Tak jak wspominałem odniosę się teraz do reszty wypowiedzi.
Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
[...]Przyjrzyj się tym zdjęciom, kilka z nich przedstawia gitarzystów w takich samych pozach, chociaż robione były przez różnych fotografów. Jedyna różnica to ubiór/fryzura i światło (ale to akurat nie zależy od fotografa, tylko od oświetleniowców koncertowych).
Zgadzam się.
Jedyne co można w tej sytuacji ocenić, to poprawność techniczną zdjęcia, jako takiego, bo ocena kolorystyki bardziej należy się ludziom odpowiedzialnym za koncert, niż fotografowi.
Nie zgadzam się. Spójrz na set #2. Wygląda mi to na tekstury i mnóstwo pędzelkowania. Żałuję, że ja nie wpadłem na pomysł zmiany koloru oświetlenia, ujednoliciło by to mój zestaw. Set #3, oświetlenie takie samo, a na 3-cim zdjęciu duuuużo chłodniej - widoczny zamysł fotografa.
Nie mam nic przeciwko konkursom, bo z doświadczenia w innej dziedzinie wiem, że są one bardzo mobilizujące, ale wiem też, że często wynik ich jest kwestią przypadku. Gdy koncert jest dobrze oprawiony wizualnie, to przeciętne zdjęcie będzie wyglądało ciekawiej, niż przy statycznym koncercie w klasycznym oświetleniu. Więc co mamy oceniać, fotografa czy realizatora świateł? Koncert muzyki klasycznej, nawet w wykonaniu Filharmoników Wiedeńskich wizualnie przegra z koncertem DiscoPolo w remizie, a co dopiero z dobrze oprawionym koncertem rockowym... [...]
Racja, że przy dobrze oświetlonym koncercie jest mniej roboty niż przy tych które odbywają się w małych klubikach a światło zamiast świecić na artystów, jest skierowane w publiczność lub podświetla ścianę. Sam nieraz się z tym spotkałem. Dlatego jeżeli jesteś świadomy, jak dużą rolę gra oświetlenie w koncertach, to możesz zagłosować na pozornie(!) gorszy set. Na przykład, zamiast na dobrze oświetlony zestaw #2, zagłosować na zestaw #3 za to jak autor poradził sobie z wyciąganiem twarz i innych słabo oświetlonych detali. Ja jak widzę, że startujący nie mieli równych szans, staram się wczuć w ich rolę i oceniam według wysiłku jaki włożyli w dane zdjęcia. Profesjonalistów dla których to chleb powszedni, można inaczej oceniać moim zdaniem.

Jako, że już po głosowaniu i można się przyznawać do zdjęć - mój zestaw to #5.
Zagłosowałem na #1, obstawiam, żę to Jerzego M
pro: pokazany cały zespół, imho oddany nastrój koncertu
contra: zdjęcia wywołane z różną ekspozycją, na 3-cim zdjęciu głównym tematem jest imho mikrofon, niespójność kadrów (pion, poziom, pion)

#2 obstawiam, że to Brzuchma
pro: bardzo dobra manipulacja kolorem, spójność kadrów, uchwycone ekspresje
contra: tekstury, pokazanie tylko Darskiego, który przecież nie jest solistą, a częścią zespołu Behemot

#3, nie wiem czyje
pro: jak już wspominałem - ładnie wyciągnięte detale z cieni, tylko poziome kadry
contra: również nie cały zespół pokazany, okazyjnie pojawia się wokalista na 2-gim zdjęciu. Różne balanse bieli. Moim zdaniem w ogóle nie oddany nastrój koncertu. Mały klubik, artyści wyglądają jakby wykonywali jakiś porządny punk lub hardcore, a zdjęcia imho niestety tego nie oddają.

#4, również nie wiem kto to
pro: w miarę ciekawe emocje złapane
contra: kadry pionowe i poziome, balans bieli, poucinany bass i różne części ciała poza 3-ką. Również brak reszty zespołu (chyba)

Jak składałem swój zestaw? Na początku wybrałem najciekawsze zdjęcia, niestety okazało się, że brak jest gitarzysty, dlatego też odrzuciłem jedno zdjęcie i zamiast niego wstawiłem to pionowe, które zepsuło spójność. Żałuję, że nie zmieniłem tego niebieskiego tła na czerwone. Byłoby lepiej. Zdjęcia dobrałem tak, aby oglądający miał wrażenie jakobym przedstawiał mu zespół. 1 gitarzysta, 2 gitarzysta w oddali, basista/wokalista na pierwszym planie 3, wokalista/gitarzysta daje czadu w tle perkusista. 3 to tak poza tym moje ulubione zdjęcie chociaż główny bohater rozmyty. Starałem się utrzymać relatywnie niskie iso i krótkie czasy, ale niestety artysta był zbyt energiczny nawet dla 1/320s.
Z tego co mi do głowy na teraz przychodzi to tyle. Wszystkie opinie, które zawarłem powyżej są tylko moją opinią i każdy ma prawo się z nią zgadzać lub nie.

Gratuluję zwycięzcy!