Strona 22 z 41 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 451

Wątek: DPP 3.11 z nowym wynalazkiem DLO

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    Może ktoś poda namiary na jakiś program z czytelnym, prostym interfejsem "okienkowym" do edycji exifów w rawach. Informatykiem raczej już nie będę i trochę przeraża mnie edytowanie w trybie konsoli (próbowałem z Exiftoolem). Googlałem trochę ale nie mając doświadczenia w temacie cieżko mi coś wybrać. Chciałbym pobawić się DLO na innych szkłach niż canonowskie
    ExifToolGUI?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czy gdzieś mogę znaleźć, albo ktoś mógłby podać owe wartości - lenstype dla obiektywów - 35/1.4L , 50/1.4 i 85/1.2L ?
    Mam budżetowe stałki 32/2, wydmuszkę 50/1.8 i 85/1.8, po podmianie na obsługiwane przez DLO obiektywy powinno działać, jak piszecie. Ciekaw jestem efektów.

Pozdrawiam
    San

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ja dla testów ze swojego 35/2 zrobiłem 35/1.4L i też działa przyzwoicie.
    Skoro to działa dla tak różnych obiektywów, to można wysnuć wniosek że DLO to nic innego jak zaawansowany algorytm wyostrzania połączony z poprawą kontrastu.

Cytat Zamieszczone przez San Zobacz posta

Czy gdzieś mogę znaleźć, albo ktoś mógłby podać owe wartości - lenstype dla obiektywów - 35/1.4L , 50/1.4 i 85/1.2L ?
    Mam budżetowe stałki 32/2, wydmuszkę 50/1.8 i 85/1.8, po podmianie na obsługiwane przez DLO obiektywy powinno działać, jak piszecie. Ciekaw jestem efektów.

Pozdrawiam
    San
    polak potrafi
    również skłaniam się do sądu że to tylko algorytm wyostrzania ale aberację chromatyczną też pięknie usuwa
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez San Zobacz posta
    [i]
    Silwuple:

http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/...mes/Canon.html

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    polak potrafi
    również skłaniam się do sądu że to tylko algorytm wyostrzania ale aberację chromatyczną też pięknie usuwa
    Te profile dociągane przez program konieczne są właśnie do korekty CA. Na zdjęciu z 10-22 "przerobionym" na jakże odmienny 17-85 całkiem ładnie przybywa detalu, ale CA korygują się kiepsko.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 20-04-2012 o 14:31
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta

Podziękował )

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Działa również z Sigmą 10-20 4-5.6 po zamianie na Canona 10-20. Muszę stwierdzić że jest o wiele lepiej na rogach, jest ostrzej a aberracja zmalała. Super.
    puszki, szkiełka, i błyskotka...

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Domyślnie

Chce tylko zwrócić uwagę, że użycie DLO zmienia ustawienia W PLIKU RAW
    (wygląda na to, że jest to operacja jednokierunkowa) i jednocześnie powiększa jego objętośc ~2 razy.

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1glider Zobacz posta
    Chce tylko zwrócić uwagę, że użycie DLO zmienia ustawienia W PLIKU RAW
    (wygląda na to, że jest to operacja jednokierunkowa) i jednocześnie powiększa jego objętośc ~2 razy.

Korekta: Ustawienia DLO można wycofać. Należy suwak setting ustawić na 0. Ja błędnie przyjąłem, że domyślne ustawienie suwaka po otwarciu okna DLO jezt wartością "zerową", a nie jest.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Skoro Chuck Westfall z Canona mówi, że "[DLO] Adjustments are made for such aspects as spherical aberration, chromatic aberration, astigmatism, curvature of field, sagittal halo, chromatic aberration of magnification, axial chromatic aberration, diffraction, and the effects of a low-pass filter in front of the CMOS sensor", to znaczy że tak jest - Amen.

Ale z drugiej strony, skoro szczęśliwie się udało podstawić inne szkła pod zdawałoby się tak wyrafinowany i wyspecjalizowany algorytm obróbki, to wiele wskazuje na to, że być może nie docenialiśmy dotąd złego wplywu tego co łączy te różne układy optyczne czyli detektora...

Tym co dopiero eksperymentują polecam ExifToolGUI (http://u88.n24.queensu.ca/exiftool/f...ic,2750.0.html), w którym właściwie nic nie trzeba pisać a można zbiorczo (zaznaczanie z Shiftem), bezpiecznie i prawie dowolnie zmieniać modele szkieł zapisanych w plikach surowych. Tylko gdy mamy w jedym folderze pliki z różnych szkieł, potrzebna może być (dla szybkości i wygody) klawiatura do wpisania stosownej funkcji "if" dla ich rozróżnienia. Przykład podałem wcześniej w tym wątku...
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 21-04-2012 o 11:19
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Takie pytanie - po zmianie obiektywu Tamrona w exifie na canonowski i obsługiwany przez DLO (przez exiftool gui) mogę skorzystać z DLO ale opcje ręcznych ustawień redukcji CA, winiety itd. są nieaktywne - tak ma być czy coś źle robię?

Strona 22 z 41 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów