Cytat Zamieszczone przez Snap_Mac Zobacz posta
Może masz doświadczenie z 24fps na 500d, tzn. czy nie przegrzewa się aparat ?
Mam wgrany ML z 22.12 w hd jest fps32, a w ful hd 21.
Tylko tak jak napisałem wcześniej po zmianie np. na fsp 32, aparat tak nagrywa, ale odtwarza 25 klatek w rezultacie dając zwolnione tempo. Dźwięk jest niezsynchronizowany. Np nagrywając filmik 10 s odtwarzany będzie 11s a dźwięk 10s. Z własnych doświadczeń służy to tylko i wyłącznie do nagrywania filmików w zwolnionym lub przyspieszonym tempie (no chyba, że trzeba coś zmienić w ustawieniach o czym nie wiem.)

Cytat Zamieszczone przez Snap_Mac Zobacz posta
Ja wchodził bym w m42 dla jakiegoś szerokiego kąta (lepszego niż kit canona) oraz może coś długiego do portretów (teraz mam 50 mm ale coś dłuższego by też się przydało).
Niestety ale nie widzę nic na rynku, co ma całkiem dobry szeroki kąt i jest zarazem tanie .
Dzięki
Z tego co wiem to obiektywy szerokokątne od analogów nie nadają się do cyfry ze względu na małą telecentryczność. W teleobiektywach jest lepiej.
Pisałeś o 135. Moim zdaniem to była dobra portretówka na FF (na analogu bardzo często używałem) jednak na cropie jest za długi i mało przydatny. 85mm to chyba maks na portretówkę na cropie.