Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Wiesz jak się wytrzepie cały hajs na body to na statyw już nie wystarcza.
    A, że HDRy są takie sW33T<3 to potem trzeba wyciągać 4EV z cieni, do czego nie była projektowana żadna matryca. Ba nawet nie ma kliszy co by dobrze zniosła forsowanie o 4stopnie. Cudów nie ma. Jednak wystarczy odrobina rozsądku aby to pojąć. Wyciągałem nie raz 2EV z ISO 400-1600 i bandingu nie zauważyłem. Jednak zdarzają się domorośli mądrale, którzy stwierdzą, że aparat zaprojektowany przez jednych z najlepszych specjalistów w tej branży jest "szrotem". Wylewają swoje bolączki na forum bo pamiętniczek niestety nie odpowie Na szczęście Nikon dał w D800 normalne filmowanie i 36Mpx więc może niektóre trolle wywęszą okazję i się przeniosą na żółte forum
    Tu nie chodzi o trolowanie. Czasem (raz na pare tygodni) musiałem ratowac fotke mocno niedoswietlona i powiem że ciężko bo z ciemniejszych partii wyłazi zamiast jednolitego ziarna, ziarno o strukturze płutna(banding poprzeczny i pionowy). Niestety nie umiałem sobie z tym poradzić. Zreszta czasem na blogach widać takie ratowane foty (bo moment i kard wyjatkowo siadly) i wiadomo od razu czym robione. Myslalem ze pozbyli sie tego problemu od momentu wprowadzenia matrycy z 7D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Tu nie chodzi o trolowanie. Czasem (raz na pare tygodni) musiałem ratowac fotke mocno niedoswietlona i powiem że ciężko bo z ciemniejszych partii wyłazi zamiast jednolitego ziarna, ziarno o strukturze płutna(banding poprzeczny i pionowy). Niestety nie umiałem sobie z tym poradzić. Zreszta czasem na blogach widać takie ratowane foty (bo moment i kard wyjatkowo siadly) i wiadomo od razu czym robione. Myslalem ze pozbyli sie tego problemu od momentu wprowadzenia matrycy z 7D.
    Może w innym sprzęcie kwestia jest ograna lepiej, ale umówmy się - na zdjęciach o normalnym kontraście jeżeli trzeba wyciągnąć Fillem więcej niż 20-30 stopni (w nomenklaturze LR3), to znaczy, że zdjęcie zostało po prostu źle naświetlone - i jest to przede wszystkim problem fotografa, a nie aparatu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Może w innym sprzęcie kwestia jest ograna lepiej, ale umówmy się - na zdjęciach o normalnym kontraście jeżeli trzeba wyciągnąć Fillem więcej niż 20-30 stopni (w nomenklaturze LR3), to znaczy, że zdjęcie zostało po prostu źle naświetlone - i jest to przede wszystkim problem fotografa, a nie aparatu.
    Tak napisalem ze fota ratowana a przyczyny są rózne, nie zawsze to wina fotografa, roznie sie dzieje. Jesli mogloby nie być tego bandingu to ratowany fotki wygladalyby lepiej. Przeciez chodzi o sama mozliwosc, skoro wiadomo ze da sie tak zrobic w nikonie/sony i tam fota ciagnieta za uszy pare dobrych EV nie wykazuje takich tendencji (w puszkach 2 klasy nizej).. tymbardziej ze nowe konstrukcje matryc maja zapas DR wlasnie w cieniach a nie swiatlach a takich "kwiatek" mocno ogranicza wykorzystanie takiego potencjalu.

Jeszcze raz napisze jakby ktos mial watpliwosci: CHODZI O RATOWANIE ZDJEC KTORE SIE ZDARZAJA a nie specjalne trzaskanie wszystkich niedoswietlonych..

EDIT: Poprawa orta wskazanego przez pezetwpr. dzieki.
    Ostatnio edytowane przez wain ; 07-03-2012 o 10:50

Uprawnienia umieszczania postów