego warsztatu wynieść.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    A ogólnie to jak zaczynasz i nie wiesz co i jak to ustaw sobie lampy na połowę mocy a w aparacie w manualu np. f8, iso 100, 1/200s i zobacz, jak za mało światła zwiększ moc lampy albo otwórz bardziej przysłonę jak za dużo to analogicznie w druga stronę aż metodą prób i błędów dojdziesz do tego co byś chciał widzieć na zdjęciach.
    Zabrakło tylko jeszcze jednej wskazówki: jak zobaczysz czarny pas na dole kadry, to wydłuż czas ekspozycji. ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkoprowski Zobacz posta
    Zabrakło tylko jeszcze jednej wskazówki: jak zobaczysz czarny pas na dole kadry, to wydłuż czas ekspozycji. ;-)
    Taaa słynny "czarny pas" prześladuje wielu :razz:

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

nie zapomnij ustawić odpowiedniej temperatury barwowej - to będzie gdzieś 5400-5600k zależnie od lamp
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Domyślnie

Teoretycznie tak, praktycznie - nie. Nie będe się rozwodził dlaczego.
    Ale studio to jest to miejsce, gdzie się pracuje na WB PRE, po prostu.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uprawnienia umieszczania postów