Dla mnie 5Dmk3 wygląda na aparat na długie lata bez większych słabości (no, ruchomy wyświetlacz by się przydał, ale to jakoś przeżyję).
Gdyby mk3 był w prostej linii następcą mk2 (czyli 42Mpix z takim samym AF) to bym sobie go darował i spokojnie czekał na mk4 a tak może wytrzymam do gwiazdki z zakupem :-P a może nie![]()
Widzisz, ja mam i 5D2 i D700 i cos tam jeszcze tez. I kompletnie sie z Toba nie zgodze. Dla mnie osoba SWIADOMIE kupujaca aparat z niefunkcjonalnym AF do reportazu ( ze szklami AF )to jest -ze zacytuje- "idiot" .
Canon wreszcie naprawil usterke, a nie poprawil cos ( nie da sie poprawic czegos, czego nie bylo )
Mi w 5 AF jest zupelnie zbedny, wiec dla mnie to nie problem ( ten aparat sluzy swietnie jako manual focus ).
Co do kolorow nikona. Nie mam pojecia o istnieniu problemu. ALE : nie uzywam do wywolywania niczego z Adobe. Nie nadawalo sie dla C, M, H i nie nadaje sie dla N .
Moje prace sa regularnie drukowane ( do A3 ) , wisza na www i nikt nigdy nie zglaszal problemu. Jak masz skalibrowany proces i dobry soft do RAW to gdzie lezy problem ??? W kliknieciu pipeta WB w szara karte ???? ile to czasu ? 0,02s ...
Nota bene czesto dluzej walcze z czerwono-skorymi z canona niz z plikami nikona.
Co do 5d3 : jak bedzie tak pieknie jak sie zapowiada, to pomimo braku "kukulki AF" i sterowania blyskiem z poziomu body ( a bylo w 7D !!! ) i slabym x-sync jako studyjny nabede. Choc z 2giej strony jako studyjny D800 tez "przejdzie" ....
Odnosnie MPIX w d800 : TEORETYZUJAC !!! : 645 ogarnia spokojnie ok 60-80 mpix z formatu 48x36 mm, wiec 36 mpix z 24x36 nie jest jakims "przelomowym" odkryciem . Fakt : CCD vs CMOS. Inna technologia matrycy. Nie wiem jaka, nie obchodzi mnie.
ALE : jesli w d800 beda "piekne" pliki dla ISO 100-800 ( czyli 1-2EV dalej niz sredni ) , to ja chce.
A placz nt. obiektywow : sredniaki robia na szklach z 1974. I dziala . Mimo ,ze sredni z zalozenia mial mniejsza rozdzielczosc szkiel niz maly obrazek... Czyli da sie .
Ale bedzie, ze sie znowu "awanturuje"![]()
I tak , poki nie dostane na test 1 5d3 i d800 na 1 dzien, pozostaje przy "duzych pikselach". Lubie duze piksele. Bardziej niz male.
Canon Elinchrom
Masz rację.
Jestem w tej chwili 100 % amatorem, niemłodym zresztą, robię fotki tylko dla siebie, ale napewno w tym roku kupię tę puszkę i nie tylko dlatego,że mnie na nią stać. Trzydzieści kilka lat temu, po moim ślubie całą kasę otrzymaną z prezentów (przy pełnej aprobacie mojej żony) przenaczyłem na zakup Praktiki PLC3. Przy okazji stałem 2 doby w kolejce do ówczesnej Foto-optyki,żeby ją dostać. Miałem później kilkuletni wątek "ślubny" i ją kilkakrotnie odrobiłem, ale przy zakupie nie zakładałem zarobkowania na fotogafii. W tej chwili jest to moje hobby na, które z resztą nie mam czasu, o fotografofaniu coś tam wiem i chętnie wezmę do ręki 5Dmk3 ponieważ ma taką specyfikację jaką powinien mieć normalny aparat dla człowieka kreatywnego, który używa mózgu przed naciśnięciem spustu migawki. Walorów aparatu nie wykorzysta amator, dokumentujący rzeczywistość mechanicznie, co więcej nie wykorzysta go większość "fotografów ślubnych", traktujących swoje żródło dochodów jako chałturę. Cena jest wysoka, jest to aparat dla zaawansowanego amatora z zachodu.W polskich warunkach cena tego sprzętu jest głęboko niesprawiedliwa, ale nie dotyczy to tylko art fotograficznych.
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Ja.
Sound Blimp i jechane
+1
Dajcie mi tylko to iso do 1d2 i niczego wiecej nie chce![]()
No wlasnie .. nie da sie..
..ale gdyby tak sie dalo ..ach..nie trzebaby bylo wywalac tyle kasy ..(notabene, do konca zycia bede o nim marzyl )![]()