Masz rację.
Jestem w tej chwili 100 % amatorem, niemłodym zresztą, robię fotki tylko dla siebie, ale napewno w tym roku kupię tę puszkę i nie tylko dlatego,że mnie na nią stać. Trzydzieści kilka lat temu, po moim ślubie całą kasę otrzymaną z prezentów (przy pełnej aprobacie mojej żony) przenaczyłem na zakup Praktiki PLC3. Przy okazji stałem 2 doby w kolejce do ówczesnej Foto-optyki,żeby ją dostać. Miałem później kilkuletni wątek "ślubny" i ją kilkakrotnie odrobiłem, ale przy zakupie nie zakładałem zarobkowania na fotogafii. W tej chwili jest to moje hobby na, które z resztą nie mam czasu, o fotografofaniu coś tam wiem i chętnie wezmę do ręki 5Dmk3 ponieważ ma taką specyfikację jaką powinien mieć normalny aparat dla człowieka kreatywnego, który używa mózgu przed naciśnięciem spustu migawki. Walorów aparatu nie wykorzysta amator, dokumentujący rzeczywistość mechanicznie, co więcej nie wykorzysta go większość "fotografów ślubnych", traktujących swoje żródło dochodów jako chałturę. Cena jest wysoka, jest to aparat dla zaawansowanego amatora z zachodu.W polskich warunkach cena tego sprzętu jest głęboko niesprawiedliwa, ale nie dotyczy to tylko art fotograficznych.