jest, wgrałem nową wersje DPP, potem zerknąłem do bazy i...
zaraz wypróbuję, choć to szkło ma prawie zero ab. chr.
jest, wgrałem nową wersje DPP, potem zerknąłem do bazy i...
zaraz wypróbuję, choć to szkło ma prawie zero ab. chr.
chyba szybciej będzie wgrać nową wersję dpp
Tak już wiem dlaczego, starszy DPP nie wie że są nowe szkła w bazie i nie można ich zaznaczyć do pobrania. Nawet samo wkopiowanie pliku z danymi .bin nic nie daje, bo starszy DPP nie wie że go ma w katalogu i go nie wywoła przy zdjęciu z tego szkła. Trzeba mieć zawsze najnowszy DPP żeby móc pobrać i używać DLO z nowymi szkłami.
Szkoda że nie ma więcej budżetowych stałek w bazie. to naprawde dużo daje - jak narazie mam tylko doświadczenia z EF 50mm 1.4 USM i po korekcjach, tuningowaniu wyniki są rewelacyjne.
Pozostaje czekać na aktualizację bądź zapatrzyć się w L-ki :P
Ostatnio edytowane przez tomkod ; 11-10-2012 o 10:28
L-ek też sporo brakuje, przynajmniej w mojej bazie![]()
dobre szkła nie potrzebują DLO, CA z 85/1.8 można usunąć innym softem
DLO jednak sporo miesza w zdjęciu, rośnie szum, który wygląda jak ziarno błony po wywołaniu w ciepłym wywoływaczu
na pewno nie jest to panaceum na wszelkie niedoskonałości szkieł, ale warto (je/go) mieć
Dlatego powinno się wyostrzanie wyłączyć na zero - co zaleca instrukcja do DLO, żeby nie zaszumić obrazu.
Wiadomo że nie ma sensu używać DLO do wszystkich kombinacji.
Ja wyfiltrowuję innym programem np. fotki z 50/1.4 ale tylko te zrobione na f/1.4 i f/1.8, albo te z 24mm na 1.4 i 1.8.
I tylko dla tych zdjęć stosuję DLO. Szkoda że nowy DPP nie dorobił się filtrowania po szkle i przysłonie.
40/2.8 w DLO jest moim zdaniem bez sensu - już lepiej by dali 85/1.8 i 100/2.0. Aberracje dobrze schodzą na standardowej korekcie DPP, ale w DLO byłoby lepiej. Lepiej zrobić od razu dobrego jpg jednym softem niż podwajać robotę dodatkowym.
Za to dobrze że jest 40mm w standardowej korekcje DPP można w końca ciut winietowanie zmniejszyć.
Ostatnio edytowane przez szwayko ; 11-10-2012 o 11:59