no czyli tak jak każdy mniej wiecej zakładał około 14kmarzenia o 10-11 k prysły
![]()
no czyli tak jak każdy mniej wiecej zakładał około 14kmarzenia o 10-11 k prysły
![]()
Brak ;(
Wiesz jak się wytrzepie cały hajs na body to na statyw już nie wystarcza.
A, że HDRy są takie sW33T<3 to potem trzeba wyciągać 4EV z cieni, do czego nie była projektowana żadna matryca. Ba nawet nie ma kliszy co by dobrze zniosła forsowanie o 4stopnie. Cudów nie ma. Jednak wystarczy odrobina rozsądku aby to pojąć. Wyciągałem nie raz 2EV z ISO 400-1600 i bandingu nie zauważyłem. Jednak zdarzają się domorośli mądrale, którzy stwierdzą, że aparat zaprojektowany przez jednych z najlepszych specjalistów w tej branży jest "szrotem". Wylewają swoje bolączki na forum bo pamiętniczek niestety nie odpowieNa szczęście Nikon dał w D800 normalne filmowanie i 36Mpx więc może niektóre trolle wywęszą okazję i się przeniosą na żółte forum
![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)
Ciekawy jestem , kto pierwszy zrobi test
Jedni kupią ten aparat i będą się cieszyć i robić nim zdjęcia świadomi niedoskonałości sprzętu i wiedzący jak sobie z tym radzić (tak jak 5d mk2) a inni nadal będą rozważać jaki to jest szmelc, rozpisywać się o wadach bo przecież go nie kupią za drogi i zbyt słaby jak na taką cenę.
Aparatu nikt jeszcze nie użytkuje a już pojawiają się problemy typu namalowałem na 18-55 czerwony pasek i nie chce mi lepiej obrazować co robię nie tak, bo przecież na rumorsie pokazane było że jest lepiej.
Mi tam się podoba mimo, że obróbka jpg jest lekko skopana, to widzę pewien progres, np. w interpertacji koloru czerwonego. Nie podobają mi się natomiast stopień zmiękczania i potem siłowego wyostrzania, przynajmniej jeśli chodzi o jpg aparatu:
MK2: http://www.imaging-resource.com/PROD...2hSLI00100.HTM
MK3: http://www.imaging-resource.com/PROD...hSLI000100.HTM
Tu jest wyciknek z iso3200, który obrazuje to czego nie lubię, czyli coraz większe "zcyfrowacenie" obrazu:
MK2:MK3:
A Wam który się wydaje bardziej naturalny?
Ostatnio edytowane przez arra ; 07-03-2012 o 09:57
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Tak na szybko porównałem II, iso 1600 z III iso 3200 oraz analogicznie 3200 z 6400 i wg mnie w takim porównaniu II jest minimalnie lepsza, choć jest już bardzo blisko. Czyli nie ma nawet 1EV?
Tu nie chodzi o trolowanie. Czasem (raz na pare tygodni) musiałem ratowac fotke mocno niedoswietlona i powiem że ciężko bo z ciemniejszych partii wyłazi zamiast jednolitego ziarna, ziarno o strukturze płutna(banding poprzeczny i pionowy). Niestety nie umiałem sobie z tym poradzić. Zreszta czasem na blogach widać takie ratowane foty (bo moment i kard wyjatkowo siadly) i wiadomo od razu czym robione. Myslalem ze pozbyli sie tego problemu od momentu wprowadzenia matrycy z 7D.
Może w innym sprzęcie kwestia jest ograna lepiej, ale umówmy się - na zdjęciach o normalnym kontraście jeżeli trzeba wyciągnąć Fillem więcej niż 20-30 stopni (w nomenklaturze LR3), to znaczy, że zdjęcie zostało po prostu źle naświetlone - i jest to przede wszystkim problem fotografa, a nie aparatu.
No ale obrotowego LCD nie dali![]()