Ściągnąłem nowego DPP i mam pierwsze uwagi. Działa to przyzwoicie i nie tylko wyostrza ale też usuwa CA. Rogi w 16-35II na 2.8 jednak dalej takie sobie ;-)
Ostatnio edytowane przez MMM ; 23-03-2012 o 20:45
chciałbym żeby panowie zrobili to w jednym oknie bo przy tak mizernej ilości suwaczków więcej niż jedno okno jest niepotrzebne wystarczy widok z "gridem" lub pojedynczym zdjęciem i narzędzia z boku, a jak już robią kilka okien to chciałbym żeby panowie najpierw się poczytali podręcznik jak takimi oknami sterować - uprzedzając uwagi to przeczytałem taki podręcznik 20 lat temu gdzieś w początkach lat dziewięćdziesiątych UBIEGŁEGO wieku i już wtedy pisali jak to należy robić a teraz jest jeszcze łatwiej i przyjemniej.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 23-03-2012 o 21:19
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Panowie DPP stanie się użyteczny jak zacznie właściwie traktować cienie i światła, bo w chwili obecnej trudno w tym programie powalczyć, a samo DLO - rewelacja bez dwóch zdań.
Witam,
Dokładniej - poprawia "stromość przejścia" biel-czerń, a więc "spłaszcza" przebieg funkcji MTF (jest ona bardziej "pozioma" w większym zakresie częstotliwości), co zwiększa MTF50 (a więc rozdzielczość LW/PH - par linii na wysokość kadru)
Pozdrawiam, Alex
EDIT
Tak, masz rację - na dużychZamieszczone przez MMM
Bo dla częstotliwości 0 (bardzo małej) wartość MTF jest z założenia równa 1 i następnie maleje ze wzrostem częstotliwości do (prawie) zera
(aż do częstotliwości Nyquista)
Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 24-03-2012 o 00:14
Z dużą powściągliwością podchodziłem do tego nowego DPP ale wczoraj dla porównania włożyłem jeden obrazek z 17-40 (najsłabszego z mojej stajni) i to co zobaczyłem wywołało dużego rogala na mojej facjacie. Porównałem to z plikiem wcześniej wołanym w ACR i jest o wiele, wiele lepiej. Czekam na update żeby wołać RAWy ze 100L i 135L. Aczkolwiek przy tym pierwszym, jeżeli jeszcze coś poprawią to będzie zawrót głowy.