Moc taka sama jak pierwszej lampy 550EX i następnych czyli LP=36 przy palniku 35mm.
Tutaj jest instrukcja
http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/030000...ex-rt-c-en.pdf
Moc taka sama jak pierwszej lampy 550EX i następnych czyli LP=36 przy palniku 35mm.
Tutaj jest instrukcja
http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/030000...ex-rt-c-en.pdf
Zdjęcie Parę postów wyżej - fajne, ale ile to merów ? 50 -70 w linii prostej ? Na wsi, gdzie nie ma zakłóceń ? Warto spróbować w hali fabrycznej, gdzie jest sporo różnych maszyn z elektroniką i zasięg spadnie.
Sam wiem to po PW. są miejsca gdzie naprawdę o 50 metrów bardzo trudno. Ba nawet miałem problem z wyzwoleniem kiedyś przy odległości około 10 metrów. Lampa z PW stała obok jakiegoś megafonu i dopiero przestawienie jej o 50 cm pozwoliło wyzwalać.
regulamin pkt. 8
Ja podzielam zdanie użytkownika r3b. Też zainwestowałem w pixel kinga i 580exII & 430II - trudno byłoby teraz robić poważne przesiadki. Ubolewam nad tym, że Canon tak późno wyciągnął wnioski i dopiero teraz zaczyna implementację systemu radiowego, bo nauczony doświadczeniem wolę niekiedy przepłacić, ale konsekwentnie rozbudowywać swój sprzęt pod sztandarem jednego producenta (za wyjątkiem optyki). Canon jeszcze do niedawna proponował wyłącznie komunikację za pomocą podczerwieni (ze wszystkimi jej konsekwencjami), a teraz będzie stopniowo się z tego wycofywać tak by za rok/dwa udać, że od zawsze każdy nowo wstępujący do systemu miał na starcie dostęp do lamp, które do szczęścia potrzebują już tylko sterownik (rzecz jasna za odpowiednio niższe kwoty) ... Chamstwo panie!
Tego, że firma musi na czymś zarabiać nie trzeba mi tłumaczyć ... Ubolewam tylko nad tym, że nie stało się to trochę wcześniej, bo takie osoby, jak ja czy r3b zostaną przy tym, co już kupiły, a ja jak już wspomniałem chętnie dałbym zarobić Canonowi i prędzej kupiłbym ich sterownik z kompatybilnymi lampami (niestety w starszych modelach moduł do obsługi radiowej nie wyrośnie) niż inwestował w Pixela, z którego jestem średnio zadowolony, póki co.
Jak dla mnie z taką cena to canon wyjechał za bande. 1800zł byłoby ok.
L
1800 to teraz kosztuje 580tka ... Ja w październiku kupiłem ją za 1400. Szaleństwo !
Ostatnio edytowane przez Mojlo ; 06-04-2012 o 19:15
...
Jakbym spieniężył pixele to z pewnością pomyślałbym o PW ... Ale chyba przemęczę się z tym, co mam i równolegle będę obserwować opinie o 600EX-RT + sterownik, który pewnie przejdzie w tym czasie 3 metamorfozy, może dojdzie jakiś patent po drodze, albo nota serwisowa - tak bym za rok kupił dopracowany sprzęt i co najważniejsze uznawany przez samych użytkowników![]()
Czyli słowem podsumowania:
- lampa urosła i przytyła
- moc błysku taka sama jak u poprzedniczki
- ładniejszy monitorek
- funkcja beep
- funkcja bezprzewodowa działająca tylko z najnowszymi aparatami
- cena 580 ex II + 25%
Jak dla mnie całkiem udana ewolucja, cena znośna, do tego pewnie po roku stanieje o to co teraz jest droższa. Parametry za bardzo się nie zmieniły względem poprzedniczki.