Mógłby mi ktoś podać przykład sytuacji na weselu gdzie się wykorzysta całe 14 RAW-ów? ja miałem sony A700 które też ma 6,5 kl/s to na weselu/ślubie w serii robiłem max 5 zdjęć i to na ogól przy ryżu/drobnych przy wyjściu z kościoła....
Mógłby mi ktoś podać przykład sytuacji na weselu gdzie się wykorzysta całe 14 RAW-ów? ja miałem sony A700 które też ma 6,5 kl/s to na weselu/ślubie w serii robiłem max 5 zdjęć i to na ogól przy ryżu/drobnych przy wyjściu z kościoła....
no skoro nie myśli się nad robionymi kadrami to nie mam więcej pytań...
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
to ja chyba jakiś dziwny jestem bo odkąd mam 5D seryjnego na weselu użyłem raz w celu wypróbowania![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Jak się nie złapie dobrze ostrości to cała seria idzie do koszta - takie są zalety serii.
sorrki wróć...spojrzałem na parę katalogów. Tam jednak większość jest między 20-25mb przy 18mpix. Zwykle na 32GB mieści się nieco ponad 1100-1200zdjęć.
Co do ilości zdjęć...wszystko zależy od okoliczności, miejsca robienia zdjęć i samych gości (ilość i fotogeniczność ludzi). Nie szczędzę kart, skoro ich tyle mam. Z drugiej strony można potem wybierać te ciekawsze ujęcia, a nie z przymusu. Dużo osób robi w jpgach, żeby zaoszczędzić czas przy obróbce...
żeby nie zbaczać więc z wątku, dodam że lepiej chyba zainwestować w dodatkową kartę SD, żeby mieć jedną Compactflash i jedną SD w 5D mrkIII.
Sprawdzałem w instrukcji, jakie czasy można mieć obecnie przy autoiso i widzę troszkę duży przeskok 1/125s i potem 1/250s. Przydałoby się jeszcze 1/160s, no ale to i tak postęp. Przy moich obecnych aparatach często lądowało na 1/60s, więc przy takiej opcji, w ogóle nie korzystałem z tej funkcjonalności.