Ostatnio edytowane przez artd4 ; 02-03-2012 o 20:24
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
Mam pytanie... podejrzewam, że teraz najlepszy okres wychwycić 5d mark II w dobrej cenie, czy w związku z wprowadzeniem następcy canon odrazu zaprzestaje produkcji II? Czy trzeba się śpieszyć z zakupem?
www.bartosztroch.com
5ds + some shit
No chłopaki z C faktycznie się spieszą. Podobno już pod koniec marca ma być w sprzedaży w Stanach, a sadząc po tym ile egzemplarzy poszło w świat z okazji prezentacji, to jest szansa, by przed wakacjami pojawił się w polskich sieciach sprzedaży.
Info o terminie wprowadzenia jest dosyć wiarygodne i pochodzi z:
http://www.washingtonpost.com/busine...imR_story.html
Rutra007
Dzisiaj caly dzien spedzilem na obserwacji prezentacji, opiniach mniej lub bardziej znanych "fotonapalencow", ogladaniu sampli itd - i mam szczerze mowiac coraz wiecej watpliwosci. Od ok. 2 miesiecy przymierzam sie do zakupu nowego sprzetu biorac pod uwage charakter fotografii ktora lubie robic - czekalem na mkIII bo chcialem dostac pelnoklatkowy aparat z super AF znanym z modeli hightopowych, szybki z duza iloscia klatek na sekunde - ale takze z bardzo dobrym obrazem , z duzym IQ, malym szumem itd. Mam coraza wiecej watpliwosci czy to sie uda z mkIII.Oczywiscie powiecie, ze nie mozna miec jednego aparatu "do wszystkiego" - zgoda. Ale jest wiele opinii np. że jakosc zdjec mkIII nie ulegla zdecydowanej poprawie, wrecz sa opinie ze przypominaja obrazy z 7D (!). Cena jest na pewno przesadzona.
Naprawde nie wiem, czy nie zdecyduje sie jednak na sprawdzone 1d mkIV - oczywiscie mozna poczekac na 1dx.
można się przyczepić do rozmieszczenia punktów AF. Why the hell all are in the middle? Czy nie mogliby trochę rozstrzelić je po kadrze?
Przy takiej różnicy w cenie między MkII a III to naturalne. Dużo ludzi czekało z zakupem na trójkę a tu się okazało że aparat i owszem lepszy, ale poza zasięgiem wielu kupujących. Jeśli Canon zakończył produkcję MK II to popyt na niego wzrośnie równocześnie z ceną.
Na pewno okaże się że można i to będzie powód do zmiany na Mk IV.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 02-03-2012 o 21:04