E tam gadacie. To była dobra sprawa, nudne fotografowanie i nagle strobo. Budzisz się i myślisz o co chodzi, trochę zmuszało do myślenia![]()
E tam gadacie. To była dobra sprawa, nudne fotografowanie i nagle strobo. Budzisz się i myślisz o co chodzi, trochę zmuszało do myślenia![]()
Zmartwię Cię.Gdy zamieniałem 5d na 1Ds III tez tak myślałem.GO przycisk z prawej ,ok.Nic z tego jak nie gorzej.
W 5d III co prawda jest inny przycisk ,ale czarno to widzę nadal.
Ostatnio 50/1,2 mi sie przykleiła.Ale nie umiałbym jej porównywac do 85/1,2.
To jednak inne szkła.Pięćdziesiątka może robić za uniwersalne i jedyne.
No i jednak AF przy F8 nie działa...
5D MK II; 24-70L/2,8; 70-200L/2,8 IS
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Też to słyszałem. Także CW omijał jak mógł ten temat we wszelkich wywiadach - nie wiem czemu to robią ale wygląda jakby jacyś księgowi za tym stali ,a nie technikalia. Przy czym stawiam dolary przeciw orzechom, że jeśli cokolwiek się pojawi to tylko w iXie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie sądzę, by była to wyłącznie kwestia firmware. Przypuszczam, że nowy czujnik do 1D X i 5D Mark III projektowany był do światła f/5,6, co oczywiście nie wyklucza jego użycia z mniejszym światłem - prawdopodobnie drogę do tego otworzy poprawione oprogramowanie. Jednak kwestia na ile sprawnie będzie działała taka kombinacja pozostaje otwarta.
Jak wiadomo (http://dougkerr.net/Pumpkin/articles/Split_Prism.pdf - ostatni akapit), im jaśniejsze szkło, tym szerzej mogą być od siebie oddalone czujniki AF (dzięki temu precyzja AF wzrasta).
Jeśli zatem Canon istotnie zadecydował się rozstawić (dla większej precyzji) czujniki tak szeroko, że przy f/8 światło do nich nie dociera, to również sądzę, że sytuacji nie da się uratować oprogramowaniem. Ale:
- Wiadomo, że f/5.6 dawało się dotąd oszukać zaklejaniem pinów albo raportowaniem tej wartości przysłony w szkłach z f/6.3.
- Jeśli nie zmieniła się optyka układu AF, to można porównać rozstawienie czujników na zdjęciach reklamowych sensorów i gdybać dalej, jeśli są w tym samym położeniu, co np. w 1D Mk IV.
Ale jak pisze Kolekcjoner, mogą uwolnić f/8 w nowej jedynce, zostawiając ML hackowanie piątki.
EOS - conditio sine Kwanon...