Strona 7 z 46 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 451

Wątek: DPP 3.11 z nowym wynalazkiem DLO

Domyślnie

Jedyna istotna zmiana to wielkość pliku .RAW (x2) poza tym nic się nie dzieje oprócz usunięcia aberracji (było i działało równie dobrze) i dodatkowego podostrzenia pliku (z tym też nie było problemu)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Te przykłady które widziałem nie wyglądają mi na klasyczne wyostrzenie (wyostrzanie w DPP działa dość chamsko IMHO). Zmieniają się jeszcze minimalnie kolory i kontrast. Moim zdaniem jest zbyt wcześnie żeby wydawać takie kategoryczne sądy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    No właśnie, Akustyk - ściągaj najnowsze DPP i zdaj relację ;-)
    A to można już to cudo ściągnąć działa z 5dmk2
    Wrzućcie linka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zdaje się ktoś wrzucił w sieci wersję na koszerne komputry.
    Ale najlepsze jest to, że średnio mnie to interesuje. Z czterech obiektywów, którymi fotografowałem przez ostatnie kilka lat nie ma na liście ani jednego! A są to najpopularniejsze szkła w zakresie ogniskowych od 300 do 500mm. Canon, proszę się poprawić!

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Merde
    Nawet działa, ale podobne efekty można osiągnąć bawiąc się suwakami "gołego" rawa.
    Cytat Zamieszczone przez myslidar
    To samo można osiągnąć stosując odpowiednie wyostrzanie.
    Nie można - proszę o przykład pliku i ustawienia suwaczków...

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Te przykłady które widziałem nie wyglądają mi na klasyczne wyostrzenie (wyostrzanie w DPP działa dość chamsko IMHO). Zmieniają się jeszcze minimalnie kolory i kontrast. Moim zdaniem jest zbyt wcześnie żeby wydawać takie kategoryczne sądy.
    I w pełni się z tym zgadzam - jest to inna metoda "wyostrzania" (na 99% przez dekonwolucję, jak w DxO - a nie zwiększanie kontrastu poprzez sztuczne zwiększenie "nachylenia" na krawędziach [dodając piksele]).

Poniżej powiększone fragmenty zdjęcia tablicy testowej (Canon 550D + C 50/1.4):
    - lewy-góra: włączone DLO na 75% (trochę za mocno )
    - prawy-góra: domyślne ustawienia DCP (sharpness=3)
    - lewy-dół: zwiększona ostrość (sharpness=8)
    - prawy-dół" wyostrzanie UnsharpMask.

Widać, że DLO mocno zwiększa kontrast na krawędziach (nie dodając biało-czarnych pikseli po bokach) jednocześnie zwiększając nachylenie profilu krawędzi (przed było 5 pikseli, po DLO tylko 3 piksele) - co wyraźnie przełoży się na zwiększenie wartości MTF50...

Czy warto ? Moim zdaniem zależy - jeśli zdjęcie wymaga sporego wyostrzenia, to lepiej działa DLO niż klasyczny USM. No nic, testujemy dalej...

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 20-03-2012 o 18:08

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMB Zobacz posta
    A to można już to cudo ściągnąć działa z 5dmk2
    Wrzućcie linka
    Można, link był w poście #40.
    Działa nawet z rawami z 5D MkIII.

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Nie można - proszę o przykład pliku i ustawienia suwaczków...
    Dlatego też napisałem "ale podobne efekty można osiągnąć bawiąc się suwakami "gołego" rawa."

A nie jak myslidar: "To samo można osiągnąć stosując odpowiednie wyostrzanie."

:-)

Generalnie zapodałem sampla z 5D MkIII i 24-105/4 i jestem pełen uznania, po prostu mam wątpliwości czy jest to warte aż tak dużej różnicy w wielkości plików.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Pobawiłem się i przyznam, że efekty przerosły moje oczekiwania co do tego programu, jest dużo lepiej niż się spodziewałem, aczkolwiek dzieje się to wszystko zdecydowanie za powoli, procek jedzie na 100% aż.

Coś już napisał

Domyślnie

Hmmm link zablokowany ? Jest jakieś inne źródło ? bo na canon'ie tylko 3.11.4 ?

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Dlatego też napisałem "ale podobne efekty można osiągnąć bawiąc się suwakami "gołego" rawa."
    Racja - podobne tak, ale nie takie same

Trochę się jednak rozczarowałem - liczyłem, że algorytm będzie bardziej efektywny, szczególnie pozwoli na zwiększenie rozdzielczości poprzez dekonwolucję, a wydaje się, że mamy jedynie inne (niż USM) wyostrzanie i poprawienie krawędzi.

Fakt - chwilę trwa przeliczenie obrazu (czemu się nie dziwię), ale po co zwiększana jest objętość pliku RAW (skoro info o korektach obiektywu jest w lokalnej bazie danych)... Stary DPP 3.11.4 (oraz PSE8) nie czyta tych dodatkowych informacji z powiększonego pliku RAW i wyświetla po staremu...

Pozdrawiam, Alex

Uzależniony

Domyślnie

Download dla poliglotów
    http://115.com/file/bepmqfnk

I ogólnie - wyszukiwarka i CanonEOS250M.rar

Ze stron z cyrylicą idzie znacznie szybciej niż z tych z krzaczkami.
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 20-03-2012 o 23:59

Strona 7 z 46 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów