Strona 9 z 46 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 451

Wątek: DPP 3.11 z nowym wynalazkiem DLO

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Mi z kolei podoba się nowe narzędzie HDR - działa nawet na jednym Rawie. Kiedyś w DPP było ciężko wyciągnąć coś ze świateł i jednocześnie nie smolić cieni. Często robiłem dwa jpgi, które potem składałem na warstwach. Teraz widzę że chyba będzie można zrobić to od razu w DPP. Sprawdzę czy efekty nie będą gorsze.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Mi z kolei podoba się nowe narzędzie HDR - działa nawet na jednym Rawie. Kiedyś w DPP było ciężko wyciągnąć coś ze świateł i jednocześnie nie smolić cieni. Często robiłem dwa jpgi, które potem składałem na warstwach. Teraz widzę że chyba będzie można zrobić to od razu w DPP. Sprawdzę czy efekty nie będą gorsze.
    Też mi się podoba.
    minusem jest brak zapisu własnych presetów, ale bardzo łatwo uzyskać fajny naturalny HDR.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Zrobiłem test działania DLO w porównaniu również do Adobe Camera Raw 6.6.
    Miałem zdjęcie zrobione 5D+50/1.4 na f=1.4, to te:

W poszczególnych kolumnach
    1. To zdjęcie z wyłączonym DLO, ale tak jak robiłem to tej pory Sharpness=2 i włączone wspomaganie szkieł Canona tylko - Chromatic abbercje = 100%, reszta winieta, dystorsje na 0.
    2. To zdjęcie z DLO na 100%, i także Sharpness=2. Wspomaganie szkieł Canona - Chromatic abbercje w tej opcji nie działa - no bo załatwia to DLO.
    3. To zdjęcie ACR 6.6 - w takim samym profilu 5D oraz z włączonym wspomaganiem Adobe szkła 50/1.4 - Chromatic abbercje = 100%, reszta winieta, etc. na 0 tak jak w DPP. Sharpness ze standardowego Adobe = 25 zwiększyłem na 50.
    4. To samo co 2 kolumna z DLO ale z Sharpness=0 (tak jak każe instrukcja Canona).

Tutaj fragmenty 100% zdjęcie. Koło jest tylne.

Także widać że szkła, które były słabe na otwartych przesłonach zyskują sporo. Znika tzw. chmurka 50mm na f=1.4 i purpura. Czekam kiedy w bazie pojawi się 28/1.8 ;-)
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 21-03-2012 o 12:42

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Drastycznie wzrasta używalność szkieł mydlących na pełnej dziurze i aberrujących na fioletowo, ale...

Niestety DPP nie ma:
    -shadows highlights ( normalnego, a nie zwykłe podkręcenie na krzywych)
    -clarity
    -HSL (niby jest w picture style editor, ale powinno być zintegrowane w DPP)
    -winieta ( niestety działa tylko rozjaśnianie, a nie da się suwaczkiem na minus zjechać)
    -brak presetów

To niestety ogranicza bardzo pracę na tym programie.
    Szkoda że skorygowanych rawów nie da się otwierać w lightroomie lub capture one.
    Jak na razie najlepsza korekcja słoików jaką widziałem.

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez szwayko
    Także widać że szkła, które były słabe na otwartych przesłonach zyskują sporo.
    Racja, tam najbardziej uwidaczniają się ich wady optyczne. Może już wkrótce dodadzą korekty dla pozostałych (tańszych) szkieł (wydaje mi się, że obecna wersja jest "dedykowana" dla 5D3+drogie szkła )

Cytat Zamieszczone przez luc_october
    Szkoda że skorygowanych rawów nie da się otwierać w lightroomie lub capture one.
    I na razie pewnie nie będzie można... Zobaczymy, może dcraw zostanie dostosowany do nowego formatu - ew. eksport do 16bitowego TIFFa i import do ACR... - przetestuję

Pozdrawiam, Alex

PS: Fakt - HDR fajny

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    eksport do 16bitowego TIFFa i import do ACR... - przetestuję
    Rano sprawdzałem to z LR 2.7. Działa.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Z ACR (PSE8) też działa - sprawdziłem (nie widać utraty jakości). Tak więc - na razie pozostaje obróbka RAWów w DPP+DLO (korekta wad obiektywu + korekta EV i wstępna poziomów), zapis w TIFF (16-bit, bez kompresji), wczytanie do ACR i dalsza obróbka już w PS lub LR

Cytat Zamieszczone przez szwayko
    Czekam kiedy w bazie pojawi się 28/1.8
    Poważnie się zastanawiam, czy szybko nie kupić tego szkła... Jak ukaże się upgrade bazy danych (tanie szkła staną się "dobrymi", a dobre "lepszymi"), ludzie "rzucą się" korygować wady tańszych szkieł, to pewnie ich cena wzrośnie

Pozdrawiam, Alex

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    (tanie szkła staną się "dobrymi", a dobre "lepszymi")
    i wreszcie będzie normalnie...:wink:
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Testowałem (Licker dzięki za linka)na 24-105 i 35L największa poprawa była tam gdzie kiepsko tzn. na na rogach zuma na ogniskowej 24mm.
    Wnioski : jak jest kiepskie/średnie szkiełko to warto powiększyć rawa jak obiektyw przyzwoity to szkoda miejsca na dysku.
    Szkoda że nie jest obsługiwany 85 1,8 bo na dziurze do f2,2 pewnie efekt byłby widoczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
    Panowie, pewnie uznacie to za dziwaczne pytanie, ale "bawię" się już prawie dwie godziny i pobrać programu nie mogę ... Zalogowałem się, ale nic mi się nie daje ściągnąć. Jak to zrobić ?
    Nie jesteś w tym osamotniony. Ja też nie mogę. Nie znam angielskiego, i nie mam pojęcia o co chodzi w tych stronach które wyskakują z podanych linków.
    Chyba poczekam aż pokaże się wersja - kliknij i pobierz

Strona 9 z 46 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów