Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dla mnie akurat brak obrotowego LCD jest oczywistą wadą nie tylko z uwagi na "filmowanie", czy zdjęcia z niskiej czy b. wysokiej perspektywy itp. klimaty.
    Odchylony, wygodnie ustawiony LCD jest niezastąpiony przy zdjęciach przedmiotów, ustawianiu ręcznym ostrości (cyfrowa lupka 10x), wygodnym ocenianiu histogramów itp. Także we wszystkich zdjęciach ze statywu, gdzie spokojnie można sobie wszystko dopracować, zachowując w miarę wygodną pozycję ciała.
    Dodatkowo, właśnie odchylany ekran, to bezpieczny ekran, bo przy transporcie jest ustawiany do wewnątrz , a więc jest lepiej chroniony.
    A używający aparatu w wersji "LCD na stałe", mogą go odwrócić sobie szkłem na zewnątrz i nie ruszać.
    Brak odchylanego ekranu jest chyba jedyną przyczyną (poza ceną), dla której poczekam na hipotetyczny Mk IV. Dla mnie brak odchylanego ekranu jest niezrozumiały, także w półce profesjonalnej.
    Krzysztof

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soko Zobacz posta
    Dla mnie akurat brak obrotowego LCD jest oczywistą wadą nie tylko z uwagi na "filmowanie", czy zdjęcia z niskiej czy b. wysokiej perspektywy itp. klimaty.
    Odchylony, wygodnie ustawiony LCD jest niezastąpiony przy zdjęciach przedmiotów, ustawianiu ręcznym ostrości (cyfrowa lupka 10x), wygodnym ocenianiu histogramów itp. Także we wszystkich zdjęciach ze statywu, gdzie spokojnie można sobie wszystko dopracować, zachowując w miarę wygodną pozycję ciała.
    Dodatkowo, właśnie odchylany ekran, to bezpieczny ekran, bo przy transporcie jest ustawiany do wewnątrz , a więc jest lepiej chroniony.
    A używający aparatu w wersji "LCD na stałe", mogą go odwrócić sobie szkłem na zewnątrz i nie ruszać.
    Brak odchylanego ekranu jest chyba jedyną przyczyną (poza ceną), dla której poczekam na hipotetyczny Mk IV. Dla mnie brak odchylanego ekranu jest niezrozumiały, także w półce profesjonalnej.
    Krzysztof
    Jeśli główne kryterium nie licząc ceny żeby kupić bądź nie kupić sprzętu jest odchylany wyświetlacz a nie np AF to podziwiam podejścia.
    Szkoda że dali LV i video bez odchylanego wyświetlacza. Głupi inżynierowie...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Krzysztof
    Kolejny aparat z tej serii, o ile w ogóle będzie, to najwcześniej za 3-4 lata. Naprawdę ze względu na taką drobnostkę chcesz czekać tyle czasu? :-) Ja na brak uchylnego ekranu w Mark II mam prosty sposób: Samsung Galaxy S II z firmowym kablem USB-host, podłączony prosto do aparatu. Dzięki aplikacji DSLR Controller mam na telefonie Live View z aparatu z możliwością zdalnego sterowania wszystkimi opcjami. Wiem, że to nie to samo co uchylny ekran, ale z drugiej strony taka kombinacja daje parę dodatkowych możliwości (wyzwalanie z timerem, podświetlenie wyostrzonego obszaru, etc). Ewentualnie można kombinować również z dodatkowymi monitorami podglądowymi, ceny bodaj od 600 zł. Ja sam wolałbym aparat bez ruchomego ekranu - za smuklejszą budową i mniej części które można mechanicznie uszkodzić.

Początki nałogu

Domyślnie

Krzysztof
    W transporcie mimo wszytko zgadzam się. Ale jak Akustyk napisał sprzęt pancerny powinien zawierać jak najmniej odstających elementów. Dlatego tak mi się wydaje, że nie ma w profesjonalnych pudłach odchylanych ekranów po to aby ograniczyć możliwość występowania szczelin i elementów które w łatwy sposób mogą ulec uszkodzeniu a mimo wszytko ekran ruchomy jest podatny na szarpnięcia itp. Seria Cinema powinna posiadać ruchomy LCD. Wiadomo że nie da się zadowolić wszystkich ale tak to już bywa.
    CANON Laik

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Seria Cinema powinna posiadać ruchomy LCD.
    Dlaczego powinna? Operatorzy zwykle i tak mają osobne, większe monitory podglądowe, mocowane gdzieś na rigu.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Dlaczego powinna? Operatorzy zwykle i tak mają osobne, większe monitory podglądowe, mocowane gdzieś na rigu.
    Z punktu widzenia kogoś kto powiedzmy się włóczy i byłby zainteresowany kręceniem takich filmów wydaje mi się że to byłoby pożyteczne. Każdy dodatkowy kilogram jest obciążeniem. Ale to tylko moje zdanie Oczywiście to tylko mała część tego do czego będzie służył System Cinema. Każdy ma jakieś indywidualne potrzeby, dla mnie ruchomy LCD jest zbędny ale rozumiem, że dla innych byłby on bardzo pomocny.
    CANON Laik

Uprawnienia umieszczania postów