Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: APS-C, dwie stałki i zoom

Pełne uzależnienie

Domyślnie

50 pod APS-C ciągle lekko wyolbrzymia nos jak się daje samą twarz w kadrze. Jak ktoś nie robi takich ciasnych kadrów to powinien być zadowolony z takiej portretówki. W innym przypadku chyba lepiej 85. Tyle, że wtedy może być ciężko w pomieszczeniach... Ale od tego jest wtedy 28.

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    50 pod APS-C ciągle lekko wyolbrzymia nos jak się daje samą twarz w kadrze. Jak ktoś nie robi takich ciasnych kadrów to powinien być zadowolony z takiej portretówki. W innym przypadku chyba lepiej 85. Tyle, że wtedy może być ciężko w pomieszczeniach... Ale od tego jest wtedy 28.
    Dokładnie tak jest. Ostatnio w studio robiłem 28/1.8 i jestem całkiem zadowolony z uzyskanego efektu. Także szkło nie jest takie znowu najgorsze do portretu w pomieszczeniach.

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Dołącze się troche do tematu...
    W zasadzie aktualnie mam Samyanga 8mm, Sigme 30mm i Sigme 70-200... I zastanawiam się czy jest sens do tego zestawu dokupić Tamrona 17-50?? Jak narazie bardzo mi go nie brakowało, ale używam tego zestawu raptem miesiąc... Myślicie że jest sens kupować Tamrona? A może w sytuacji kryzysowej prostować obrazki z Samyanga jeśli będzie mi szeroki potrzebny bez dodatkowych efektów (aczkolwiek lubie te wykrzywianie, no ale nie zawsze jest to wskazane).
    Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Prostowanie z Samyanga 8mm chyba nie bedzie latwe, bo to jest fisheye, wiec dystorsja nie jest korygowana tak jak w rectalinearnych obiektywach. Dokup 17-50, 50mm i 85mm i bedziesz mial dwa zestawy stalki i zoomy. w zaleznosci od natchnienia/potrzeb/ciezkiego plecaka, wkladasz jedne zestaw lub drugi

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Prostowanie z Samyanga 8mm chyba nie bedzie latwe, bo to jest fisheye, wiec dystorsja nie jest korygowana tak jak w rectalinearnych obiektywach. Dokup 17-50, 50mm i 85mm i bedziesz mial dwa zestawy stalki i zoomy. w zaleznosci od natchnienia/potrzeb/ciezkiego plecaka, wkladasz jedne zestaw lub drugi
    Nie no już na takie rozbudowanie zestawu to się nie porwę... W zasadzie to robie zdjęcia zazwyczaj sportów motocrossowych gdzie wykorzystuję Fisha i Sigme 70-200, oraz jakieś portreto-glamoury plenerowe gdzie Sigma 30mm i 70-200mm też mi narazie wystarcza... Zastanawiam się tylko kiedy zaskoczy mnie brak uniwersalnego zooma 17-50...

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    Zastanawiam się tylko kiedy zaskoczy mnie brak uniwersalnego zooma 17-50...
    Może nigdy. :smile: Miałem podobny zestaw. Zamieniłem 70-200mm na 135mm i dokupiłem 50mm. Kompletnie nie czuję potrzeby posiadania zooma.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Licker Zobacz posta
    Może nigdy. :smile: Miałem podobny zestaw. Zamieniłem 70-200mm na 135mm i dokupiłem 50mm. Kompletnie nie czuję potrzeby posiadania zooma.
    Mam nadzieje, ze mnie rownierz nie zaskoczy... Zakochalem sie w obrazku z 30 i w zasadzie na codzien prawie jej nie sciagam... A pytanie o tego szerokiego zooma to w zasadzie dlatego, ze ja zawsze szukam dziury w calym... ;-)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Dopiero zaczyna Awatar Wojtas
    Miasto
    Łódź Bałuty

Domyślnie

Ja też kupiłem S30 1.4 i zastanawiam się czy nie zamienię 17-55 na 10-22(lub inne UWA) i 50 1.4. Jak jesteś amatorem robisz zdjęcia raczej dla siebie to zoom może okazać się zbędny.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No niekoniecznie zbędny. Jak jesteś amatorem to wyskoczy wszystko... Czasem jakiś reportarz, czy rodzinne spotkanie...

Wydaje mi się, że spacer-zoom powinien być zawsze... Najbardziej uniwersalny, a obecnie jakość obrazowania zoomów nie różni się znacząco od stałek (oczywiście mam na myśli dobre zoomy)
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    No niekoniecznie zbędny. Jak jesteś amatorem to wyskoczy wszystko... Czasem jakiś reportarz, czy rodzinne spotkanie...

Wydaje mi się, że spacer-zoom powinien być zawsze... Najbardziej uniwersalny, a obecnie jakość obrazowania zoomów nie różni się znacząco od stałek (oczywiście mam na myśli dobre zoomy)
    Dobry spacer zoom to Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS.. Obrazek daje całkiem dobry i takiego bym wybierał. Aczkolwiek temat mamy nieco inny bo APSC i 2 stałki, które warto mieć to 28 oraz 85 :]

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów