Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Synchronizacja lamp w studiu

Dopiero zaczyna

Domyślnie Synchronizacja lamp w studiu

Witam,
    chciała bym prosić o radę odnośnie synchronizacji zewnętrznych lamp błyskowych przez fotocele z canon 600d.
    Posiadam lampę yn 460II i 'jakąś' żarówkę błyskową,przy wykonywaniu zdjęć nie wyzwalają się albo wyzwalają lecz jak to ująć nic nie dają,myślałam że to przez pomiar TTL lecz przy całkowitych ustawieniach manualnych lampy błyskowej w aparacie jest podobnie.
    Chciałam dokupić jeszcze 2yn 460II i 560 i jakąś lampę studyjną i wszystko na fotocele ale boje się że będzie kaplica
    Pozdrawiam i dziękuje za każdą radę

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

oczywiscie nie wyzwalasz pozostalych lamp przez 'kukulke' w trybie ettl?
    A takze nie korzystasz z czasow krotszych niz 1/200s?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tryb ttl teoretycznie wyłączony czas 1/200-1/60 niestety przez wbudowaną,
    błyskają obydwie lecz nie są widoczne na zdjęciu.przy filmiku zrobionym w 480 klatkach widać że reagują z dużym opóźnieniem
    Ostatnio edytowane przez Makko ; 02-03-2012 o 02:08

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

i pewnie jak zalozysz yn460 na sanki aparatu, to wszystko bedzie dzialac prawidlowo ^_^

Dopiero zaczyna

Domyślnie

^^ lecz potrzebna mi jest gdzie indziej lecz nawet na sankach słabo jej idzie wyzwalanie fotoceli żarówki błyskowej nadal błyska lecz na zdjęciu nie widać jej efektów

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

jezeli zarowka blyskowa nie odpala Ci od YN460 to znaczy, ze cos z nia jest nie tak. Nie powinno byc widocznego opoznienia w wyzwalaniu blysku, nawet na tych 480 fps.

Ale jak to bywa z fotocelami, to trzeba uwazac, aby widziala blysk 'wyzwalajacy' i nie byla 'oslepiona' przez inne zrodlo swiatla.

W yn460 w przypadku pracy z fotoceli, trzeba uzyc trybu 'na pierwszy blysk'.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Odpala ale na zdjęciu tego nie łapie przy identycznych ustawieniach z kompaktem ff hs10 działa normalnie.
    Możesz mi wytłumaczyć co znaczy pierwsza i druga kurtyna/zasłona

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Makko Zobacz posta
    Możesz mi wytłumaczyć co znaczy pierwsza i druga kurtyna/zasłona
    google.pl pierwszy wynik:
    http://www.fotoporadnik.pl/synchroni...-blyskowe.html

Poczytaj kilka poradników jak działa fotocela, jaki może mieć tryby pracy (np. pomijany przedbłysk), jak ustawić lampę/fotocelę itd.

Jeżeli chcesz zaoszczędzić nerwy kup tanie wyzwalacze radiowe, np. yongnuo RF-603. Prędzej czy później itak zrezygnujesz z fotoceli...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Już było czytanemam inny pomysł w 600d można wyzwalać lampy bezprzewodowo np yn 565 ex teraz pytanie moje czy odbiornik od radyjka odbierze sygnał od canona?i pytanie na jakiej częstotliwości pracują lampy canona

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Makko Zobacz posta
    mam inny pomysł w 600d można wyzwalać lampy bezprzewodowo np yn 565 ex teraz pytanie moje czy odbiornik od radyjka odbierze sygnał od canona?i pytanie na jakiej częstotliwości pracują lampy canona
    Jakie radyjko? I jakiej czestotliwosci? :]

600D steruje lampami poprzez blyski lampy wbudowanej (komunikacja odbywa sie w pasmie podczerwieni, ale ze blysk jako taki takze zawiera jej widmo, wiec zostalo to wykorzystane)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów