Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: canon 500d vs 550d,600d ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Snap_Mac Zobacz posta
    Ja wchodził bym w m42 dla jakiegoś szerokiego kąta (lepszego niż kit canona) oraz może coś długiego do portretów (teraz mam 50 mm ale coś dłuższego by też się przydało).
    Niestety ale nie widzę nic na rynku, co ma całkiem dobry szeroki kąt i jest zarazem tanie .

Dzięki
    Nie ma tanich naprawdę szerokich obiektywów, szerokie m42 to 20mm taniość to pojęcie względne więc nie będę wyrokował, jeśli są przyzwoite to nie będą tanie. Tanie UWA to używka tamrona 11-18 a tani szeroki to używka kita 18-55 efekty będą lepsze niż z m42 a z tanich portretowych to canon 85/1.8 lub 50/1.8 (ale trzeba pamiętać że plastyka jest proporcjonalna do nakładów pieniężnych).

Co do filmowania to się nie wypowiem bo prawie nie używam.

Co do częstych zmian to owszem ale przy ograniczonym budżecie - powiem tak jak gadają u mnie na wsi "get real" oczywiście można kupić używkę 5D ale nie wszyscy pojadą na jednym obiektywie 50mm, najczęściej potrzebujemy bardziej konkretnych ogniskowych, a opowieści o zoomach nożnych i panoramkach to sobie można w kapcie wcisnąć . Pomyśl najpierw o optyce, następnie o korpusie, potem podsumuj i będziesz wiedział wszystko.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Domyślnie

hmmm to ciekawe, wydawało mi się (tak gdzieś usłyszałem) ze na największej rozdzielczości można ustawić 24 fps ale bezwzględnie trzeba wyłączyć dźwięk.
    I w tedy wszystko hula normalnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No właśnie tanie to pojęcie względne . Mówiąc tani obiektyw szerokokątny który będzie dawał dobre rezultaty, myślę o przedziale cenowym 300-500 pln.
    Był czas że mocno napaliłem się na m42, ale im więcej czytając opinii jestem coraz bardziej oddalony od tego tematu.
    Starzy zapaleńcy uważają że nie ma nic lepszego, no a z drugiej strony jest sporo osób uważających że to nie jest warte zachodu.
    Chciałbym znaleźć obiektywy w podanej wyżej granicy cenowej (jak będzie mniej to się nie obrażę) w ogniskowej 20mm - 35mm. Ale oczywiście powinny reprezentował sporo lepszą jakąś niż kit od canona.

Wracając do tematu 24 fps to znalazłem filmik - http://www.youtube.com/watch?v=TkaRmCTz7cQ co o tym myślicie ? Jakoś słaba ale może to wina światła.
    Ostatnio edytowane przez Snap_Mac ; 05-03-2012 o 00:50 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    A ja bym olal XXXD, bo aktualnie wieje tandeta.
    Chwyc do reki tego 600D, to powinno kosztowac 1699zl, a nie prawie 2,5. Jak wciskalem spust to mialem wrazenie pustego wnetrza.
    No ja chwyciłem i bardzo dobrze się trzyma :-D. Co do ceny - nie ma sprawy załóż fabrykę i sprzedawaj takie aparaty po 1600 - możesz nawet taniej .

Do tego plaski guziki na body ktore sa bardzo srednie.
    Tu bez tłumacza ani rusz :rolleyes:.

Dobrze nie kupil aparatu a juz mu doradzaja FF LOL Do czego mu FF?...
    Do robienia zdjęć, a do czegóż by innego :rolleyes:.
    Niemniej uważam, że 600d to bardzo rozsądny wybór :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No ja chwyciłem i bardzo dobrze się trzyma :-D. Co do ceny - nie ma sprawy załóż fabrykę i sprzedawaj takie aparaty po 1600 - możesz nawet taniej .
    Dla mnie porazka. 400D byl wykonany lepiej.

Tu bez tłumacza ani rusz :rolleyes:.
    Trudno wpasc na brak jednej literki....... ok E
    PLASKIE ! Guziczki na body sa plaskie.

Do robienia zdjęć, a do czegóż by innego :rolleyes:.
    Niemniej uważam, że 600d to bardzo rozsądny wybór :cool:.
    Idac tym tokiem myslenia- do zdjec, moze sobie pstrykac aparacikiem w telefonie komorkowym :neutral:
    Na co amatorowi FF.... nadal nie wiem.
    A ja dalej uwazam ze 600D jest tandetny na tle konkurencji, wspomniany D3100 sprawia wrazenie solidniejszego. Mozliwosci i jakosc obrazka to juz inna para kaloszy. Sam korpus wieje kiczem imo.
    xxxD i xxxxD to prawie to samo, xxD zjechal prawie ze do poziomu xxxD.
    Taki 7D to powinien byc 60D.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Trudno wpasc na brak jednej literki....... ok E
    PLASKIE ! Guziczki na body sa plaskie.
    Wiesz żeby nie trzeba było "wpadać" wystarczy pisać zrozumiale.

Na co amatorowi FF.... nadal nie wiem.
    A FF to jakieś wyzwanie żeby amator nie mógł robić tym zdjęć czy może specjalny kurs musi odbyć żeby robić nim zdjęcia? Nie popadajmy w jakąś paranoję :rolleyes:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Snap_Mac Zobacz posta
    No właśnie tanie to pojęcie względne . Mówiąc tani obiektyw szerokokątny który będzie dawał dobre rezultaty, myślę o przedziale cenowym 300-500 pln.
    Kultowy wytwór z Jeny kosztował kiedyś ok 700zł, określiłbym go jak całkiem przyzwoity (miałem przez moment jakby kto pytał) ale bez szału mz nie wart tych pieniędzy.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Wiesz żeby nie trzeba było "wpadać" wystarczy pisać zrozumiale.
    W tej chwili uskuteczniasz przyrost formy nad trescia.

A FF to jakieś wyzwanie żeby amator nie mógł robić tym zdjęć czy może specjalny kurs musi odbyć żeby robić nim zdjęcia? Nie popadajmy w jakąś paranoję :rolleyes:.
    Wyzwanie finansowe i to nie male. Nie widze plusow dla ktorych amator dla swoich wlasnych najczesciej domowych zastosowan mialby sie w to pchac. Co innego osoby ktore na tym zarabiaja.

EOT

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wyzwanie finansowe i to nie male. Nie widze plusow dla ktorych amator dla swoich wlasnych najczesciej domowych zastosowan mialby sie w to pchac. Co innego osoby ktore na tym zarabiaja.

EOT
    Ale jeśli go stać to jaki problem :rolleyes
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja dalej uwazam ze 600D jest tandetny na tle konkurencji, wspomniany D3100 sprawia wrazenie solidniejszego. Mozliwosci i jakosc obrazka to juz inna para kaloszy. Sam korpus wieje kiczem imo.
    xxxD i xxxxD to prawie to samo, xxD zjechal prawie ze do poziomu xxxD.
    Taki 7D to powinien byc 60D.
    Akurat trzycyfrówki od 500D jakością mocno skoczyły do góry, 400D był wykonany na podobnym poziomie, co 1000D, tylko z jeszcze łatwiej rysujących się plastików. Ja jestem zwolennikiem tego rodzaju aparatów, małe, tanie, daje dobry obrazek i jest (wbrew pozorom) nie do zajechania, podobnie zresztą jak kity 18-55 - telepie się, rzęzi, klekocze, ale paść nie może.

A 60D, 7D - świetne korpusy, tylko sam bym wolał kupić tanią puchę i wrzucić kasę w szkło. Zamiast 600D wziąć 500D i "od razu" mamy pieniądz na szkiełko typu Sigma 10-20, czy pod portret Canon 50/1,4 czy 85/1,8.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

[QUOTE=_igi;1054887]Akurat trzycyfrówki od 500D jakością mocno skoczyły do góry, 400D był wykonany na podobnym poziomie, co 1000D, tylko z jeszcze łatwiej rysujących się plastików.

Mam 400d już blisko pięć lat i nic mi się nie porysowało.Niedawno macałem w sklepie 600d i wydał mi się bardziej plastikowy od 400d,i ergomomia inna-grip jakby mniej wygodny,może to tylko kwestia przyzwyczajenia.Ja też mam dylemat co kupić-600d,60d,a może odpuścić sobie lustra i kupić G1X.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów