Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł? Bo widzę, że to raczej w większości dyskusja teoretyczna, choć i na tym forum takie rozmowy są potrzebne. Umówmy sie koledzy i koleżanki: to nie jest sprzęt dla mamtorów jak tu niektórzy piszą, to nie jest nawet sprzęt dla bogatycz amatorów... nikt zdrowomyślący nie wyda 10000 zł na aparat, który nie ma zarabiać pieniędzy, choć nie przeczę, że w skali kraju parę takich osób sie znajdzie. Normalnemu przeciętnemu człowiekowi, który potrzebuje dobrego aparatu wystarczy spokojnie crop serii XXD, a nawet serią XXXD mozna robić superfotki. Większośc z tych sprzętów przerasta możliowściami przeciętnego użytkownika, nawet czytującego to forum. Sam wiem po sobie, to co mam w stopce przecież nie kosztowało 100 zł, a nadal nie wykorzystałem pełni możliwości tego zestawu i pewn nie wykorzystam. 5DIII to sprzęt dla ludzi zarabiających na robieniu zdjęc. Jakiemu amatorowi potrzebne jest ustawianie możliwości AF? Wiem: postęp prawie zawsze jest dobry i sprzyja rozwojowi, ale nie można dać się zwariować. Najlepsze (najsłynniejsze) zdjęcia w historii fotografii zdaje się, że powstały aparatami zupełnie przedpotopowymi w stosunku do tego co ja mam choćby w 50D, który już podobno zdjęc nie robi...
    Masz rację.
    Jestem w tej chwili 100 % amatorem, niemłodym zresztą, robię fotki tylko dla siebie, ale napewno w tym roku kupię tę puszkę i nie tylko dlatego,że mnie na nią stać. Trzydzieści kilka lat temu, po moim ślubie całą kasę otrzymaną z prezentów (przy pełnej aprobacie mojej żony) przenaczyłem na zakup Praktiki PLC3. Przy okazji stałem 2 doby w kolejce do ówczesnej Foto-optyki,żeby ją dostać. Miałem później kilkuletni wątek "ślubny" i ją kilkakrotnie odrobiłem, ale przy zakupie nie zakładałem zarobkowania na fotogafii. W tej chwili jest to moje hobby na, które z resztą nie mam czasu, o fotografofaniu coś tam wiem i chętnie wezmę do ręki 5Dmk3 ponieważ ma taką specyfikację jaką powinien mieć normalny aparat dla człowieka kreatywnego, który używa mózgu przed naciśnięciem spustu migawki. Walorów aparatu nie wykorzysta amator, dokumentujący rzeczywistość mechanicznie, co więcej nie wykorzysta go większość "fotografów ślubnych", traktujących swoje żródło dochodów jako chałturę. Cena jest wysoka, jest to aparat dla zaawansowanego amatora z zachodu.W polskich warunkach cena tego sprzętu jest głęboko niesprawiedliwa, ale nie dotyczy to tylko art fotograficznych.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Masz rację.
    5Dmk3 ponieważ ma taką specyfikację jaką powinien mieć normalny aparat dla człowieka kreatywnego, który używa mózgu przed naciśnięciem spustu migawki
    ta a np. 50D to ma specyfikę, która powoduje, że aparat ten nadaję się do zabawy dla pacjentów szpitala bez klamek..., bo nikt normalny tego do ręki nie weźmie z uwagi na "ograniczenia..." no proszę cię...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Jak sie nie mozna przyczepic do puszki to marudza o cenach. Nie udawajcie ze jestescie zaskoczeni. Trzeba poczekac do przyszlego sezonu. Zawsze uwazalem ze kupowanie sprzetu w pierwszym roku po wypuszczeniu to wyrzucanie sprzetu w bloto.
    Ja poczekam rok, wtedy 5dmkI moze zostawie sobie do spacerow a zastopie sobie go mkIII.
    no kurde tak namawiacie na tą trójkę, że ona taka niezastapiona, idealna, super skonfigurowana i w ogóle, że chyba w pierwszej kolejności sobie taką trzachę. a co?! kto "bogatemu" zabroni... hehe
    Ostatnio edytowane przez kawo ; 05-03-2012 o 17:44 Powód: Automerged Doublepost
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

ta a np. 50D to ma specyfikę, która powoduje, że aparat ten nadaję się do zabawy dla pacjentów szpitala bez klamek..., bo nikt normalny tego do ręki nie weźmie z uwagi na "ograniczenia..." no proszę cię...
    Czułem, że ze mną coś jest nie tak. Teraz już wiem! Jestem użytkownikiem 50D!

Swoją drogą zazdroszczę tym, którzy wejdą w posiadanie 5d3, choć nie spodziewam się wysypu rewelacyjnych fot u tych, którzy dotąd nie wygenerowali takich, mając inne aparaty...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Czułem, że ze mną coś jest nie tak. Teraz już wiem! Jestem użytkownikiem 50D!

