"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dane korygujące do szkieł są on-line a nie częścią instalki.
Widać że przy droższych szkłach różnica jest dużo mniejsza. Ale np. przy 17-40 w narożniku jest poprawa - Akustyk - może nie będziesz musiał kupować następcy.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Z obiektywem 50 1.4 działa dosyć fajnie, usuwa różowe przebarwienia na kontrastowych krawędziach. Chyba spadnie sprzedaż LR![]()
Efekty DLO lepiej porównywać z podostrzonym materiałem bez zastosowania DLO. Po prostu DLO między innymi ostrzy.
Jeśli chodzi o wielkość pliku - rozmiar rośnie bo oprócz oryginalnego RAWa zapisywany jest drugi obrazek RAW będący wynikiem konwersji przez DLO. Ten drugi obrazek można usunąć z wynikowego pliku i powrócić do pierwotnej postaci RAWa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Moim zdaniem DLO stosowane jest przed korekcją geometrii i winietowania. Załączenie DLO automatycznie wyłącza korekcję aberracji chromatycznej.
Jeśli koenicznie potrzebne jest doostrzenie obrazu po DLO, to suwaczek ostrości i typ ostrzenia można przesunąć już wcześniej (tyle, że wtedy ustalając intensywność DLO musimy pamiętać, że preview zawiera też dodatkowe ostrzenie).
Podsumowując - dla wynikowego obrazka (TIFa lub JPG) nie ma znaczenia w jakiej kolejności przesuwamy suwaczki i klikamy opcje.
Przynajmniej takie są moje (być może mylne) spostrzeżenia.
Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 18-04-2012 o 19:13 Powód: Automerged Doublepost
Witam,
Przede wszystkim stara się usuwać wady obiektywu, np. spadek rozdzielczości na brzegach. Dla gorszego optycznie obiektywu daje to efekt "wyostrzania" (dokładniej: usunięcia "mydła"), dla świetnego optycznie obiektywu to (prawie) nic nie zmienia (i na pierwszy "rzut oka" nie widać tu wyostrzania).Zamieszczone przez tezmarek
Tak, bo DPP przetwarza obraz z RAWa według ustawionych suwaczków w sobie tylko znanej kolejności(...) dla wynikowego obrazka (TIFa lub JPG) nie ma znaczenia w jakiej kolejności przesuwamy suwaczki i klikamy opcje.(...), tzn. jeśli np. ustawimy suwaczek na 9, oglądniemy obrazek, potem na 0, znowu oglądniemy obrazek (już inaczej wyglądający), a potem wrócimy do ustawienia 9, to otrzymamy pierwszy obrazek - te ustawienia są jakby "bezstratne" i zawsze przetwarzany jest pierwotny RAW według ustawień wszystkich suwaczków...
Pozdrawiam, Alex
O ile się nie mylę to w menu Tools (DPP 3.11.26.0) doszło też HDR tool i narzędzie do składania wielokrotnych ekspozycji Compositing tool (z różnymi blend mode albo też, jak nazywa je Canon: composite method)
TAk, wiem, że wielokrotną ekspozycję w PS Elements czy też GIMP'ie - z jednym ale - mianowicie w DPP możemy pracować bezpośrednio na RAW-ach.
Dzieki koledze chasm poradzilem sobie z rejestrowaniem wlasnego WB ( musialem stworzyc katalog i sciezke do niego ktora sobie wymyslil nie wiedziec czemu DPP) za co mu jeszcze raz dziekuje
Zauwazylem ze DLO nie "widzi" 24/1.4 II na zdjeciach wykonanych 5D, nie mam problemu z 5D MkII czy tez MkIII.
Z racji iz juz problem z DPP mialem , moze to przypadlosc tylko mojej wersji dotyczaca aczkolwiek jakby ktos mial zdjecie wykonane takim zestawem i raczyl sprawdzic jak jest u niego bylo milo![]()
Na bardzo wysokich kontrastach nie zawsze dobrze działa, ale generalnie jest ok
500D(15MPx) wycinek 1:1 z centrum 50mm 1.4 @ 1.4, pierwsze sharpen - 0, drugie sharpen - 0 DLO - 100 :
Na kratce można zauważyć, że "przybywa" detalu. Całkiem fajnie działa to na zdjęciach portretowych z jasnymi otwartymi szkłami.
Witam po zainstalowaniu nowej wersji DPP z dlo w zakładce lens w wyborze dlo przycisk tune jest nieaktywny (szary), próbuje wybrać update dla lens date ale nie może połączyć się z serwerem. Dlaczego tak mam? Instalowałem kilka razy , zawsze tak samo. Co zrobić? Pozdrawiam.