Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: CANON EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II czy IS

Miasto
    DW / KNT

Domyślnie

tańsza? nie wiem jak sytuacja wygląda po sklepach, ale przynajmniej na allegro to II jest na dzień dzisiejszy tańsza. Miałeś okazję skonfrontować oba i stwierdzasz, że jednak I jest lepsza? A jak ostrość zdjęć w obu przypadkach?
    swoją drogą też bym wziął t70-300 vc, ale jego cena przekracza mój budżet, niestety...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomarz Zobacz posta
    Minęło trochę czasu, a ja właśnie zdecydowałem się na c 55-250 i zastanawiam się między I i II. Na necie znalazłem kilka opinii sugerujących, iż pomimo identycznych parametrów II daje nieco ostrzejsze i bardziej kontrastowe obrazy. Czy może ktoś ustosunkować się do tej tezy?
    tez stałem przed takim wyborem, przeczytałem cały internet i nie znalazłem dowodów na to, że II jest lepsza. Moim zdanie różni się tylko brakiem srebrnego paska. Kupując używkę na allegro wydasz max. 600zł, nowa II to 850zł, jeśli cię stać bierz nowy, może łatwiej będzie ci go sprzedać w przyszłości, ale nie wiem czy i tak nie stracisz więcej niż biorąc jedynkę. Ja ze swojej jestem zadowolony, ostrzy dobrze i celnie w całym zakresie ogniskowych.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

@ lukidj - IMHO nie zastanwiaj się za bardzo, jeśli kupujesz nowe to kup tańsze szkło.
    Nie odczujesz większej różnicy pomiędzy nimi. IMHO szkoda czasu na zastanwianie.

Początki nałogu

Domyślnie

Bierz używane, nie stracisz na odsprzedaży. W tym szkle nie ma co się zepsuć, chyba że ktoś wbijał gwoździe to nie ta konstrukcja Ja porównywałem 18-55 w wersji IS i IS II, nie porównywałem 55-250 IS i IS II.

Miasto
    wrocław

Domyślnie

Witam jestem nową osobą Dzwoniłem przed chwilą do http://www.foto-ivy.pl/product.php?id_product=1243 tego sklepu i właściciel mi powiedział że wersja II ma zmniejszoną aberację chromatyczną i winetowanie oraz odrobine lepiej ostrzy tyle co się dowiedziałem i zamierzam go kupić jak już będe miał to najwyżej podziele się również odczuciami i najwyżej pare fotek wrzuce

Miasto
    DW / KNT

Domyślnie

Czyli chyba jednak jest coś na rzeczy, bo to kolejny głos na plus dla II

Dopiero zaczyna Awatar Pichu
    Miasto
    UK

Domyślnie

Ja osobiście mam wersję I i nie narzekam
    Canon EOS 500D, Canon EF-S 18-55mm II, Canon EF-S 55-250mm IS, Canon EF 50mm 1.4 USM, Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di 1:1 Macro, YN-565EX

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów