Strona 103 z 128 PierwszyPierwszy ... 35393101102103104105113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 021 do 1 030 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Niestety wątpię. Będą sprzedawać do momentu kiedy skończą się zapasy.
    Mk III to będzie hit sprzedaży i C. będzie chciał go naprodukować jak najwięcej.
    Dokładnie tak. Nie ma sensu utrzymywać linii produkcyjnych tak odmiennych urządzeń jednocześnie (chyba, że Canon ma za dużo FABów z wolnymi mocami, w co wątpię Po drugie utrzymywanie na rynku mkII powiedzmy na poziomie 7-8k PLN odciągnie sporą grupę userów od nowego cacka z 1.5x tyle, w dodatku zatrzyma wzrost cen mkII na rynku wtórnym, co zaowocuje znacznie zmniejszoną liczbą przesiadek z mkII na mkIII ze względów finansowych.

Jestem przekonany, że Canon liczy na obecnych userów mkII oraz wszystkich używających zaawansowanych kropideł, bardziej niż na nowych użytkowników.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

Nie jestem pewny, ale chyba te dodatki są odblokowane przez ML w 550 i 600. Dla 5d ML chyba nie jest dalej rozwijane, powstał inny projekt ale raczej leży.
    Mowa tutaj o ML Unified, który jest cały czas rozwijany i ma swoją wersję też na 5dmk2 - obecnie w fazie beta, wystarczy wspomóc autora niewielką kwotą.

http://magiclantern.wikia.com/wiki/R...011Dec22#BONUS

Wszystkie najnowsze wersje działają, łącznie ze zdalnym sterowaniem za tabletu/smartfona z androidem. Jako, że 5dmk3 działa na nowym digicu to nowy ML pewnie prędko nie powstanie.

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 5y12u3k Zobacz posta
    Mowa tutaj o ML Unified, który jest cały czas rozwijany i ma swoją wersję też na 5dmk2 - obecnie w fazie beta, wystarczy wspomóc autora niewielką kwotą.

http://magiclantern.wikia.com/wiki/R...011Dec22#BONUS

Wszystkie najnowsze wersje działają, łącznie ze zdalnym sterowaniem za tabletu/smartfona z androidem. Jako, że 5dmk3 działa na nowym digicu to nowy ML pewnie prędko nie powstanie.
    Tak, tak, ale nie wiem co tak naprawdę jest zaimplementowane dla mk II. Kiedyś bardziej się w to wgłębiałem i wyszło mi, że te fajne (sterowanie silniczkiem AF za pomoca guziczków, zebra, foc. peek, foc trap )rzeczy to tylko w 600d i 550d.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Gość przeskalował 5D MK III do rozdzielczości D800 i dostał to: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=40913207
    EOS - conditio sine Kwanon...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Gość przeskalował 5D MK III do rozdzielczości D800 i dostał to: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=40913207
    jesli wyniki sa prawidlowe, no to... touché !
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Tak, tak, ale nie wiem co tak naprawdę jest zaimplementowane dla mk II. Kiedyś bardziej się w to wgłębiałem i wyszło mi, że te fajne (sterowanie silniczkiem AF za pomoca guziczków, zebra, foc. peek, foc trap )rzeczy to tylko w 600d i 550d.
    Magic Lantern to projekt "open source". Można się przyłączyć i dać coś od siebie (pisząc kod lub sypiąc $$$). Albo można biernie czekać patrząc co się stanie. Dopiero teraz zauważyłem że "focus peaking" jeszcze nie działa w 5D Mark II, choć prace nad tym idą pełną parą. "Zebra" w Canonie 5D Mark II już jest - wystarczy Magic Lantern AJ 5.9.

Ja bym kupił następcę Sony Alpha 900 (do fotografii) już z samego względu na "focus peaking" (i całkiem możliwe że 0,9x powiększenie obrazu w EVF, Alpha 77 ma 0,73x powiększenie). Szkieł (MF) jest od groma. Ale ... po znalezieniu informacji o Magic Lantern do Canona zaczynam się zastanawiać co wybrać. Ostrzenie MF w wizjerze czy na podglądzie LiveView (z lupą) czy "focus peaking" (bez lupy)? Wybieram to trzecie, zdecydowanie. Dodatków jest całkiem sporo (zewnętrzne monitory, lupy) ale jakie są usprawnienia pod kątem fotografii w firmware? Niby wychodzi "nowa pucha", nowy Canon ... ale w firmware pozostaje po staremu gdy chodzi o MF, nie ma zwiększonej funkcjonalności. Nie trzeba nic "dopisywać" do firmware, bo Canon produkuje VIXIA HF G10 (kamkorder) i są gotowe funkcje. Na tej podstawie mówię że "pewne funkcje w Canonie są zablokowane". Wystarczy skopiować. Gdyby Canon robił tylko lustrzanki i miksery to mogliby rzeczywiście "nic nie wiedzieć o zaawansowanych funkcjach"... Ale Canon robi kamkordery. Poza tym ergonomia lustrzanki nie zachęca do filmowania: w kamkorderach jest mała waga, poręczność, duży (płynny) zoom, stabilizacja obrazu, wbudowany odchylany monitor.
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dobra ręce mi opadły.
    Ze względu na rozległość poruszanych w tym wątku zagadnień przeniosłem do "Różności o fotografii". Jak będą konkrety to ten magiel się zamknie, a zrobimy nowy merytoryczny (mam nadzieję ).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli wyniki sa prawidlowe, no to... touché !
    Ano tak. Chociaż:
    D800:
    7360x4912 ~ 36mln
    5D:
    5760x3840 ~ 22mln
    Jakkolwiek więc różnica w milionach robi wrażenie (i waży potem na karcie/dysku), to na cztery piksele Canona przypada 5 Nikonowych (w pionie i poziomie).

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dobra ręce mi opadły.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 15-03-2012 o 14:26

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ano tak. Chociaż:
    D800:
    7360x4912 ~ 36mln
    5D:
    5760x3840 ~ 22mln
    Jakkolwiek więc różnica w milionach robi wrażenie (i waży potem na karcie/dysku), to na cztery piksele Canona przypada 5 Nikonowych (w pionie i poziomie).
    no, jednak wole w kwadracie liczyc, jak bozia przykazala. no i nieodmiennie jest 1,5 tyle piksela.

co do wielkosci plikow... 5D mkII wypluwa kompresowane RAW-y, gdzie granice 35MB przekroczyc nie jest trudno. D800 ma o ile wiem 75 MB bez kompresji, to po kompresji wbrew pozorom nie bedzie jakos astronomicznie wiecej niz mkII. byc moze akurat te 1,5x tyle, moze nawet mniej ze wzgledu na nieliniowe skalowanie szczegolowosci
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

no, jednak wole w kwadracie liczyc, jak bozia przykazala. no i nieodmiennie jest 1,5 tyle piksela.
    Zgoda, ale na szczegóły patrzysz też w pionie i w poziomie...
    Można by też pomyśleć o innym porównaniu: jak wyglądają oba obrazki przeskalowane do np. 60MPX.
    co do wielkosci plikow... 5D mkII wypluwa kompresowane RAW-y, gdzie granice 35MB przekroczyc nie jest trudno. D800 ma o ile wiem 75 MB bez kompresji, to po kompresji wbrew pozorom nie bedzie jakos astronomicznie wiecej niz mkII. byc moze akurat te 1,5x tyle, moze nawet mniej ze wzgledu na nieliniowe skalowanie szczegolowosci
    No więc w Canonie przydałoby się móc - jak w NEFach - obcinać dwa dolne bity. Przy dużych ISO, to zwykle i tak szum... (więc się nie kompresuje).

Strona 103 z 128 PierwszyPierwszy ... 35393101102103104105113 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów