Strona 71 z 128 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Teraz pomarudzą to potem będzie cisza

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Zapytajcie Garego dlaczego uwazal ze ono jest warte ekspozycji w galerii skoro jest tak skopane - shit happens kazdemu ale warto byloby mieć jakis dupochron w razie W.

.
    Po co mam kogokolwiek pytać? To foto to shit, a dlaczego jest w galerii, to już jego sprawa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Na ocenę aparatu ma wpływ wiele parametrów ,cech i właściwości
    Wyścig technologii to jedna sprawa a ocena wynikająca z kilkuletniej eksploatacji to inna.
    IMHO możemy np. oceniać dziś 5d [1] .
    Jest odpowiedni dystans i wiedza o tym jak się spisał i spisuje.Jest tło na którym się prezentował.Są użytkownicy którzy go eksploatowali [-ują].

Opinie na temat 5d mark III w tym wątku to są prognozy i oczekiwania.Jedne pełne nadziei na dobry sprzęt,inne..[no dobrze].
    Fajnie gdyby wątek gromadził fakty i wiedzę a nie frustracje i pobożne życzenia.
    Resztę zgromadzi czas.Ja jestem optymistą.Aparat mi się podoba.
    Chociaż jest gorszy od 5d mark IV

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
    Wiem o tym, ale czyż to nie była porażka, że w pierwszych dniach o nowym rewolucyjnym aparacie mówiono, że ma gorszy AF od poprzednika. Nigdy nie słyszałem o czymś takim w Nikonie. Chyba Sony dało jeszcze taką plamę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poza tym strasznie mnie wkurza i nie może pomieścić się w głowie to, że nowy sprzęt może być niedopracowany. Jest ISO, komputery, cały system testowania, testerzy zawodowi i na koniec coś jeszcze jest spie ... ne.
    No widzisz, a dla mnie niepojęte jest jak matryca z większą ilością pikseli nie generuje bardziej szczegółowego obrazu od matrycy "mniejszej" ba, jest on nawet słabszy:
    http://www.optyczne.pl/95.4-Test_apa...elczość.html
    http://www.optyczne.pl/85.4-Test_apa...elczość.html
    Jak widać każda firma ma jeszcze nieco do poprawki :wink:

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    Spoko, już odpowiadam. To co napisze jest pewnym uproszczeniem na potrzeby forum.

Canon ze względu na kiepską (tanią?) implementacje matrycy nie nadaje się do robienia HDRów i mocnego PP ze względu na źle kalibrowane wzmacniacze kolumnowe A/D (czy tez brak autokalibracji po każdym zdjęciu).

Efekty tego widać gołym okiem w cieniach ale tak naprawdę w całym paśmie ta nierówność występuje. Na wielu zdjęciach z jednolitymi obszarami widać to bez specjalnej obróbki (co wybitnie mnie wkurzyło, pal licho cienie).

1Dsmk3 nie banduje na niskim iso (jak widać się da). Oczywiście każdy problem da się obejść (filtry, przecierki w PS), tylko czemu inni potrafią a Canon nie (zwłaszcza w puszcze za 10k) ?

To co napisałem dotyczy wersji II, sample na dpreview z wersji III sugerują że problem jest identyczny, aczkolwiek II-jke posiadam, III nie nie mam jak samodzielnie sprawdzić.

Gdyby nie video i to ze lubię parę szkieł Canona już dawno ten szrot wylądowałby na allegro.

Kwestia HDRów mnie nie przekonuje gdyż nie tworzy się ich przez przciąganie ekspozycji w post procesie przecież - kiedyś robiłem trochę tego typu zdjęć więc co nieco wiem o temacie, ba chyba, że wykonujemy pseudo HDR i forsujemy do bólu to rzeczywiście może problem pojawia się, ale zważ, że uprawiamy własny rodzaj fotografii. Jeśli problem występuje przy ratowaniu zdjęć zbyt często najlepiej zmienić korpus bo po prostu do pewnego rodzaju fotografii się nie nadaje

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    Możliwe powody:

...- wywołujesz blurującym DPP

DPP bluruje w postprocesie - można nad tym zapanować, puszki żółte blurują i wyostrzają w RAWie nie pozwalając na ingerencję Aczkolwiek wszystko wskazuje na to, że w D4 zaniechano tego niecnego procederu pozwalając na zaszumiony aczkolwiek bardziej szczegółowy obraz.

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    ... Takiej papki, braku szczegółu, krawędzi o ostrości nie widziałem dawno na FF....
    Jeśli masz FF Canona ustaw sobie wyostrzanie JPGa na minimum strzel zdjęcie i sprawdź czy jest ostre Canon całkowicie inaczej ustawia 0 ostrzenia niż Nikon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    zapewne moderator zamknie ten wątek za miesiąc a otworzy nowy z realnymi macankami.. tak było jak się pojawił 5D2
    Tak ,z braku konkretów wątek zmierza do hydeparku ,ale to nic strasznego IMHO.Jakoś to poukładamy. :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    szkoda słów człowieku...

Tak, szkoda słów i czasu. Zaczyna się tradycyjne bicie piany na podstawie cyferek i sampli z netu. Na tej podstawie wypowiadane są sądy ostateczne. Najczęściej deprecjonujące 5dmarkIII. Przecież to wszystko już było. Dowiadywaliśmy się, nie tylko od użytkowników tego forum, także zagranicznych, że kolejnymi aparatami nie da się zrobić dobrego zdjęcia, że to ostatnie badziewie nie warte wydania złotówki. Na szczęście jest tu sporo ludzi, którzy potrafią zachować zdrowy rozsądek. Jeśli ta dyskusja ma zmierzać nadal w kierunku: a podobno jedna pani widziała..., to będzie warto wrócić do tego wątku, kiedy już pojawią się użytkownicy. Wszystko jedno – zadowoleni czy nie – ale z rzeczowymi argumentami.

Początki nałogu

Domyślnie

Wracając do tematu czy ktoś się orientuję ile realnie będzie kosztował u nas aparat są ceny na poziomie 15k ale i na 12k więc to spora różnica.?
    CANON Laik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Kwestia HDRów mnie nie przekonuje gdyż nie tworzy się ich przez przciąganie ekspozycji w post procesie przecież - kiedyś robiłem trochę tego typu zdjęć więc co nieco wiem o temacie, ba chyba, że wykonujemy pseudo HDR i forsujemy do bólu to rzeczywiście może problem pojawia się, ale zważ, że uprawiamy własny rodzaj fotografii. Jeśli problem występuje przy ratowaniu zdjęć zbyt często najlepiej zmienić korpus bo po prostu do pewnego rodzaju fotografii się nie nadaje
    Myślałem że już nie będę się wypowiadać, ale skoro piszesz bezpośrednio do mnie to odpowiem (oczywiście maksymalnie upraszczając na potrzeby forum, nie każdy fotograf jest "techniczny").

HDRy które wykonuje to minimum 3 zdjęcia o odpowiedniej różnicy w ekspozycji. Nierówne działanie wzmacniaczy/konwerterów AD w 5d2 jest w całym pasmie jak już wielokrotnie pisałem, wielokrotna ekspozycja i wymnożenie tego w odpowiedni sposób wzmacnia tylko efekt. Gdyby szum był czysto losowy to kolejne ekspozycje (i uśrednienie danych) powodowałyby jego znikanie, a ze tak nie jest to mamy paseczki.

Pisze ostatni raz, pewnie część osób nie zrozumie o czym pisałem, ale tak to już jest.
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Domyślnie

Czy ktoś wrzucał już info o dostępności? Jednak w USA ma być już na 22 tego miesiąca
    http://www.canonrumors.com/2012/03/5...bility-update/
    5D/5DII, kilka szkieł, lampy, filtry i coś tam jeszcze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Wracając do tematu czy ktoś się orientuję ile realnie będzie kosztował u nas aparat są ceny na poziomie 15k ale i na 12k więc to spora różnica.?
    Od kilku ostatnich stron na CB cena podobno spadła już o 1500 zł

Strona 71 z 128 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów