Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: APS-C, dwie stałki i zoom

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artirus Zobacz posta
    Jeżeli masz C70-200/f4L bez IS to czy jest sens dopłacać do VC w T 17-50?
    Sam mam zamiar kupić to szkło i zastanawiam się na ile to się przydaje. Czy może tami z VC jest lepszy od tego bez?

VC przy Landschaft'ach czy architekturze się może zdać egazmin. W przy repo czy zdjęciach z ludzmi to ważne by zamrozić ruch. VC da Ci stablizacje obrazu a jak się obiekt lekko poruszy to zdjęcie będzie nieostre ;zatem IMHO różnicę w cenie lepiej na coś innego przeznaczyć.
    6D | 50D i cała masa różnych gratów

Coś już napisał Awatar pomiarowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukdee Zobacz posta
    VC przy Landschaft'ach czy architekturze się może zdać egazmin. W przy repo czy zdjęciach z ludzmi to ważne by zamrozić ruch. VC da Ci stablizacje obrazu a jak się obiekt lekko poruszy to zdjęcie będzie nieostre ;zatem IMHO różnicę w cenie lepiej na coś innego przeznaczyć.
    Co do różnicy w cenie... to nie jest ona taka wielka, bo ok 200-300zł zatem jedyną opcją za te różnicę w cenie jest kupienie filtra aczkolwiek są takie sklepy gdzie i w cenie szkła jest filtr gratis...
    Różnica niewielka zatem chyba lepiej mieć VC, zawsze można wyłączyć... no chyba, że wersja bez VC działa lepiej niż z VC ale off ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

aczkolwiek są takie sklepy gdzie i w cenie szkła jest filtr gratis...
    Nie ma czegoś takiego jak darmowy lunch. Pytanie jaki filtr. :P Są droższe i tańsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Nie ma czegoś takiego jak darmowy lunch. Pytanie jaki filtr. :P Są droższe i tańsze.
    filtr UV... niestety brak podanej marki, ale czy przy UV ma to aż takie znaczenie, przecież to tylko szkiełko do osłony

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pomiarowiec Zobacz posta
    filtr UV... niestety brak podanej marki, ale czy przy UV ma to aż takie znaczenie, przecież to tylko szkiełko do osłony
    To może denko od słoika?:-( Po co dodatkowe szkło w torze optycznym, jak ma być byle jakie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pezetwpr Zobacz posta
    To może denko od słoika?:-( Po co dodatkowe szkło w torze optycznym, jak ma być byle jakie?
    Jakby to było denko to był napisał denko..heh

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

28/1.8 - jako standard dla aps-c
    Raczej dla FF, dla APS-C to coś szerszego...

Wydaje mnie się, że spacer-zoom powinieneś mieć mimo wszystko. Jak już gdzieś tu pisałem, wg mnie podstawowy zestaw dla APS-C to:

- C10-22
    - C17-55 2.8IS
    - C50 (1.8 albo jak jest kasa to 1.4)
    - Jakiś tele, np C70-200 2.8 albo S70-200 2.8 (najlepiej ze stabilizacja albo ewentualnie 4.0 ze stabilizacją)

Potem bym się pobawił w stałke 85.

Dla APS-C nie ma odpowiednika stałek jakie masz na FF na szerokim kącie stąd warto kupić dobry obiektyw, który ma szeroko na początku.

Jak C17-55 za drogi to polecam C15-85, który optycznie nie ustępuje, a jedyna różnica to na minus brak stałego światła, a na plus... jeszcze szerzej

Pamiętaj, że C17-85, który teraz masz jest niestety bardzo kiepski optycznie i po przesiadce na te, które proponuje, odczujesz duuużą różnice.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co do C28/1.8 moje rozważania są czysto teoretyczne - ekwiwalent ogniskowej to ok. 45mm, ale nie miałem możliwości fotografowania tym obiektywem. Coś szerszego... są dwie elki (C24,C14), C20/2.8 i nowe C24/2.8. Jednak w tym przypadku, zamiast wspomnianych stałek, skłaniałbym się bardziej do C10-22. Poza tym szeroki zoom to co innego niż stałoogniskowe 28mm.

C17-55/2.8 to dość ciekawa propozycja, a razem z szerokim C10-22 stanowią zestaw zoomów dobry pod APS-C. Ale jeśli zacząłbym rozważać zmianę aparatu na FF, to pewnie warto byłoby kupować obiektywy pod tym kątem.

C50 vs C85
    Jak dla mnie lepsze będzie 85mm. Kwestia osobistych preferencji - miałem okazję robić zdjęcia jednym i drugim obiektywem. C85 bardziej mi odpowiada. Chociaż C50/1.4 też niczego sobie...

Teleobiektyw: C70-200, jak już wcześniej było wspomniane - raczej poręczniejsza f4 is niż jaśniejsza f/2.8

Dopiero zaczyna Awatar Wojtas
    Miasto
    Łódź Bałuty

Domyślnie

Ja szedłbym w taki zestaw jak zaprezentował flankerp z tym że zamieniłbym 17-55 na 28 1.8 ( lub sigma 30 1.4).

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

A ja naprzykład idę w trochę inną strone...
    Mając C40D i te szkła co w stopce, aktualnie bede przerabiac się na:

Samyang 8mm zostanie.
    Canon 17-85
    Canon 28 1.8
    Canon 50 1.4
    Canon 70-200L4 zostanie albo ew. wymienię na Sigme 70-200/2.8

Myślę, że to będzie swietny zestawik pod APS-C

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów