Strona 48 z 128 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Zakladajac, ze matryca z D800 bedzie kontynuacja "kolorystycza" sensora z D700 to ktos, kto bedzie od zera wchodzic w system Nikona to po prostu zwyczajny idiot
    Raczej nie będzie, już w D7000 sobie z tym poradzono.
    Ja raczej obawiałbym się o poziom szumów i DR (fakechuckwestfall).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Dla mnie 5Dmk3 wygląda na aparat na długie lata bez większych słabości (no, ruchomy wyświetlacz by się przydał, ale to jakoś przeżyję).
    Gdyby mk3 był w prostej linii następcą mk2 (czyli 42Mpix z takim samym AF) to bym sobie go darował i spokojnie czekał na mk4 a tak może wytrzymam do gwiazdki z zakupem :-P a może nie

Coś już napisał Awatar stormur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Swoja droga ciekawe jak bedzie z kolorami w D800.
    Zakladajac, ze bez zmian (czyli kupa, ktora po odpowiednich zabiegach przestaje byc nieprzyjemna w odbiorze), to wieloletni dylemat "co wybrac: C czy N" odchodzi do lamusa :]
    Zakladajac, ze matryca z D800 bedzie kontynuacja "kolorystycza" sensora z D700 to ktos, kto bedzie od zera wchodzic w system Nikona to po prostu zwyczajny idiot
    5DIII to dla mnie aparat idealny (przynajmniej na papierze), ktory ograniczac moze jedynie powszechna i ustandaryzowana technologia fotografii 3D
    Czyli ewolucja typu b&w -> kolor -> 3D
    Ze specyfikacji jasno wynika, ze 5DIII jest szczytem ewolucji przy obecnej technologii rejestracji obrazu (w zalozeniu cena vs. jakosc/mozliwosci)
    To, co mozna w nim poprawic ma 1Dx i w tym momencie ograniczenia sa jedynie w samej technologii fotograficznej (czyt. brak ograniczen sprzetowych)
    Brawo Canon!
    Widzisz, ja mam i 5D2 i D700 i cos tam jeszcze tez. I kompletnie sie z Toba nie zgodze. Dla mnie osoba SWIADOMIE kupujaca aparat z niefunkcjonalnym AF do reportazu ( ze szklami AF )to jest -ze zacytuje- "idiot" .

Canon wreszcie naprawil usterke, a nie poprawil cos ( nie da sie poprawic czegos, czego nie bylo )

Mi w 5 AF jest zupelnie zbedny, wiec dla mnie to nie problem ( ten aparat sluzy swietnie jako manual focus ).

Co do kolorow nikona. Nie mam pojecia o istnieniu problemu. ALE : nie uzywam do wywolywania niczego z Adobe. Nie nadawalo sie dla C, M, H i nie nadaje sie dla N .

Moje prace sa regularnie drukowane ( do A3 ) , wisza na www i nikt nigdy nie zglaszal problemu. Jak masz skalibrowany proces i dobry soft do RAW to gdzie lezy problem ??? W kliknieciu pipeta WB w szara karte ???? ile to czasu ? 0,02s ...
    Nota bene czesto dluzej walcze z czerwono-skorymi z canona niz z plikami nikona.

Co do 5d3 : jak bedzie tak pieknie jak sie zapowiada, to pomimo braku "kukulki AF" i sterowania blyskiem z poziomu body ( a bylo w 7D !!! ) i slabym x-sync jako studyjny nabede. Choc z 2giej strony jako studyjny D800 tez "przejdzie" ....

Odnosnie MPIX w d800 : TEORETYZUJAC !!! : 645 ogarnia spokojnie ok 60-80 mpix z formatu 48x36 mm, wiec 36 mpix z 24x36 nie jest jakims "przelomowym" odkryciem . Fakt : CCD vs CMOS. Inna technologia matrycy. Nie wiem jaka, nie obchodzi mnie.

ALE : jesli w d800 beda "piekne" pliki dla ISO 100-800 ( czyli 1-2EV dalej niz sredni ) , to ja chce .

A placz nt. obiektywow : sredniaki robia na szklach z 1974. I dziala . Mimo ,ze sredni z zalozenia mial mniejsza rozdzielczosc szkiel niz maly obrazek... Czyli da sie .

