Strona 74 z 128 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1273

Wątek: Canon 5d mark III - oficjalnie... i nieoficjalnie ;)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    MkIII uwazam za najbardziej rewolucyjna w historii cyfrowego canona, swiety gral ktory wreszcie sie objawil w jakotako ludzkiej cenie. Do tej pory caly czas wszyscy watpili...
    Na myśl przychodzi Apokalipsa i Paruzja w jednym!

PS
    Przez Was nawet tu widzę teraz i ciapki i paski: (1D X@12800 za CR).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    Jak wygląda sprawa line-skippingu w video?
    Widziałem, że zadawałeś podobne pytania klika razy na optycznych i na forum Nikona przy okazji D4 i przy innych okazjach. Nie łudź się, będzie tak jak było. Matryca ma za dużą rozdzielczość, żeby dało się ją tak szybko czytać, dodatkowo trzeba by przepchać 70Gb/s (tak mi się chyba kiedyś policzyło) do procka, żeby sobie policzył to co ma policzyć.

Jeszcze słówko na temat Twoich dylematów, jeśli ciągniesz szczegóły w cieniach za pomocą softu do HDR, to przenosisz w prawo najmłodsze bity o 4 i więcej pozycji. Powoduje, to że tam gdzie było czarno (i na zdjęciu tez powinno być czarno) nie został ustawiony bit. Nawet jeśli w wyniku szumu term. ustawił się tam bit, to nie ma to wpływu ponieważ jest to najmłodszy bit i zamiast 0 masz 1. Jeżeli jednak przesuniesz go o 4 pozycje, to błąd w jego ustawieniu będzie powodował powstanie wartości 16 zamiast 0. Jeśli kochasz tak HDR (zaglądałem na Twoją galerię), to rób więcej eksp. np. od -4 do +4 EV ze skokiem 1/3. Zrób to porządnie i nie będziesz miał problemów, a nowe 5d III pomoże Ci w tym bo będzie miało bracketing na 7 klatek.
    I tak na koniec, DPP nie bluruje jeśli tego nie chcesz, a banding da się w nim pokazać jeszcze łatwiej niż w ACR.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    trzeba by przepchać 70Gb/s (tak mi się chyba kiedyś policzyło) do procka, żeby sobie policzył to co ma policzyć.
    30fps x 1920x1080px x 3x3px x 14bit x 3colors = 23514624000bit/s = 2,8GB/s

Czy to aż tak duży bandwidth?

Dla porównania PCIExpress....

Dla ludzi bardziej znających się na rzeczy :
    http://techon.nikkeibp.co.jp/english...090218/165866/
    Ostatnio edytowane przez micles ; 07-03-2012 o 17:43

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    RAW czy JPGi? W jpg na oko wyglada że trzeba zjechać z ostroscia 2 dzialki i odszumianiem na minimalne. Nie spodziewalbym sie z RAWa gorszych wynikow niz z MKII...
    To co na stronie czyli JPG. Ja używam blurującego DPP :wink: więc dopiero muszę poczekac żeby zobaczyć Raw-y. Do tego piszą, że to nie jest finalna puszka więc chciałem tylko zobaczyć jak póki co wygląda ten "dramat" :cool: żeby móc wyrobić sobie jakiś swój wstępny pogląd.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    30fps x 1920x1080px x 3x3px x 14bit x 3colors = 23514624000bit/s = 2,8GB/s
    Czy to aż tak duży bandwidth?
    Dla porównania PCIExpress....
    Jak to mówią: apples to oranges.
    PCI Express to magistrala cyfrowa. A to o czym dyskutujemy "dzieje się" analogowo(*) pomiędzy filtrem AA a przetwornikiem A/C (nieliniowość sensorów, kanały transmisyjne, przesłuchy, nieliniowości wzmacniaczy i samych przetworników, pojemności pasożytnicze, etc.).

(*) Wiadomo - w dużym przybliżeniu.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 07-03-2012 o 18:05

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Jak to mówią: apples to oranges.
    PCI Express to magistrala cyfrowa. A to o czym dyskutujemy "dzieje się" analogowo(*) pomiędzy filtrem AA a przetwornikiem A/C (nieliniowość sensorów, kanały transmisyjne, przesłuchy, nieliniowości wzmacniaczy i samych przetworników, pojemności pasożytnicze, etc.).

(*) Wiadomo - w dużym przybliżeniu.
    W którym momencie następuje line-skipping w 5d2? Co jest wąskim gardłem jak nie konieczność downscalowania obrazu?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    W którym momencie następuje line-skipping w 5d2? Co jest wąskim gardłem jak nie konieczność downscalowania obrazu?
    A bez metafor?

Coś już napisał

Domyślnie

To ile będzie miał GB /TB 10 minutowy film w najwyższej rozdzielczości?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A bez metafor?
    Nie umiem bez metafor, bo będę się przyznawał do niewiedzy

Czy to nie jest tak, że matryca musi zostać sczytana w całości, i później [te rzeczy co wymieniłeś i nie wiem co to jest] też się dzieją na całym obrazie a jedyna korzyść z line-skippingu jest w momencie gdy obraz jest już cyfrowy (albo bezpośrednio krok przed, tzn krok analog>cyfra)?

Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
    To ile będzie miał GB /TB 10 minutowy film w najwyższej rozdzielczości?
    Tyle ile w 1dx bo to te same kodeki.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    hmm.. niezła myśl. Co do bandingu bardzo proszę nie kontynuować w tym wątku kwestii bandingu w 5D mkII.
    Jeśli ktoś uważa za konieczne dzielenie się ze światem mądrościami na ten temat proszę to robić w wątku o 5DmkII lub w ostateczności założyć nowy.

Jeśli temat będzie dalej kontynuowany tutaj to wątek zostanie wyczyszczony, posty usunięte, potraktowane jako śmiecenie i stosownie "nagrodzone".
    Kurcze-na-grylu! Spóźniłem się!
    Taki sobie piekny post nt. problemów z bandingiem z 5DII wymyśliłem, czytając przez ostatnia godzinę te bełkoty, a tu nie wolno już napisac To nie sprawiedliwe.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 74 z 128 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów