A takie pytanie. Jak jest z Lightromem ? RAW" skorygowany przez DLO w DPP jest odczytywany z korektami czy bez ?
A takie pytanie. Jak jest z Lightromem ? RAW" skorygowany przez DLO w DPP jest odczytywany z korektami czy bez ?
Jeżeli zapiszesz RAW'a z DLO w jpeg'u lub w tiff'ie to oczywiście zmiany wynikające z DLO są w tych plikach uwzględnione. Jeżeli myslisz o dalszym wywoływaniu RAW'a w LR to zmiany DLO (pozostałe również) nie są widoczne.
Mówiąc inaczej obróbka pliku już obrobionego w DPP nie jest widoczna w Lightroom'ie ani w CS5.Jest to o tyle dziwne, że zmiany DLO są zapisywane w pliku RAW (stąd to zmiana objętości pliku) i w LR czy też w CS obrabiasz plik powiększony o dane wynikające z korekty DLO w DPP.
Zakładam, że w programie do wołania rawów woła się jednak rawy, nie jpegi czy tiffy.
Mam wrażenie, że po włączeniu DLO plik zawiera dwie kopie rawa - tą z DLO, którą interpretować potrafi tylko DPP i tą "zwykłą" dla reszty softu firm trzecich. Aż dwukrotne zwiększenie objętości plików za tym przemawia.Mówiąc inaczej obróbka pliku już obrobionego w DPP nie jest widoczna w Lightroom'ie ani w CS5.Jest to o tyle dziwne, że zmiany DLO są zapisywane w pliku RAW (stąd to zmiana objętości pliku) i w LR czy też w CS obrabiasz plik powiększony o dane wynikające z korekty DLO w DPP.
Inaczej rawy z DLO nie byłyby interpretowane w ogóle i konieczny byłby update ACR (i innych silników).
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner