Strona 78 z 128 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patigol Zobacz posta
    W USA 3499 dol http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._Mark_III.html

W Polsce 14999 zł. No ale w Stanach biedota a w Polsce same grube ryby
    Panie i panowie, musicie zrozumieć, że porównywanie cen w jednym i drugim kraju, li tylko w wartościach bezwzględnych jest błędne. Nie da się tak.
    Wytłumaczę to jako importer.
    Kupuję sprzęt z Japonii i wiozę go do Polski oraz do Stanów zjednoczonych. Dla uproszczenia, rozliczenie następuje w obu przypadkach w dolarach amerykanskiach i przyjęte zostały kursy średnie. Pominąłem równiez niektóre fazy pośrednie, np.: naliczenie odliczenie VATu przy imporcie, etc., żeby nie komplikować.

Przykładowo cena zakupu aparatu z Japonii wynosi 2000 USD. Wieziemy to "na dwa, drugie końce świata" i towar wchodzi jednocześnie na dwa różne obszary celne. Naliczane sa cła. w USA 0%, w Polsce 4.2%.

Czyli wchodząc w obszar celny, na starcie:
    - w USA mamy 2000+transport+0%=cca. 2001,00 USD
    - w Polsce mamy 2000+transport+4,2% = 2001,00 +4,2%= 2.085,04 USD

Doliczamy marżę (30%) i podatki mamy:
    - w USA - 2.601,30 USD + podatek stanowy
    - w Polsce - 2710,00 USD + VAT 23%
    Ceny w USA podawane są bez podatku stanowego. Płaci się go przy kasie, robiąc zakupy. Jest to mniej więcej 9%, zaleznie od stanu. Ale jesli zagladamy na strony sklepów internetowych, to widzimy cene bez podatku. Podatku nie zapłacimy, jeśli kupujemy wysyłkowo do innego stanu. Tak więc kupując w B&H albo Adoramie w NY, z wysyłka do np. Chicago, zapłacimy cene netto, czyli nasze przykładowe 2.601,30 USD

Ceny w Polsce podawane sa razem z VAT. VAT wynosi 23% tak więc do 2.710,00 USD musimy doliczyc 623,33 USD podatku VAT. Otrzymujemy kwotę 3.333,30 USD. Czyli juz teraz jesteśmy o 732,30 USD lżejsi w stosunku do "przeciętnego amerykana". (bardzo lubię film "Miś")

Ale! najważniejsze zaczyna się dopiero, kiedy przeliczamy te nasze kochane USD na PLN.
    Amerykanie nie przeliczają, bo nie maja czego przeliczać.
    My przeliczamy, bo mamy złotówkę.
    Średni kurs USD do PLN za ostatni rok zmienił się z 2,85 do 3,13 (cca. 9% róznicy). W międzyczasie zahaczył o 3,54 (08.01.2012), ale i 2,65 (01.05.2011) - cca. 25% różnicy. Jak pójdzie się do "analityka finansowego" z pytaniem jaki bedzie kurs USD za miesiąc, to odpowie zazwyczaj coś zupełnie innego, niż pokaże rzeczywistość. Dlaczego? Bo nie ma na świecie człowieka, który jest to w stanie przewidzieć.
    Więc co robi importer, przeliczajac USD na PLN? Zakłada najbardziej niekorzystną zmianę kursu, jaka nastąpi od chwili wejścia towaru w obszar celny, do dnia kiedy będzie musiał za niego zapłacić, ew. kiedy dostanie za niego pieniądze. Oba modele sa prawidłowe, drugi daje relatywnie stabilniejsze dochody.

Nie trzeba być orłem z logiki, żeby przyjąć, że cena w PLN będzie mniej więcej liczona wg wzoru: 3.333,00 x 3,60 = 11.999,00 PLN.
    W USA ten sam towar będzie kosztował nadal 2.601,00 USD, czyli po dzisiejszym średnim kursie około 2.601 x 3,17 = 8.245,17 PLN.

To nam daje teoretyczną róznice w cenie na poziomie 3.754,00 PLN, czyli 1.000,00 papieru z hakiem

Rozumiemy już na czym polega opiekuńcze państwo Europa?

Zastrzeżenie: Wyżej podane kalkulacje mają charakter czysto poglądowy i nie moga być brane jako wykładnia czegokolwiek.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mir2000 Zobacz posta
    Powoli kształtuje sie cena na naszym rynku
    http://www.hpfoto.pl/pl_PL/p/s/1209
    hmm...
    Taka cena zachęca mnie do rozważenia opcji zakupu jeszcze przed wakacjami.
    Martwi mnie tylko czy warto kupować sprzęt na samym początku z chorobami wieku dziecięcego. I o ile może stanieć po wakacjach?
    Kupić, nie kupić... oto jest pytanie.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velviana Zobacz posta
    Brak obrotowego ekranu lcd to kastracja ergonomii aparatu pod kątem video.
    Z jednej strony Canon poprawia możliwości video, a z drugiej funduje powtórkę z historii z serii G. No chyba, że Canon zakłada, że filmowanie ma odbywać się jedynie w pozycji cioci robiącej zdjęcia na kotlecie... Perspektywa żaby, czy znad głowy jest widocznie Canonowi obca i to nie tylko przy filmowaniu.
    ...chyba ,że księgowi kreują już nowe funkcje do mk4...
    Mi się wydaje że mimo wszystko nowa 5D to jednak aparat a nie camera dlatego rezygnacja z tagiego elementu jak obrotowe LCD jest słuszna. Poza tym mimo wszytko mniej odstających ruchomych elementów ogranicza możliwość przypadkowych uszkodzeń szczególnie podczas podróży po dziwnych zakątkach świata. Osobiście dla mnie to zaleta
    CANON Laik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Mi się wydaje że mimo wszystko nowa 5D to jednak aparat a nie camera dlatego rezygnacja z tagiego elementu jak obrotowe LCD jest słuszna. Poza tym mimo wszytko mniej odstających ruchomych elementów ogranicza możliwość przypadkowych uszkodzeń szczególnie podczas podróży po dziwnych zakątkach świata. Osobiście dla mnie to zaleta
    Dla mnie z kolei to na razie największa wada, która pewnie zostanie usunięta w mk4.
    Ale każdy ma inne potrzeby...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    A ja z FN się tylko podłącze do prośby akustyka.
    Tak naprawde to ci sami dwaj userzy prowadzą te samą dyskusję na obu forach. Skoro obaj są canonierami to wcale mi nie w smak, że przez to FN będzie postrzegane nazwijmy to "mniej przychylnie".
    Mam ten sam dylemat co z tą dyskusją o bandingu robić. Wytnę (2 canonierów) to będzie krzyk o cenzurze.
    Tak to jest niestety ale ORMO czuwa .
    Masz rację jak się puszki pokażą to dopiero się zaczną wojny szczególnie, że tym razem te premiery mało się mijają.

Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
    Dla mnie z kolei to na razie największa wada, która pewnie zostanie usunięta w mk4.
    Ale każdy ma inne potrzeby...
    Ja myślę że jeśli body ma być pancerne to wystające elementy są zbędne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Ile od premiery trzeba czekac na WhitePaper'a? Wtedy moze sie cos wyjasni...
    W Mk III 1D był dostępny praktycznie od razu.
    Co linii i ich liczby: na CR piszą posiadacze Mk II, że tam tylko 720 a nie 1080 linii jest naprawdę. I że z obecnie dostępnych filmów wynika, że Mk III też nie ma prawdziwego Full HD w pionie.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dla mnie akurat brak obrotowego LCD jest oczywistą wadą nie tylko z uwagi na "filmowanie", czy zdjęcia z niskiej czy b. wysokiej perspektywy itp. klimaty.
    Odchylony, wygodnie ustawiony LCD jest niezastąpiony przy zdjęciach przedmiotów, ustawianiu ręcznym ostrości (cyfrowa lupka 10x), wygodnym ocenianiu histogramów itp. Także we wszystkich zdjęciach ze statywu, gdzie spokojnie można sobie wszystko dopracować, zachowując w miarę wygodną pozycję ciała.
    Dodatkowo, właśnie odchylany ekran, to bezpieczny ekran, bo przy transporcie jest ustawiany do wewnątrz , a więc jest lepiej chroniony.
    A używający aparatu w wersji "LCD na stałe", mogą go odwrócić sobie szkłem na zewnątrz i nie ruszać.
    Brak odchylanego ekranu jest chyba jedyną przyczyną (poza ceną), dla której poczekam na hipotetyczny Mk IV. Dla mnie brak odchylanego ekranu jest niezrozumiały, także w półce profesjonalnej.
    Krzysztof

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soko Zobacz posta
    Dla mnie akurat brak obrotowego LCD jest oczywistą wadą nie tylko z uwagi na "filmowanie", czy zdjęcia z niskiej czy b. wysokiej perspektywy itp. klimaty.
    Odchylony, wygodnie ustawiony LCD jest niezastąpiony przy zdjęciach przedmiotów, ustawianiu ręcznym ostrości (cyfrowa lupka 10x), wygodnym ocenianiu histogramów itp. Także we wszystkich zdjęciach ze statywu, gdzie spokojnie można sobie wszystko dopracować, zachowując w miarę wygodną pozycję ciała.
    Dodatkowo, właśnie odchylany ekran, to bezpieczny ekran, bo przy transporcie jest ustawiany do wewnątrz , a więc jest lepiej chroniony.
    A używający aparatu w wersji "LCD na stałe", mogą go odwrócić sobie szkłem na zewnątrz i nie ruszać.
    Brak odchylanego ekranu jest chyba jedyną przyczyną (poza ceną), dla której poczekam na hipotetyczny Mk IV. Dla mnie brak odchylanego ekranu jest niezrozumiały, także w półce profesjonalnej.
    Krzysztof
    Jeśli główne kryterium nie licząc ceny żeby kupić bądź nie kupić sprzętu jest odchylany wyświetlacz a nie np AF to podziwiam podejścia.
    Szkoda że dali LV i video bez odchylanego wyświetlacza. Głupi inżynierowie...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Krzysztof
    Kolejny aparat z tej serii, o ile w ogóle będzie, to najwcześniej za 3-4 lata. Naprawdę ze względu na taką drobnostkę chcesz czekać tyle czasu? :-) Ja na brak uchylnego ekranu w Mark II mam prosty sposób: Samsung Galaxy S II z firmowym kablem USB-host, podłączony prosto do aparatu. Dzięki aplikacji DSLR Controller mam na telefonie Live View z aparatu z możliwością zdalnego sterowania wszystkimi opcjami. Wiem, że to nie to samo co uchylny ekran, ale z drugiej strony taka kombinacja daje parę dodatkowych możliwości (wyzwalanie z timerem, podświetlenie wyostrzonego obszaru, etc). Ewentualnie można kombinować również z dodatkowymi monitorami podglądowymi, ceny bodaj od 600 zł. Ja sam wolałbym aparat bez ruchomego ekranu - za smuklejszą budową i mniej części które można mechanicznie uszkodzić.

Początki nałogu

Domyślnie

Krzysztof
    W transporcie mimo wszytko zgadzam się. Ale jak Akustyk napisał sprzęt pancerny powinien zawierać jak najmniej odstających elementów. Dlatego tak mi się wydaje, że nie ma w profesjonalnych pudłach odchylanych ekranów po to aby ograniczyć możliwość występowania szczelin i elementów które w łatwy sposób mogą ulec uszkodzeniu a mimo wszytko ekran ruchomy jest podatny na szarpnięcia itp. Seria Cinema powinna posiadać ruchomy LCD. Wiadomo że nie da się zadowolić wszystkich ale tak to już bywa.
    CANON Laik

Strona 78 z 128 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów