I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Czy gdzieś mogę znaleźć, albo ktoś mógłby podać owe wartości - lenstype dla obiektywów - 35/1.4L , 50/1.4 i 85/1.2L ?
Mam budżetowe stałki 32/2, wydmuszkę 50/1.8 i 85/1.8, po podmianie na obsługiwane przez DLO obiektywy powinno działać, jak piszecie. Ciekaw jestem efektów.
Pozdrawiam
San
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Silwuple:
http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/...mes/Canon.html
Te profile dociągane przez program konieczne są właśnie do korekty CA. Na zdjęciu z 10-22 "przerobionym" na jakże odmienny 17-85 całkiem ładnie przybywa detalu, ale CA korygują się kiepsko.
Ostatnio edytowane przez Merde ; 20-04-2012 o 14:31
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Działa również z Sigmą 10-20 4-5.6 po zamianie na Canona 10-20. Muszę stwierdzić że jest o wiele lepiej na rogach, jest ostrzej a aberracja zmalała. Super.
puszki, szkiełka, i błyskotka...
Chce tylko zwrócić uwagę, że użycie DLO zmienia ustawienia W PLIKU RAW
(wygląda na to, że jest to operacja jednokierunkowa) i jednocześnie powiększa jego objętośc ~2 razy.![]()
Skoro Chuck Westfall z Canona mówi, że "[DLO] Adjustments are made for such aspects as spherical aberration, chromatic aberration, astigmatism, curvature of field, sagittal halo, chromatic aberration of magnification, axial chromatic aberration, diffraction, and the effects of a low-pass filter in front of the CMOS sensor", to znaczy że tak jest - Amen.
Ale z drugiej strony, skoro szczęśliwie się udało podstawić inne szkła pod zdawałoby się tak wyrafinowany i wyspecjalizowany algorytm obróbki, to wiele wskazuje na to, że być może nie docenialiśmy dotąd złego wplywu tego co łączy te różne układy optyczne czyli detektora...
Tym co dopiero eksperymentują polecam ExifToolGUI (http://u88.n24.queensu.ca/exiftool/f...ic,2750.0.html), w którym właściwie nic nie trzeba pisać a można zbiorczo (zaznaczanie z Shiftem), bezpiecznie i prawie dowolnie zmieniać modele szkieł zapisanych w plikach surowych. Tylko gdy mamy w jedym folderze pliki z różnych szkieł, potrzebna może być (dla szybkości i wygody) klawiatura do wpisania stosownej funkcji "if" dla ich rozróżnienia. Przykład podałem wcześniej w tym wątku...
Ostatnio edytowane przez ewg ; 21-04-2012 o 11:19
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Takie pytanie - po zmianie obiektywu Tamrona w exifie na canonowski i obsługiwany przez DLO (przez exiftool gui) mogę skorzystać z DLO ale opcje ręcznych ustawień redukcji CA, winiety itd. są nieaktywne - tak ma być czy coś źle robię?