Tak jak wspominałem odniosę się teraz do reszty wypowiedzi.
Zgadzam się.
Nie zgadzam się. Spójrz na set #2. Wygląda mi to na tekstury i mnóstwo pędzelkowania. Żałuję, że ja nie wpadłem na pomysł zmiany koloru oświetlenia, ujednoliciło by to mój zestaw. Set #3, oświetlenie takie samo, a na 3-cim zdjęciu duuuużo chłodniej - widoczny zamysł fotografa.
Racja, że przy dobrze oświetlonym koncercie jest mniej roboty niż przy tych które odbywają się w małych klubikach a światło zamiast świecić na artystów, jest skierowane w publiczność lub podświetla ścianę. Sam nieraz się z tym spotkałem. Dlatego jeżeli jesteś świadomy, jak dużą rolę gra oświetlenie w koncertach, to możesz zagłosować na pozornie(!) gorszy set. Na przykład, zamiast na dobrze oświetlony zestaw #2, zagłosować na zestaw #3 za to jak autor poradził sobie z wyciąganiem twarz i innych słabo oświetlonych detali. Ja jak widzę, że startujący nie mieli równych szans, staram się wczuć w ich rolę i oceniam według wysiłku jaki włożyli w dane zdjęcia. Profesjonalistów dla których to chleb powszedni, można inaczej oceniać moim zdaniem.
Jako, że już po głosowaniu i można się przyznawać do zdjęć - mój zestaw to #5.
Zagłosowałem na #1, obstawiam, żę to Jerzego M
pro: pokazany cały zespół, imho oddany nastrój koncertu
contra: zdjęcia wywołane z różną ekspozycją, na 3-cim zdjęciu głównym tematem jest imho mikrofon, niespójność kadrów (pion, poziom, pion)
#2 obstawiam, że to Brzuchma
pro: bardzo dobra manipulacja kolorem, spójność kadrów, uchwycone ekspresje
contra: tekstury, pokazanie tylko Darskiego, który przecież nie jest solistą, a częścią zespołu Behemot
#3, nie wiem czyje
pro: jak już wspominałem - ładnie wyciągnięte detale z cieni, tylko poziome kadry
contra: również nie cały zespół pokazany, okazyjnie pojawia się wokalista na 2-gim zdjęciu. Różne balanse bieli. Moim zdaniem w ogóle nie oddany nastrój koncertu. Mały klubik, artyści wyglądają jakby wykonywali jakiś porządny punk lub hardcore, a zdjęcia imho niestety tego nie oddają.
#4, również nie wiem kto to
pro: w miarę ciekawe emocje złapane
contra: kadry pionowe i poziome, balans bieli, poucinany bass i różne części ciała poza 3-ką. Również brak reszty zespołu (chyba)
Jak składałem swój zestaw? Na początku wybrałem najciekawsze zdjęcia, niestety okazało się, że brak jest gitarzysty, dlatego też odrzuciłem jedno zdjęcie i zamiast niego wstawiłem to pionowe, które zepsuło spójność. Żałuję, że nie zmieniłem tego niebieskiego tła na czerwone. Byłoby lepiej. Zdjęcia dobrałem tak, aby oglądający miał wrażenie jakobym przedstawiał mu zespół. 1 gitarzysta, 2 gitarzysta w oddali, basista/wokalista na pierwszym planie 3, wokalista/gitarzysta daje czadu w tle perkusista. 3 to tak poza tym moje ulubione zdjęcie chociaż główny bohater rozmyty. Starałem się utrzymać relatywnie niskie iso i krótkie czasy, ale niestety artysta był zbyt energiczny nawet dla 1/320s.
Z tego co mi do głowy na teraz przychodzi to tyle. Wszystkie opinie, które zawarłem powyżej są tylko moją opinią i każdy ma prawo się z nią zgadzać lub nie.
Gratuluję zwycięzcy!