Widzisz, ja mam i 5D2 i D700 i cos tam jeszcze tez. I kompletnie sie z Toba nie zgodze. Dla mnie osoba SWIADOMIE kupujaca aparat z niefunkcjonalnym AF do reportazu ( ze szklami AF )to jest -ze zacytuje- "idiot" .
Canon wreszcie naprawil usterke, a nie poprawil cos ( nie da sie poprawic czegos, czego nie bylo )
Mi w 5 AF jest zupelnie zbedny, wiec dla mnie to nie problem ( ten aparat sluzy swietnie jako manual focus ).
Co do kolorow nikona. Nie mam pojecia o istnieniu problemu. ALE : nie uzywam do wywolywania niczego z Adobe. Nie nadawalo sie dla C, M, H i nie nadaje sie dla N .
Moje prace sa regularnie drukowane ( do A3 ) , wisza na www i nikt nigdy nie zglaszal problemu. Jak masz skalibrowany proces i dobry soft do RAW to gdzie lezy problem ??? W kliknieciu pipeta WB w szara karte ???? ile to czasu ? 0,02s ...
Nota bene czesto dluzej walcze z czerwono-skorymi z canona niz z plikami nikona.
Co do 5d3 : jak bedzie tak pieknie jak sie zapowiada, to pomimo braku "kukulki AF" i sterowania blyskiem z poziomu body ( a bylo w 7D !!! ) i slabym x-sync jako studyjny nabede. Choc z 2giej strony jako studyjny D800 tez "przejdzie" ....
Odnosnie MPIX w d800 : TEORETYZUJAC !!! : 645 ogarnia spokojnie ok 60-80 mpix z formatu 48x36 mm, wiec 36 mpix z 24x36 nie jest jakims "przelomowym" odkryciem . Fakt : CCD vs CMOS. Inna technologia matrycy. Nie wiem jaka, nie obchodzi mnie.
ALE : jesli w d800 beda "piekne" pliki dla ISO 100-800 ( czyli 1-2EV dalej niz sredni ) , to ja chce.
A placz nt. obiektywow : sredniaki robia na szklach z 1974. I dziala . Mimo ,ze sredni z zalozenia mial mniejsza rozdzielczosc szkiel niz maly obrazek... Czyli da sie .
Ale bedzie, ze sie znowu "awanturuje"![]()
I tak , poki nie dostane na test 1 5d3 i d800 na 1 dzien, pozostaje przy "duzych pikselach". Lubie duze piksele. Bardziej niz male.