Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Adapter M42 do EOS Elan 7e

Mieszany widok

Domyślnie Adapter M42 do EOS Elan 7e

Witajcie.
    Jako że to mój pierwszy wpis na forum, to chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich bywalców tego forum.
    A odnośnie tematu - wskażcie mi proszę konkretnie jaki mam kupić adapter na m42 do Elana 7.
    Tak, tak, skorzystałem z wyszukiwarki i wiem że jest potrzebny taki z blokadą bolca, ale już trzy przetestowałem w sklepach i nie działają.Nie wiem jak ta blokada wygląda - to taka mała śrubka koło chipa? Problem jest znany, lustro zawiesza się w górnej pozycji i miga symbol baterii. Aparat jest sprawny bo ze szkłami Canona działa prawidłowo.
    Jak by ktoś z Was był uprzejmy wskazać mi konkretnie sklep / aukcję / sprzedawcę, byłbym wdzięczny.
    Z góry dziękuję
    Mariusz

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

nie kupisz - musi być druga śrubka lub sam zablokujesz popychacz na godzinie 10 patrząc na bagnet wewnątrz komory lustra
    było już tu kilka razy na forum przy korpusach 50e i 5

Domyślnie

Dzięki za odpowieź.
    Problem tylko w tym że mój eos Elan 7e nie ma takiego bolca. I co teraz?

Domyślnie

Ok, problem rozwiązany częściowo. Wcisnąłem bolec blokujący obiektyw/adapter w korpusie i lustro i migawka działają. Ale nie działa nadal potwierdzenie ostrości. Czy to może być wina dandeliona? Bo też aparat nie pokazuje przysłony 1,4 tylko 00. Od początku tak było.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

powinieneś widzieć 1,4

Miasto
    Przemyśl

Domyślnie

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
    Również jestem nowy na tym forum i mam identyczny problem z EOS 30. Przesiadłem się z eos'a 300 gdzie adapter z dandelionem potwierdzał ostrość. W 30 nie dopatrzyłem się bolca o którym piszą użytkownicy. Podobnie jak drudkh wcisnąłem bolec blokujący obiektyw/adapter i migawka działa ale nadal brak potwierdzenia ostrości. Jest na to jakaś rada?

Domyślnie

Sprawdziłem dziś parę adapterów w sklepach i niestety żaden nie działał.
    Jeden ze sprzedawców stwierdził że obecnie produkowane dandeliony są programowane pod cyfrę i z analogami Canona działać nie będą w kwestii potwierdzania ostrości.
    Powiedzcie że się mylił!!!

Uprawnienia umieszczania postów