Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Mieszany widok

Domyślnie

Jaki jest pierwszy parametr jaki marketing ludziom wbijał do głowy jako najistotniejszy? (czy słusznie, to inna rzecz). Megapiksele. No to poczytaj jeszcze raz te wypowiedź:
    Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Tylko zwróć uwagę na to że 5d i 5dmk2 są bardzo podobne ....
    ... Mk2 i mk3 to jest już przepaść, w nowym modelu masz wszystko o czym marzyło całe to towarzystwo przez lata.
    mk1 i mk2 podobne piszesz ??? 12 a 21 Mpx. Plus dodane filmy
    mk2 i mk3 - 21 i 22 mpx, poprawiony AF i dodane 2 fps - przepaść ???
    5dmk3 wyjdzie w cenie niższej niż myslicie, by zachwyceni tym ludzie się na niego rzucili. 5Dmk2 mocno potanieje by sprzedać zapasy. I zniknie.
    Nie wiem czy oczywistości tylko widać gdy się stoi z boku?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-03-2012 o 12:51
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jaki jest pierwszy parametr jaki marketing ludziom wbijał do głowy jako najistotniejszy? (czy słusznie, to inna rzecz). Megapiksele. No to poczytaj jeszcze raz te wypowiedź:
    (...)
    Nie wiem czy oczywistości tylko widać gdy się stoi z boku?
    nie do konca sie zgodze. to jest wyjscie z zalozenia, ze 5D jest linia wylacznie dla pasjonatow/amatorow, ktorym sie da wiecej wcisnac golego marketingu.

a na pewno tej linii uzywaja tez ludzie parajacy sie fotografia zawodowo, nie tylko w znaczeniu kotleciarstwa. nie wiem w jakim stopniu ktora z tych grup jest odbiorca, ale nie posunalbym sie do tezy, ze to glownie folder i reklama sprzedaja 5D. w jakims stopniu na pewno tak teraz bedzie to dzialalo z 5D mkII (potanieje, bedzie mialo seksapil 21Mpix i filmow), ale rowniez 5D mkIII ma ten seksapil, ze trafia do tej drugiej grupy, ktora ze wzgledu na wykonywana prace przelknie wyzsza cene.

to ze 5D mkII zniknie to oczywista oczywistosc, chociaz nie zdziwilbym sie, gdyby zostalo "zreanimowane" pod inna nazwa, w bardziej plastikowej puszce i z lekko okrojona a gdzieniegdzie (czytaj: filmowanie, automatyka) podkrecona funkcjonalnoscia jako trabant FF. za poniekad te same pieniadze co obecny 5D mkII, tylko z lepszymi dla Canona marzami...
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie do konca sie zgodze. to jest wyjscie z zalozenia, ze 5D jest linia wylacznie dla pasjonatow/amatorow, ktorym sie da wiecej wcisnac golego marketingu.

a na pewno tej linii uzywaja tez ludzie parajacy sie fotografia zawodowo, nie tylko w znaczeniu kotleciarstwa. nie wiem w jakim stopniu ktora z tych grup jest odbiorca, ale nie posunalbym sie do tezy, ze to glownie folder i reklama sprzedaja 5D. w jakims stopniu na pewno tak teraz bedzie to dzialalo z 5D mkII (potanieje, bedzie mialo seksapil 21Mpix i filmow), ale rowniez 5D mkIII ma ten seksapil, ze trafia do tej drugiej grupy, ktora ze wzgledu na wykonywana prace przelknie wyzsza cene.

to ze 5D mkII zniknie to oczywista oczywistosc, chociaz nie zdziwilbym sie, gdyby zostalo "zreanimowane" pod inna nazwa, w bardziej plastikowej puszce i z lekko okrojona a gdzieniegdzie (czytaj: filmowanie, automatyka) podkrecona funkcjonalnoscia jako trabant FF. za poniekad te same pieniadze co obecny 5D mkII, tylko z lepszymi dla Canona marzami...

chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł? Bo widzę, że to raczej w większości dyskusja teoretyczna, choć i na tym forum takie rozmowy są potrzebne. Umówmy sie koledzy i koleżanki: to nie jest sprzęt dla mamtorów jak tu niektórzy piszą, to nie jest nawet sprzęt dla bogatycz amatorów... nikt zdrowomyślący nie wyda 10000 zł na aparat, który nie ma zarabiać pieniędzy, choć nie przeczę, że w skali kraju parę takich osób sie znajdzie. Normalnemu przeciętnemu człowiekowi, który potrzebuje dobrego aparatu wystarczy spokojnie crop serii XXD, a nawet serią XXXD mozna robić superfotki. Większośc z tych sprzętów przerasta możliowściami przeciętnego użytkownika, nawet czytującego to forum. Sam wiem po sobie, to co mam w stopce przecież nie kosztowało 100 zł, a nadal nie wykorzystałem pełni możliwości tego zestawu i pewn nie wykorzystam. 5DIII to sprzęt dla ludzi zarabiających na robieniu zdjęc. Jakiemu amatorowi potrzebne jest ustawianie możliwości AF? Wiem: postęp prawie zawsze jest dobry i sprzyja rozwojowi, ale nie można dać się zwariować. Najlepsze (najsłynniejsze) zdjęcia w historii fotografii zdaje się, że powstały aparatami zupełnie przedpotopowymi w stosunku do tego co ja mam choćby w 50D, który już podobno zdjęc nie robi...
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł?
    ja nie kupie. troche z definicji, bo to po prostu nie jest polka cenowa dla hobbysty, ktory na tym nie zarabia. zdjec robie duzo i czesto, ale to nie zmienia sytuacji, ze nie wydam tyle za korpus.

Bo widzę, że to raczej w większości dyskusja teoretyczna, choć i na tym forum takie rozmowy są potrzebne. Umówmy sie koledzy i koleżanki: to nie jest sprzęt dla mamtorów jak tu niektórzy piszą, to nie jest nawet sprzęt dla bogatycz amatorów... nikt zdrowomyślący nie wyda 10000 zł na aparat, który nie ma zarabiać pieniędzy, choć nie przeczę, że w skali kraju parę takich osób sie znajdzie.
    zgoda.
    ja sam na pewno z checia wymienie 5D mkII na mkIII za jakies 2-3 lata, w zaleznosci od tego, jak beda sie ceny ksztaltowac. najchetniej rowniez uzywany. takze dyskusja na pewno jest w moim wypadku teoretyczna w tym momencie, a praktyczna na za 2 lata. de facto, to jesli tu sie cos drastycznie nie zmieni, to przez najblizsze kilka lat ja jestem docelowym odbiorca 5D mk(N-1) kilka miesiecy po premierze mkN

Normalnemu przeciętnemu człowiekowi, który potrzebuje dobrego aparatu wystarczy spokojnie crop serii XXD, a nawet serią XXXD mozna robić superfotki.
    gdyby tylko rynek gadzetow elektronicznych rzadzil sie prawami "co komu potrzeba"... realnie, to duzo czesciej jest to: "co ktos chce".

co do Twojej oceny... w czym problem, ze zamiast 50D czy 7D wole uzywane 5D mkI badz mkII (w obu przypadkach z grubsza zblizone cenowo do cropowych odpowiednikow) jesli po prostu wole duzy celownik i duzo lepsze tonale? bez wnikania w to co by "wystarczylo" do zrobienia zdjec... jako amator, hobbysta mam jak najbardziej prawo do wydania na hobby kwoty, jaka moim zdaniem wydaje sie uzasadniona.

Większośc z tych sprzętów przerasta możliowściami przeciętnego użytkownika, nawet czytującego to forum. Sam wiem po sobie, to co mam w stopce przecież nie kosztowało 100 zł, a nadal nie wykorzystałem pełni możliwości tego zestawu i pewn nie wykorzystam.
    nie rozumiem tylko czemu obserwacje poczynione na wlasnej osobie ekstrapolujesz na innych.

5DIII to sprzęt dla ludzi zarabiających na robieniu zdjęc. Jakiemu amatorowi potrzebne jest ustawianie możliwości AF? Wiem: postęp prawie zawsze jest dobry i sprzyja rozwojowi, ale nie można dać się zwariować. Najlepsze (najsłynniejsze) zdjęcia w historii fotografii zdaje się, że powstały aparatami zupełnie przedpotopowymi w stosunku do tego co ja mam choćby w 50D, który już podobno zdjęc nie robi...
    au... jak ja lubie ten argument... telefon na korbke tez masz w domu, bo w koncu najwazniejsze w dziejach ludzkosci rozmowy tez byly przez taki prowadzone? a poza tym na pewno jest tez wystarczajacy do skomunikowania sie...

moze po prostu zostawmy kwestie oceny potrzeb/checi kazdemu indywidualnie. ja nie mam problemu z faktem, ze stuprocentowy amator kupuje sobie 5D mkIII czy nawet 1D jesli uwaza, ze w relacji do zarobkow i czasu spedzanego na hobby cena takiego sprzetu jest akceptowalna. ja wole raczej zyczyc zainteresowanym, zeby w swoich wyborach mogli kierowac sie ocena potrzeb/checi a nie finansami...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł?
    Ja tak, jak masz takie dojście to daj znać

5DIII to sprzęt dla ludzi zarabiających na robieniu zdjęc. Jakiemu amatorowi potrzebne jest ustawianie możliwości AF?
    IMO dla zarabiajacych są jedynki, a 5DmkIII jest FF dla amatorów. Co do możliwości regulacji AF-a chętnie bym sprawdził jak to działa. :smile:

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    IMO dla zarabiajacych są jedynki, a 5DmkIII jest FF dla amatorów. Co do możliwości regulacji AF-a chętnie bym sprawdził jak to działa. :smile:
    Po pierwszej serii puszczonej 1D3 w kościele i wzroku wszystkich zgromadzonych na mnie oddałem 1D.. 5d3 bedzie idealnym sprzetem ślubnym
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Domyślnie

... Umówmy sie koledzy i koleżanki: to nie jest sprzęt dla mamtorów jak tu niektórzy piszą, to nie jest nawet sprzęt dla bogatycz amatorów... nikt zdrowomyślący nie wyda 10000 zł na aparat, który nie ma zarabiać pieniędzy, choć nie przeczę, że w skali kraju parę takich osób sie znajdzie. ...
    Ja się tam nie zgodzę.
    Jestem amatorem, mam kilka szkiełek (i to bez cudów) i innego sprzętu który i tak jest znacznie więcej wart niż mk3 bez względu na to czy będzie kosztować 10k czy 14k.
    Stać mnie by pchnąć mk2 i dołożyć ile trzeba do mk3 a tylko zdrowy rozsądek pyta się kiedy to zrobić by dopłata była jak najmniejsza.
    I mam wrażenie, że wcale nie należę do grupy kilku osób w kraju, którzy są w podobnej sytuacji.
    Fotografia to może być drogie hobby ale znam i droższe

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł? Bo widzę, że to raczej w większości dyskusja teoretyczna, choć i na tym forum takie rozmowy są potrzebne. Umówmy sie koledzy i koleżanki: to nie jest sprzęt dla mamtorów jak tu niektórzy piszą, to nie jest nawet sprzęt dla bogatycz amatorów... nikt zdrowomyślący nie wyda 10000 zł na aparat, który nie ma zarabiać pieniędzy, choć nie przeczę, że w skali kraju parę takich osób sie znajdzie. Normalnemu przeciętnemu człowiekowi, który potrzebuje dobrego aparatu wystarczy spokojnie crop serii XXD, a nawet serią XXXD mozna robić superfotki. Większośc z tych sprzętów przerasta możliowściami przeciętnego użytkownika, nawet czytującego to forum. Sam wiem po sobie, to co mam w stopce przecież nie kosztowało 100 zł, a nadal nie wykorzystałem pełni możliwości tego zestawu i pewn nie wykorzystam. 5DIII to sprzęt dla ludzi zarabiających na robieniu zdjęc. Jakiemu amatorowi potrzebne jest ustawianie możliwości AF? Wiem: postęp prawie zawsze jest dobry i sprzyja rozwojowi, ale nie można dać się zwariować. Najlepsze (najsłynniejsze) zdjęcia w historii fotografii zdaje się, że powstały aparatami zupełnie przedpotopowymi w stosunku do tego co ja mam choćby w 50D, który już podobno zdjęc nie robi...
    Masz rację.
    Jestem w tej chwili 100 % amatorem, niemłodym zresztą, robię fotki tylko dla siebie, ale napewno w tym roku kupię tę puszkę i nie tylko dlatego,że mnie na nią stać. Trzydzieści kilka lat temu, po moim ślubie całą kasę otrzymaną z prezentów (przy pełnej aprobacie mojej żony) przenaczyłem na zakup Praktiki PLC3. Przy okazji stałem 2 doby w kolejce do ówczesnej Foto-optyki,żeby ją dostać. Miałem później kilkuletni wątek "ślubny" i ją kilkakrotnie odrobiłem, ale przy zakupie nie zakładałem zarobkowania na fotogafii. W tej chwili jest to moje hobby na, które z resztą nie mam czasu, o fotografofaniu coś tam wiem i chętnie wezmę do ręki 5Dmk3 ponieważ ma taką specyfikację jaką powinien mieć normalny aparat dla człowieka kreatywnego, który używa mózgu przed naciśnięciem spustu migawki. Walorów aparatu nie wykorzysta amator, dokumentujący rzeczywistość mechanicznie, co więcej nie wykorzysta go większość "fotografów ślubnych", traktujących swoje żródło dochodów jako chałturę. Cena jest wysoka, jest to aparat dla zaawansowanego amatora z zachodu.W polskich warunkach cena tego sprzętu jest głęboko niesprawiedliwa, ale nie dotyczy to tylko art fotograficznych.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Masz rację.
    5Dmk3 ponieważ ma taką specyfikację jaką powinien mieć normalny aparat dla człowieka kreatywnego, który używa mózgu przed naciśnięciem spustu migawki
    ta a np. 50D to ma specyfikę, która powoduje, że aparat ten nadaję się do zabawy dla pacjentów szpitala bez klamek..., bo nikt normalny tego do ręki nie weźmie z uwagi na "ograniczenia..." no proszę cię...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Jak sie nie mozna przyczepic do puszki to marudza o cenach. Nie udawajcie ze jestescie zaskoczeni. Trzeba poczekac do przyszlego sezonu. Zawsze uwazalem ze kupowanie sprzetu w pierwszym roku po wypuszczeniu to wyrzucanie sprzetu w bloto.
    Ja poczekam rok, wtedy 5dmkI moze zostawie sobie do spacerow a zastopie sobie go mkIII.
    no kurde tak namawiacie na tą trójkę, że ona taka niezastapiona, idealna, super skonfigurowana i w ogóle, że chyba w pierwszej kolejności sobie taką trzachę. a co?! kto "bogatemu" zabroni... hehe
    Ostatnio edytowane przez kawo ; 05-03-2012 o 17:44 Powód: Automerged Doublepost
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

ta a np. 50D to ma specyfikę, która powoduje, że aparat ten nadaję się do zabawy dla pacjentów szpitala bez klamek..., bo nikt normalny tego do ręki nie weźmie z uwagi na "ograniczenia..." no proszę cię...
    Czułem, że ze mną coś jest nie tak. Teraz już wiem! Jestem użytkownikiem 50D!

Swoją drogą zazdroszczę tym, którzy wejdą w posiadanie 5d3, choć nie spodziewam się wysypu rewelacyjnych fot u tych, którzy dotąd nie wygenerowali takich, mając inne aparaty...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów