Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinto Zobacz posta
    No i jednak AF przy F8 nie działa...
    Marketing, po zaklejeniu pinów pewnie będzie śmigał równie ochoczo co w 1dx

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Marketing, po zaklejeniu pinów pewnie będzie śmigał równie ochoczo co w 1dx
    Rozumiem, że śmiga ochoczo, ale jednak nie na tyle, żeby Canon zechciał to uwzględnić w oficjalnej specyfikacji?:smile:
    5D MK II; 24-70L/2,8; 70-200L/2,8 IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pinto Zobacz posta
    Rozumiem, że śmiga ochoczo, ale jednak nie na tyle, żeby Canon zechciał to uwzględnić w oficjalnej specyfikacji?:smile:
    Poczekajmy jeszcze parę dni - myślę, że to jedna z pierwszych rzeczy, które sprawdzą "early adopters". Zwłaszcza, że "informacje jakoby" AF@f/8 w 1D X miał być kwestią oprogramowania zostały potwierdzone w Nowej Zelandii (sic!).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Poczekajmy jeszcze parę dni - myślę, że to jedna z pierwszych rzeczy, które sprawdzą "early adopters". Zwłaszcza, że "informacje jakoby" AF@f/8 w 1D X miał być kwestią oprogramowania zostały potwierdzone w Nowej Zelandii (sic!).
    Nie sądzę, by była to wyłącznie kwestia firmware. Przypuszczam, że nowy czujnik do 1D X i 5D Mark III projektowany był do światła f/5,6, co oczywiście nie wyklucza jego użycia z mniejszym światłem - prawdopodobnie drogę do tego otworzy poprawione oprogramowanie. Jednak kwestia na ile sprawnie będzie działała taka kombinacja pozostaje otwarta.

Pełne uzależnienie

Domyślnie F8 no more!

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Nie sądzę, by była to wyłącznie kwestia firmware. Przypuszczam, że nowy czujnik do 1D X i 5D Mark III projektowany był do światła f/5,6, co oczywiście nie wyklucza jego użycia z mniejszym światłem - prawdopodobnie drogę do tego otworzy poprawione oprogramowanie. Jednak kwestia na ile sprawnie będzie działała taka kombinacja pozostaje otwarta.
    Jak wiadomo (http://dougkerr.net/Pumpkin/articles/Split_Prism.pdf - ostatni akapit), im jaśniejsze szkło, tym szerzej mogą być od siebie oddalone czujniki AF (dzięki temu precyzja AF wzrasta).
    Jeśli zatem Canon istotnie zadecydował się rozstawić (dla większej precyzji) czujniki tak szeroko, że przy f/8 światło do nich nie dociera, to również sądzę, że sytuacji nie da się uratować oprogramowaniem. Ale:
    • Wiadomo, że f/5.6 dawało się dotąd oszukać zaklejaniem pinów albo raportowaniem tej wartości przysłony w szkłach z f/6.3.
    • Jeśli nie zmieniła się optyka układu AF, to można porównać rozstawienie czujników na zdjęciach reklamowych sensorów i gdybać dalej, jeśli są w tym samym położeniu, co np. w 1D Mk IV.

Ale jak pisze Kolekcjoner, mogą uwolnić f/8 w nowej jedynce, zostawiając ML hackowanie piątki.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uprawnienia umieszczania postów