Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Mieszany widok

Domyślnie

Ilości GB podajecie w RAW'ach?
    Na 5D mrkII robię w mRAWach i tu często wychodzi 3x8GB.
    w 7D mam włożone 32GB, ale ta karta zazwyczaj się zapełnia przy korzystaniu z szerokiego kąta na weselu. z 7D mam tylko RAWy, po >30mb każdy.
    Fakt jest faktem, że robię potem dużą selekcję zdjęć - zamknięte oczy, niekorzystne pozy/miny wypadają. Ujęcia też często są zbliżone, więc wybieram korzystniejsze.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    ...z 7D mam tylko RAWy, po >30mb każdy...
    Nie za obfite te rawy Ci się robią

EDIT:
    @crazy: nie na pałę - z czystego komformizmu. Im więcej trzaskasz, tym większe prawdopodobieństwo utrzaśnięcia czegoś dobrego. Chyba nie chcesz powiedzieć, że na weselu fotograf 'myśli' nad kompozycją?
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 19-03-2012 o 21:07
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Nie za obfite te rawy Ci się robią

EDIT:
    @crazy: nie na pałę - z czystego komformizmu. Im więcej trzaskasz, tym większe prawdopodobieństwo utrzaśnięcia czegoś dobrego. Chyba nie chcesz powiedzieć, że na weselu fotograf 'myśli' nad kompozycją?
    sorrki wróć...spojrzałem na parę katalogów. Tam jednak większość jest między 20-25mb przy 18mpix. Zwykle na 32GB mieści się nieco ponad 1100-1200zdjęć.

Co do ilości zdjęć...wszystko zależy od okoliczności, miejsca robienia zdjęć i samych gości (ilość i fotogeniczność ludzi). Nie szczędzę kart, skoro ich tyle mam. Z drugiej strony można potem wybierać te ciekawsze ujęcia, a nie z przymusu. Dużo osób robi w jpgach, żeby zaoszczędzić czas przy obróbce...

żeby nie zbaczać więc z wątku, dodam że lepiej chyba zainwestować w dodatkową kartę SD, żeby mieć jedną Compactflash i jedną SD w 5D mrkIII.
    Sprawdzałem w instrukcji, jakie czasy można mieć obecnie przy autoiso i widzę troszkę duży przeskok 1/125s i potem 1/250s. Przydałoby się jeszcze 1/160s, no ale to i tak postęp. Przy moich obecnych aparatach często lądowało na 1/60s, więc przy takiej opcji, w ogóle nie korzystałem z tej funkcjonalności.

Uprawnienia umieszczania postów