Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Fotografia studyjna - pytań kilka

Domyślnie

A kto mówi że to ma iść na softboxa troche kombinowania i można dać ją pomiedzy palnik a dyfuzory i da rade:P dla chcącego nic truuudnego.

Fotografia jest trudniejsza niż niektórzy myślą !
    Fatalny pomysł, a co z błyskiem lampy z boku palnika ? wpada na softa bez filtra ?
    regulamin pkt. 8

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuzynPit Zobacz posta
    A kto mówi że to ma iść na softboxa troche kombinowania i można dać ją pomiedzy palnik a dyfuzory i da rade:P dla chcącego nic truuudnego
    Piszesz tak bo już sam tak robiłeś czy po prostu wydaje Ci się że to można zrobić? Jak założysz jakimś cudem taki filtr blisko palnika to możesz zapomnieć o pilocie. Halogenowa żarówa szybko roztopi taką folie, więc Twój pomysł to może być 320zł za filtry plus parę stówek na nową lampę i softa.

Domyślnie

PRzypuszczam i jestem świadom tego że pilota nie będe miał... ale raczej w przypadku uzywania lampy z filtrem CTO jako np kontry nie jest tak trudny żeby koniecznie mieć pilota? coś kosztem czegoś...
    Chcesz mieszać światło żarowe(np ring light) i światło błyskowe to idąc po kosztach i najmniejszej linii oporu nie ma siły żebyś wymyslił coś bardziej poręcznego....
    a wkładając filtr pomiędzy palnik a dyfuzory w sofcie miałem na myśli coś takiego poprostu:
    i WYDAJE mi się że mogło to by napewno w pewnym stopniu wyrównać różnice oświetleniowe... Może się nie znam ale pokombinować by można. jeśli pomysł marny to nic innego mi do głowy nie przychodzi;]

Domyślnie

zapytam jeszcze raz: robiłeś już coś takiego czy tylko teoretyzujesz?

Domyślnie

Wyraźnie napisałem że WYDAJE mi się że może to zadziałać:> wiec teretyzuje...

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Jak założy szklany filtr to ok, żelowy czy plastikowy spłonie w kilka sekund....
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

Flankerp-napisałem że wiem o tym i raczej używając bym żelowego etc to bym wyłączył pilota...

Domyślnie

Proponuję żebyś sam najpierw spróbował coś takiego zrobić zanim zaczniesz sypać radami, bo jak na razie to bronisz pomysłu, który już dawno powinien leżeć głęboko zakopany.

Domyślnie

Nikt nie każe Ci tego robić jesli wg Ciebie i innych jest zły to olej to po prostu Nie znam innego patentu na montaż filtra w softboxie i tyle. Mnie przyszło coś takiego na myśl.

Coś już napisał

Domyślnie

Jestem ciekaw jak to się sprawdzi w praktyce. Czy ktoś zaryzykuje? Przy dużej mocy lampy (mówię o palniku a nie o pilocie) filtr jeśli nie spłonie to się pofaluje. Jeśli będzie dostatecznie daleko od palnika to będzie potrzebny duży. Ale to teoria, jestem ciekaw praktycznego zastosowania i wyników.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów