Jesli bys byl blizej to chetnie bym Ciebie zaprosił na testy mojego
tez mysle ze 40-50 w plener to dobre rozwiazanie ale mniej "miękkie" niż 70 do którego przydało by się 600Ws
Jesli bys byl blizej to chetnie bym Ciebie zaprosił na testy mojego
tez mysle ze 40-50 w plener to dobre rozwiazanie ale mniej "miękkie" niż 70 do którego przydało by się 600Ws
Ostatnio edytowane przez rewddd ; 01-03-2012 o 19:03
Komentujesz zdjęcie powiedz co ktoś źle zrobił żeby robił coraz lepsze
Ja wolę 70cm niż 42-50 ale to w studio. W plenerze trochę inaczej to wygląda, mniejszy poręczniejszy. Jak się zrobi trochę cieplej to mogę zrobić mały test 70 vs 42
...
ja tez jestem ciekawdo tego jesli masz swiatlomierz zrob 2 pomiary ile swiatla "ucieka"
tutaj przykladowe foto z dishem (42cm) http://500px.com/photo/5252328
jeszcze jak bym mógł prosić, jaka lampka?
Światłomierza nie mam, a błyskam 580 i 430 więc generalnie sporo straty jest na samej budowie palnika. Myślę ,że mały BD 42cm będzie lepszy jako doświtlenie walka z cieniami itp. natomiast jako główne źródło światła 70 powinna ładniej świecić. Ostatnio używałem BD 42cm gołego + 580 w pomieszczeniu i dla mnie była tragiedia, za ostre światło niestety 70 nie miałem pod ręką.
...
Mojlo, ale na zewnątrz w plenerze 42cm powinien być OK ? Czyli dawać miękkie światło?
pokazałem przykład, więcej jest w moim wątkutu akurat lampa z białym dyfuzorem z linku, bez jest niewiele ostrzejsze
w plenerze zależy czy lampy wystarczy, nie wiem ale jeśli chodzi o małą, przenośną może być odczuwalny brak mocy
Przy portrecie z dyfuzorem powinno być ok, ale wiadomo im dalej tym bardziej twardo. Do miękkiego światła lepsze parasolki w plener według mnie. Sam BD srebrny jest dość twardy, bez żadnego dyfuzora.
Tutaj np. błyskałem 580+parasolka biała: http://500px.com/photo/3525404
...