Ale bedzie, ze sie znowu "awanturuje"

I tak , poki nie dostane na test 1 5d3 i d800 na 1 dzien, pozostaje przy "duzych pikselach". Lubie duze piksele. Bardziej niz male.
    Canon Elinchrom

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stormur Zobacz posta
    Co do kolorow nikona. Nie mam pojecia o istnieniu problemu. ALE : nie uzywam do wywolywania niczego z Adobe. Nie nadawalo sie dla C, M, H i nie nadaje sie dla N .
    To wg ciebie soft Adobe nie nadaje się do niczego?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł? Bo widzę, że to raczej w większości dyskusja teoretyczna, choć i na tym forum takie rozmowy są potrzebne. Umówmy sie koledzy i koleżanki: to nie jest sprzęt dla mamtorów jak tu niektórzy piszą, to nie jest nawet sprzęt dla bogatycz amatorów... nikt zdrowomyślący nie wyda 10000 zł na aparat, który nie ma zarabiać pieniędzy, choć nie przeczę, że w skali kraju parę takich osób sie znajdzie. Normalnemu przeciętnemu człowiekowi, który potrzebuje dobrego aparatu wystarczy spokojnie crop serii XXD, a nawet serią XXXD mozna robić superfotki. Większośc z tych sprzętów przerasta możliowściami przeciętnego użytkownika, nawet czytującego to forum. Sam wiem po sobie, to co mam w stopce przecież nie kosztowało 100 zł, a nadal nie wykorzystałem pełni możliwości tego zestawu i pewn nie wykorzystam. 5DIII to sprzęt dla ludzi zarabiających na robieniu zdjęc. Jakiemu amatorowi potrzebne jest ustawianie możliwości AF? Wiem: postęp prawie zawsze jest dobry i sprzyja rozwojowi, ale nie można dać się zwariować. Najlepsze (najsłynniejsze) zdjęcia w historii fotografii zdaje się, że powstały aparatami zupełnie przedpotopowymi w stosunku do tego co ja mam choćby w 50D, który już podobno zdjęc nie robi...
    Masz rację.
    Jestem w tej chwili 100 % amatorem, niemłodym zresztą, robię fotki tylko dla siebie, ale napewno w tym roku kupię tę puszkę i nie tylko dlatego,że mnie na nią stać. Trzydzieści kilka lat temu, po moim ślubie całą kasę otrzymaną z prezentów (przy pełnej aprobacie mojej żony) przenaczyłem na zakup Praktiki PLC3. Przy okazji stałem 2 doby w kolejce do ówczesnej Foto-optyki,żeby ją dostać. Miałem później kilkuletni wątek "ślubny" i ją kilkakrotnie odrobiłem, ale przy zakupie nie zakładałem zarobkowania na fotogafii. W tej chwili jest to moje hobby na, które z resztą nie mam czasu, o fotografofaniu coś tam wiem i chętnie wezmę do ręki 5Dmk3 ponieważ ma taką specyfikację jaką powinien mieć normalny aparat dla człowieka kreatywnego, który używa mózgu przed naciśnięciem spustu migawki. Walorów aparatu nie wykorzysta amator, dokumentujący rzeczywistość mechanicznie, co więcej nie wykorzysta go większość "fotografów ślubnych", traktujących swoje żródło dochodów jako chałturę. Cena jest wysoka, jest to aparat dla zaawansowanego amatora z zachodu.W polskich warunkach cena tego sprzętu jest głęboko niesprawiedliwa, ale nie dotyczy to tylko art fotograficznych.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    chciałbym po przecztaniu wątku w liczbie stron 30 kilku zapytać: ilu z was na 100% kupi ten aparat, jeśli dziś stałby choćby za 10000 zł?
    Ja.

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Po pierwszej serii puszczonej 1D3 w kościele i wzroku wszystkich zgromadzonych na mnie oddałem 1D.. 5d3 bedzie idealnym sprzetem ślubnym
    Sound Blimp i jechane

Cytat Zamieszczone przez Roy P Zobacz posta
    Stać mnie by pchnąć mk2 i dołożyć ile trzeba do mk3 a tylko zdrowy rozsądek pyta się kiedy to zrobić by dopłata była jak najmniejsza.
    I mam wrażenie, że wcale nie należę do grupy kilku osób w kraju, którzy są w podobnej sytuacji.
    +1

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To wg ciebie soft Adobe nie nadaje się do niczego?
    Kiedyś siedziałem na Lightroomie i ACR. Ostatnio nawet próbowałem LR4 beta, ale teraz z adobe tylko photoshop do retuszu. U konkurencji jakoś ciekawiej

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Dajcie mi tylko to iso do 1d2 i niczego wiecej nie chce

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Dajcie mi tylko to iso do 1d2 i niczego wiecej nie chce
    Jak by się dało wymienić samą matrycę za tysiaka to zrobiłbym to już dziś

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

No wlasnie .. nie da sie ..
    ..ale gdyby tak sie dalo ..ach..nie trzebaby bylo wywalac tyle kasy ..(notabene, do konca zycia bede o nim marzyl )

Strona 48 z 128 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów