Strona 75 z 128 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Kurcze-na-grylu! Spóźniłem się!
    Taki sobie piekny post nt. problemów z bandingiem z 5DII wymyśliłem, czytając przez ostatnia godzinę te bełkoty, a tu nie wolno już napisac To nie sprawiedliwe.
    Wolno - tylko nie w tym wątku :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Załóż nowy wątek

Kolekcjoner wyprzedziłeś mnie

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    30fps x 1920x1080px x 3x3px x 14bit x 3colors = 23514624000bit/s = 2,8GB/s

Czy to aż tak duży bandwidth?

Dla porównania PCIExpress....

Dla ludzi bardziej znających się na rzeczy :
    http://techon.nikkeibp.co.jp/english...090218/165866/
    Napisałem chyba bo nie pamiętałem ile mi wyszło kiedyś. Chyba jest jeszcze inaczej niż napisałeś
    5760 x 3840 x 25fps x 16 bit (bo raczej transmisja jest po pełnych bajtach)
    = 8,8Gb, czyli trochę więcej niż 1 GB danych do przerobienia w każdej sekundzie. Najpierw musiałoby być zrobione skalowanie (lub wcześniej demozaikowanie) każdej z 25 klatek, to jest operacja iteracyjna, można ją zrobić w wielu wątkach, ale to i tak trochę trwa. Szczególnie jeśli użyje się algorytmu Lanczosa, ale pewnie nie użyliby tego tylko metody podwójnych kwadratów. Następnie demozaikowanie, jeśli wcześniej nie było zrobione. Dopiero po tym odpalona byłaby kompresja h264, która też ma swoje zapotrzebowanie na moc. Uważam, że z matrycy powstałby za duży obrazek, żeby procek się wyrobił. No cóż takie jest moje zdanie, ale może Digic 5+ ma więcej mocy niż mi się wydaje. Do momentu kiedy nie przeczytam, że nie ma pomijania linii to nie uwierzę. Samo to, że nie ma 60 fps w fhd może świadczyć, że procek nie daje rady. Ewentualnie zostawili to na 650d
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pezetwpr Zobacz posta
    Żegnaj zanim popadniesz w niebezpieczną depresję. Tylko nie rób sobie krzywdy. Szybko kup sam wiesz co, byle z żółtym paskiem
    Chciałbym zaprotestować przeciw takim postom.
    Ja rozumiem, że kolega, który sprzedał 5DII i zawiódł się na realnie nieistniejącym jeszcze 5DIII napisał bzdurę. Ja rozumiem, ze komuś sie nie podobało to co napisał. Ale jak dotad nie napisał nic, co mogłoby świadczyc o jego złym wychowaniu, czy skłonnosciach trollerskich. Wypraszanie z forum, tylko dlatego, że napisał coś nielogicznego, godzącego jedynie w niego samego jest poniżej poziomu, jaki chciałbym, żeby tu panował.
    Dlatego proponuję przeprosić kolegę i powstrzymac się od takich uwag na przyszłośc.

Przepraszam, ze jako niemoderator, pozwalam sobie na takie uwagi.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    ...jest poniżej poziomu, jaki chciałbym, żeby tu panował....
    Tak właśnie. Nie jesteśmy wyznawcami jakiegoś kultu, tylko zwykłymi użytkownikami sprzętu - dlaczego wątki o najświeższych produktach budzą tyle niepotrzebnych emocji

Przepraszam, ze jako niemoderator, pozwalam sobie na takie uwagi.
    Też przepraszam za to
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Nie umiem bez metafor, bo będę się przyznawał do niewiedzy
    Mea cupla! Źle przeczytałem i pisałem w kontekście tych nieszczęsnych pasemek wyciąganych z cieni.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Najpierw musiałoby być zrobione skalowanie (lub wcześniej demozaikowanie) każdej z 25 klatek, to jest operacja iteracyjna, można ją zrobić w wielu wątkach, ale to i tak trochę trwa.
    Można pomiędzy przetwornikiem A/C a procesorem dać sumatory, które potokowo dodadzą/uśrednią piksele. Wtedy demozaikowanie można by nawet pominąć.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 07-03-2012 o 21:42 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Mea cupla! Źle przeczytałem i pisałem w kontekście tych nieszczęsnych pasemek wyciąganych z cieni.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Można pomiędzy przetwornikiem A/C a procesorem dać sumatory, które potokowo dodadzą/uśrednią piksele. Wtedy demozaikowanie można by nawet pominąć.
    Takie sumowanie/uśrednianie dałoby efekt jaki daje skalowanie metodą najbliższych sąsiadów czyli brzydki efekt. Prawdopodobnie da się to zrobić sprzętowo, ale nie wiem na ile bateria w aparacie by wystarczyła. Sądzę, że gdyby Canon to zrobił, to chwaliłby się tym. Pisali natomiast przy okazji Cinema Eosa, że udało im się zredukować efekt AA, a nie że go wyeliminowali.
    Pożywiom uwidim szto gieroj canon zdiełał.
    Tutaj sobie tylko spekuluję o mk III bo i tak nie kupię, jestem hobbystą i następne body kupię dopiero jak mi się mk II rozleci, ewentualnie następce 600d jak mi się 600d rozleci, a jest taka szansa
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Napisałem chyba bo nie pamiętałem ile mi wyszło kiedyś. Chyba jest jeszcze inaczej niż napisałeś
    5760 x 3840 x 25fps x 16 bit (bo raczej transmisja jest po pełnych bajtach)
    = 8,8Gb, czyli trochę więcej niż 1 GB danych do przerobienia w każdej sekundzie.
    No wiesz, pewnie jakoś by się dało to poprzesuwać żeby było x 14bit

Demozaikowanie po przeskalowaniu? To już nie będzie co demozaikować. A może zrobili sobie jakieś ładne grupy sensorów 3x3 które można zarówno zdemozaikować do normalnych 22mpix do fot, jak i (hmm jaki by tu czasownik wpakować...) "połączyć" w jeden pixel wynikowy RGB idealnie do video.

Ahh, jakie to by było marzenie...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Takie sumowanie/uśrednianie dałoby efekt jaki daje skalowanie metodą najbliższych sąsiadów czyli brzydki efekt.
    Dla ustalenia uwagi: Line-skipping to szczególny przypadek najbliższego sąsiada - czyli faktycznie generatora mory (brzydkiego efektu). Uśrednianie sąsiednich pikseli to już szczególny przypadek interpolacji liniowej (zmniejszającej ryzyko mory). Odpowiednie uśrednianie większej liczby punktów jeszcze bardziej wygładza obraz - i działa jak coraz lepszy filtr AA eliminując tylko te szczegóły, które spowodowałyby morę w obrazie wideo.
    Rachunki znacznie upraszczają się, gdy matryca ma w pionie i w poziomie rozmiary odpowiadające wielokrotności Full HD - a tak zdaje się właśnie jest w Mk III.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie jest wykluczone że z tego powodu zwiększyli liczbę pikseli o ten 1Mpx - inny powód jest mi ciężko znaleźć.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 75 z 128 PierwszyPierwszy ... 2565737475767785125 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów