Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 7D przekadrowanie

Dopiero zaczyna

Unhappy 7D przekadrowanie

Nie mogę znaleźć w instrukcji, czy w 7D można ustawić ostrość na wybranym punkcie X (np. osobie) na planie A, następnie zmienić kadr na plan B tak żeby TYLKO ostrość cały czas była zachowana zgodnie z ustawieniami na planie A ale żeby aparat zmierzył mi przysłonę/migawkę (w zależności czy fotografuję w trybie Av czy Tv) zgodnie z ekspozycją planu B. Ma to to znaczenie, że jeśli jest różna ekspozycja pomiędzy planem A i B to będę miał źle naświetlone zdjęcie. Z góry dzięki za odp.

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

blokada ekspozycji z planu b to guziczek chyba " * "
    blokujesz ekspozycje lapiesz ostrość do połowy wciśnietym spustem migawki, przekadrowujesz i cyk

w ustawieniach aparatu możesz ten proces jeszcze usprawnić przypisując odpowiednie funkcje pod guzik migawki i *
    Ostatnio edytowane przez bulldog ; 02-03-2012 o 17:21

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chcesz mieć prawidłowo naświetlone zdjęcie tam gdzie ono ma nie być ostre? Wyraźny plan A ma być prześwietlony lub niedoświetlony?
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna

Domyślnie gwiazdka

tylko gwiazdka w trybie Av powoduje blokadę całej ekspozycji w tym czasu naświetlenia. Jeśli plan A będę mieć jasny, ustawię ostrość i nacisnę gwiazdkę, przekadruję na plan B ciemniejszy, to zdjęcie będę mieć źle naświetlone. A ja bym chciał w trybie Av ustawić ostrość na pkt X na planie A, przekadrować na plan B tak żeby zachować nastawienie ostrości z planu A ale żeby aparat zmierzył mi oświetlenie planu B i wg tego ustawił czas naświetlania.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

AF ustaw w tryb One Shot, złap ostrość na A i trzymając spust naciśnięty do połowy przekadruj na B. Metoda druga: kadruj na B a dżojstikiem ustaw odpowiedni punkt/grupę AF na obiekt A

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Można też w trybie manualnym ustawić ekspozycję a potem już zmieniasz do woli jak sobie chcesz.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Rozumiem, że używasz centralnego punktu i pomiaru wielosegmentowego? Zmień pomiar światła na centralnie ważony lub punktowy, złap ostrość środkowym sensorem ( w trybie AV zostanie ustawiony przez aparat odpowiedni czas ), przekadruj ( wyostrzenie nie ulegnie zmianie ) a wówczas dla nowego obszaru w jakim znajdzie się centralny sensor aparat dobierze odpowiedni czas. Odpowiedz mi w końcu czy chcesz mieć ostry plan A, który ma być nieprawidłowo naświetlony?
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna

Domyślnie Dzięki

Dzięki wszystkim. Już wiem. Rzeczywiście jak nacisnę (przy trybie Av) do połowy spust migawki to autofokus się mi blokuje, natomiast czas naświetlania się zmienia. Proste jak drut a tak trudno czasem wpaść :-) na rozwiązanie.

Poszukiwacz 2006 - pisząc o planie A i Planie B chodziło mi o to , że kazdy plan ma inną ekspozycję światła. Przy czym na planie A mam osobę (lub drzewo, dom, cokolwiek) na co nastawiam ostrość a potem zmieniam kadr na plan B (który jest np. ciemniejszy) i na planie B mam inną osobę (drzewo, dom, cokolwiek) w takiej samej odległości jak na planie A (więc będę miał ostrość prawidłowo nastawioną na to co chcę). Fotografuję zazwyczaj korzystając z jednopunktowego AF i pomiaru centralnie ważonego uśrednionego (chociaż nie wiem czym się on dokładnie różni od wielosegmentowego).

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

Uprawnienia umieszczania postów