Można też z rapidshare.
LINK
Nie spodziewałem się po DLO niczego szczególnego, ale pozytywnie mnie zaskoczyło.![]()
Moim zdaniem bardzo fajne efekty można osiągnąć
35 1.4
Przy landszaftach i 10-22 efekty działania DLO są więcej niż obiecujące.
Panowie, pewnie uznacie to za dziwaczne pytanie, ale "bawię" się już prawie dwie godziny i pobrać programu nie mogę ... Zalogowałem się, ale nic mi się nie daje ściągnąć. Jak to zrobić ?
Ostatnio edytowane przez Arni ; 21-03-2012 o 02:38
EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
E-system przeszedł do historii ...
Nie oglądałem przykładów. Ściągnąłem z ciekawości i przetestowałem na swoich RAW'ach. Jak dla mnie bardzo fajnie. Co prawda podskakuje ilość szumu przy zdjęciach z wysokim ISO i waga pliku, ale coś za coś. Do zdjęć z 50mm czasem się przyda.
Z linku w moim poście na górze strony można pobrać bez logowania.
7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.
Witam,
Moim zdaniem, to są dwie oddzielne sprawy:
1. Przetwarzanie obrazu - najpewniej DPP wczytuje "uśrednioną mapę niedoskonałości obiektywu" z bazy danych, jej "intensywność" regulowana jest suwaczkiem 0...100% a następnie wykonywana dekonwolucja obrazu z tą mapą. Może w kolejnej wersji dodadzą więcej suwaczków dla dopasowania tej "uniwersalnej" mapy do indywidualnego obiektywu (np. mojego)
2. Zwiększenie objętości pliku - najpewniej DLO dopisuje do RAWa jak gdyby "drugi RAW" przetworzony przez wbudowany algorytm - tak więc w nowym pliku są dwa RAWy: jeden oryginalny (czytany przez inne programy, np. PSE8 czy stary DPP) oraz drugi przetworzony (czytany jak na razie TYLKO przez nowy DPP). Może w kolejnej wersji zmniejszą objętość pliku (wyrzucając stary RAW z pliku)...
A w sumie, po kolejnych testach, jednak przekonuję się do nowego DPP - i pewnie zacznę z niego korzystać
Pozdrawiam, Alex
PS: Jeśli ktoś znalazł informacje, co jest faktycznie dopisywane do pliku CR2, to proszę o info.
Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 21-03-2012 o 09:35
Pewnie tak - skoro wolno trwa resampling-korekcja oryginału, to ten dodatkowy trzymany jest jako "cache". W ten sposób potem standardowe operacje na RAWach nie wymagają powtórzenia korekcji i wykonują się tak szybko jak na normalnym RAWie.
Lepiej żeby zostawili usuwanie "surowego RAWa" jako opcję...
EOS - conditio sine Kwanon...