Swoją drogą zazdroszczę tym, którzy wejdą w posiadanie 5d3, choć nie spodziewam się wysypu rewelacyjnych fot u tych, którzy dotąd nie wygenerowali takich, mając inne aparaty...
    i to jest najlepszy komentarz w tej dyskusji, moim zdaniem
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

i to jest najlepszy komentarz w tej dyskusji, moim zdaniem
    Bo upgade nie spowoduje ze zrobisz ladniejsze zdjecia tylko bardziej poprawne technicznie(szum itp)
    Reszta to komfort pracy.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Bo upgade nie spowoduje ze zrobisz ladniejsze zdjecia tylko bardziej poprawne technicznie(szum itp)
    Reszta to komfort pracy.
    Nie będą bardziej poprawne technicznie, tylko ewentualnie jakościowo. Poprawność techniczna to od fotografa zależy
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    rowniez nie spodziewam sie wysypu rewelacyjnych fot u tych, ktorzy nie zmienia aparatu na mk3 i ktorzy dotad nie wygenerowali takich fot... wiec what's exactly the point?

ludzie kupuja sobie aparaty nie tylko z koniecznosci uzyskania jakichs tam funkcji/mozliwosci, ale rowniez dla wlasnej przyjemnosci. ja sam zamienilem sobie 450D na 40D i jest to dla mnie pelen wypas zwazywszy obecnosc tylnego kolka i swietny AF. zdjec to wcale lepszych nie robi niz 450D, ale moja radocha z pracy jest nieskonczenie wieksza... a to jest moje hobby, ktoremu poswiecam setki godzin rocznie, wiec zdecydowanie lezy mi to na sercu, ze jak wychodze z aparatem focic, to mi sie przyjemnie pracuje...

dyskusja poniekad zasluguje na wyciecie, ale zeby nie robic klimatu ZOMO oszczedzam. niemniej, do dyskusji nt. 5D mkIII to nic nie wnosi.
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    rowniez nie spodziewam sie wysypu rewelacyjnych fot u tych, ktorzy nie zmienia aparatu na mk3 i ktorzy dotad nie wygenerowali takich fot... wiec what's exactly the point?
    Ależ całkowicie się z Tobą zgadzam. Są tacy, którym wystarcza "aparat dla prawdziwej kobiety", bo nie dostrzegają różnicy między zdjęciami z niego, a zdjęciami z 1Ds mark(x). Są tacy, którzy mając 5d3 będą robić zdjęcia w trybie zielonej ramki, ale są też tacy, którym 5d3 doda skrzydeł, bo będą potrafili wykorzystać jego możliwości. Będzie też sporo takich, którzy teraz narzekają na to co mają, bo kółko nastaw nie w tym miejscu, bo Nikon ma lepsze to, czy tamto i mimo przesiadki na 5d3 nadal będzie im coś leżało w poprzek. Każdy ma to, na co go stać i ja będę mu zazdrościł tego aparatu, co nie zmieni faktu, że tym co mam nadal będę się starał robić jak najlepsze, w miarę swoich umiejętności, zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    dyskusja poniekad zasluguje na wyciecie, ale zeby nie robic klimatu ZOMO oszczedzam. niemniej, do dyskusji nt. 5D mkIII to nic nie wnosi.
    Ten wątek już jakiś czas temu zaczął dryfować w nic nie wnoszących kierunkach...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

no kurde tak namawiacie na tą trójkę, że ona taka niezastapiona, idealna, super skonfigurowana i w ogóle, że chyba w pierwszej kolejności sobie taką trzachę. a co?! kto "bogatemu" zabroni... hehe
    Nie zrozumiałeś mnie, nie powiedziałem, że użycie 5mk3 zastąpi dobre oko (to o czym marzę), ale że ten sprzęt jest świetnym narzędziem (tylko narzędziem), które chciałbym mieć. A to, że mnie na niego stać nie jest efektem dobrego urodzenia czy wygranej w totka, tylko kilkudziesięcioletnej uczciwej pracy i zrobieniem użytku z szarych komórek.
    Zauważ, to co powiedziałem było odpowiedzią na cytowany fragment postu kawo.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Masz rację.
    Jestem w tej chwili 100 % amatorem, niemłodym zresztą, robię fotki tylko dla siebie, ale napewno w tym roku kupię tę puszkę i nie tylko dlatego,że mnie na nią stać. Trzydzieści kilka lat temu, po moim ślubie całą kasę otrzymaną z prezentów (przy pełnej aprobacie mojej żony) przenaczyłem na zakup Praktiki PLC3. Przy okazji stałem 2 doby w kolejce do ówczesnej Foto-optyki,żeby ją dostać. Miałem później kilkuletni wątek "ślubny" i ją kilkakrotnie odrobiłem, ale przy zakupie nie zakładałem zarobkowania na fotogafii. W tej chwili jest to moje hobby na, które z resztą nie mam czasu, o fotografofaniu coś tam wiem i chętnie wezmę do ręki 5Dmk3 ponieważ ma taką specyfikację jaką powinien mieć normalny aparat dla człowieka kreatywnego, który używa mózgu przed naciśnięciem spustu migawki. Walorów aparatu nie wykorzysta amator, dokumentujący rzeczywistość mechanicznie, co więcej nie wykorzysta go większość "fotografów ślubnych", traktujących swoje żródło dochodów jako chałturę. Cena jest wysoka, jest to aparat dla zaawansowanego amatora z zachodu.W polskich warunkach cena tego sprzętu jest głęboko niesprawiedliwa, ale nie dotyczy to tylko art fotograficznych.
    Podoba mi się ta wypowiedź. trafia w samo sedno problemu. Ten aparat jak i jego wcześniejsza wersja tj. 5DmII z pewnością może i powinien służyć zawawansowanym fotoamatorom, a raczej hobbystom. Z uwagi na to, że zarówno 2 jak i 3 (to się jeszcze okaże ;-)) są naprawdę dobre to nie dziwię się, że wykorzytują je również zawodwocy. Poprostu w PL nawet zawodowiec może mieć problem ze zgromdzeniem środków na serię 1.

ps. Lublin pozdrawia Krasnystaw
    5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W

Uprawnienia umieszczania postów