Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velviana Zobacz posta
    Brak obrotowego ekranu lcd to kastracja ergonomii aparatu pod kątem video.
    Z jednej strony Canon poprawia możliwości video, a z drugiej funduje powtórkę z historii z serii G. No chyba, że Canon zakłada, że filmowanie ma odbywać się jedynie w pozycji cioci robiącej zdjęcia na kotlecie... Perspektywa żaby, czy znad głowy jest widocznie Canonowi obca i to nie tylko przy filmowaniu.
    ...chyba ,że księgowi kreują już nowe funkcje do mk4...
    Mi się wydaje że mimo wszystko nowa 5D to jednak aparat a nie camera dlatego rezygnacja z tagiego elementu jak obrotowe LCD jest słuszna. Poza tym mimo wszytko mniej odstających ruchomych elementów ogranicza możliwość przypadkowych uszkodzeń szczególnie podczas podróży po dziwnych zakątkach świata. Osobiście dla mnie to zaleta
    CANON Laik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Mi się wydaje że mimo wszystko nowa 5D to jednak aparat a nie camera dlatego rezygnacja z tagiego elementu jak obrotowe LCD jest słuszna. Poza tym mimo wszytko mniej odstających ruchomych elementów ogranicza możliwość przypadkowych uszkodzeń szczególnie podczas podróży po dziwnych zakątkach świata. Osobiście dla mnie to zaleta
    Dla mnie z kolei to na razie największa wada, która pewnie zostanie usunięta w mk4.
    Ale każdy ma inne potrzeby...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    A ja z FN się tylko podłącze do prośby akustyka.
    Tak naprawde to ci sami dwaj userzy prowadzą te samą dyskusję na obu forach. Skoro obaj są canonierami to wcale mi nie w smak, że przez to FN będzie postrzegane nazwijmy to "mniej przychylnie".
    Mam ten sam dylemat co z tą dyskusją o bandingu robić. Wytnę (2 canonierów) to będzie krzyk o cenzurze.
    Tak to jest niestety ale ORMO czuwa .
    Masz rację jak się puszki pokażą to dopiero się zaczną wojny szczególnie, że tym razem te premiery mało się mijają.

Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
    Dla mnie z kolei to na razie największa wada, która pewnie zostanie usunięta w mk4.
    Ale każdy ma inne potrzeby...
    Ja myślę że jeśli body ma być pancerne to wystające elementy są zbędne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja myślę że jeśli body ma być pancerne to wystające elementy są zbędne.
    No, najbardziej wystaje obiektyw.
    MSZ raczzej kiepski argument.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
    No, najbardziej wystaje obiektyw.
    MSZ raczzej kiepski argument.
    Obiektyw jest dość pancerny i mocno się trzyma w przeciwieństwie do takiego lcd które może strzelić przy byle zaczepieniu. Więc raczej dobry argument.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Obiektyw jest dość pancerny i mocno się trzyma w przeciwieństwie do takiego lcd które może strzelić przy byle zaczepieniu. Więc raczej dobry argument.
    Miałem kiedyś ruchomy wyświetlacz w A300. Super sprawa! Wygoda np. przy makro w studiu genialna.
    Ani razu mi się nie zdarzyło bym mi się otworzył sam przez zahaczenie. A w takim 60D to już sobie nie wyobrażam jak tam można zaczepić skoro w całości jest wpuszczony w obudowę.
    Uważam, ze to gadanie o niechęci do ruchomego LCD wynika po prostu z braku doświadczenia z takim rozwiązaniem i konserwatyzmu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    Przecież wyświetlacz to głównie marketingowa sprawa. Aparat bardziej pro to bez ruchomego wtswietlacza. Wielu fotografow pewnie by sie na taki ekranik krzywilo. P
    Właśnie ci bardziej pro często marudzą na takie durne wynalazki jak AF, cyfra zamiast filmu, LV, itp. a potem nie wyobrażają sobie bez tego pracy.
    Ostatnio edytowane przez Roy P ; 08-03-2012 o 13:51 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dla mnie akurat brak obrotowego LCD jest oczywistą wadą nie tylko z uwagi na "filmowanie", czy zdjęcia z niskiej czy b. wysokiej perspektywy itp. klimaty.
    Odchylony, wygodnie ustawiony LCD jest niezastąpiony przy zdjęciach przedmiotów, ustawianiu ręcznym ostrości (cyfrowa lupka 10x), wygodnym ocenianiu histogramów itp. Także we wszystkich zdjęciach ze statywu, gdzie spokojnie można sobie wszystko dopracować, zachowując w miarę wygodną pozycję ciała.
    Dodatkowo, właśnie odchylany ekran, to bezpieczny ekran, bo przy transporcie jest ustawiany do wewnątrz , a więc jest lepiej chroniony.
    A używający aparatu w wersji "LCD na stałe", mogą go odwrócić sobie szkłem na zewnątrz i nie ruszać.
    Brak odchylanego ekranu jest chyba jedyną przyczyną (poza ceną), dla której poczekam na hipotetyczny Mk IV. Dla mnie brak odchylanego ekranu jest niezrozumiały, także w półce profesjonalnej.
    Krzysztof

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soko Zobacz posta
    Dla mnie akurat brak obrotowego LCD jest oczywistą wadą nie tylko z uwagi na "filmowanie", czy zdjęcia z niskiej czy b. wysokiej perspektywy itp. klimaty.
    Odchylony, wygodnie ustawiony LCD jest niezastąpiony przy zdjęciach przedmiotów, ustawianiu ręcznym ostrości (cyfrowa lupka 10x), wygodnym ocenianiu histogramów itp. Także we wszystkich zdjęciach ze statywu, gdzie spokojnie można sobie wszystko dopracować, zachowując w miarę wygodną pozycję ciała.
    Dodatkowo, właśnie odchylany ekran, to bezpieczny ekran, bo przy transporcie jest ustawiany do wewnątrz , a więc jest lepiej chroniony.
    A używający aparatu w wersji "LCD na stałe", mogą go odwrócić sobie szkłem na zewnątrz i nie ruszać.
    Brak odchylanego ekranu jest chyba jedyną przyczyną (poza ceną), dla której poczekam na hipotetyczny Mk IV. Dla mnie brak odchylanego ekranu jest niezrozumiały, także w półce profesjonalnej.
    Krzysztof
    Jeśli główne kryterium nie licząc ceny żeby kupić bądź nie kupić sprzętu jest odchylany wyświetlacz a nie np AF to podziwiam podejścia.
    Szkoda że dali LV i video bez odchylanego wyświetlacza. Głupi inżynierowie...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Krzysztof
    Kolejny aparat z tej serii, o ile w ogóle będzie, to najwcześniej za 3-4 lata. Naprawdę ze względu na taką drobnostkę chcesz czekać tyle czasu? :-) Ja na brak uchylnego ekranu w Mark II mam prosty sposób: Samsung Galaxy S II z firmowym kablem USB-host, podłączony prosto do aparatu. Dzięki aplikacji DSLR Controller mam na telefonie Live View z aparatu z możliwością zdalnego sterowania wszystkimi opcjami. Wiem, że to nie to samo co uchylny ekran, ale z drugiej strony taka kombinacja daje parę dodatkowych możliwości (wyzwalanie z timerem, podświetlenie wyostrzonego obszaru, etc). Ewentualnie można kombinować również z dodatkowymi monitorami podglądowymi, ceny bodaj od 600 zł. Ja sam wolałbym aparat bez ruchomego ekranu - za smuklejszą budową i mniej części które można mechanicznie uszkodzić.

Początki nałogu

Domyślnie

Krzysztof
    W transporcie mimo wszytko zgadzam się. Ale jak Akustyk napisał sprzęt pancerny powinien zawierać jak najmniej odstających elementów. Dlatego tak mi się wydaje, że nie ma w profesjonalnych pudłach odchylanych ekranów po to aby ograniczyć możliwość występowania szczelin i elementów które w łatwy sposób mogą ulec uszkodzeniu a mimo wszytko ekran ruchomy jest podatny na szarpnięcia itp. Seria Cinema powinna posiadać ruchomy LCD. Wiadomo że nie da się zadowolić wszystkich ale tak to już bywa.
    CANON Laik

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów