Po to, że chce mieć kasę na 28 i 50... a potem jeśli ewentualnie zabraknie mi Złooma do takiego ogólnego użytku to sobie własnie C17-85. Widziałem co potrafi 17-40L na FF i mogę stwierdzić jedno... Męczy się to szkło u mnie. Narazie nie stać mnie na przejscie na FF, a nawet jak kiedys to zrobie to aż takich szerokich kątów nie będe potrzebować![]()
Ale C17-85? To jest przecież tragedia optycznie w porównaniu do 17-40... To może już lepiej trochę dołożyć i jakąś Sigmę? Ewentualnie C18-55 IS, który wyjdzie znacznie taniej a jakościowo nie odbiega od C17-85. Szkoda pieniędzy na C17-85.
Ja większość moich zdjęć robiłem właśnie kitowym 18-55IS i jest ok przy odpowiedniej pogodzie a C17-85 nie da Ci nic więcej poza gabarytami i wagą.
Zresztą pooglądaj testy 18-55 i 17-85. Nie ma różnicy więc po co przepłacać dwa razy?
Tego 18-55 zostawisz sobie nawet jak kupisz kiedyć coś extra. Ja mam go do dziś i nie zamierzam sprzedawać, zawsze to jakiś back-up![]()
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Z tą tragedią optyczną to jest trochę urban legend. AC i dystorsje ładnie się poprawia w postprocesie (trochę tracąc na szerokości oczywiście).
Mnie osobiście najbardziej wkurzała obrzydliwa winieta.
Taka franca w samych rogach, jakby obiektyw miał ciut za małe pole obrazowe i te 17 mm było na siłę.
Używałem tego z 30D, zapewne na 7D czy innych bardzo gęstych cropach będzie gorzej.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Tak poprawdzie, to 17-85 to rzuciłem tak trochę bez większego myślenia, bo ceny moim zdaniem są przyzwoite (ok 500-700zł). Tak naprawdę najbardziej zależy mi, żeby zmienić 17-40L na 28 1.8 i 50 1.4, a ta zamiana uważam iż będzie owocna![]()
Pisałem w kontekście stałek - taka sigma 30/1.4, projektowana pod matryce APS-C. Nie twierdzę, że obiektywów tego producenta nie podpina się pod FF.
Ja również nie polecałbym wymiany na C17-85. Jak wspomniałeś, chcesz mieć C28 i C50. Mógłbyś kupić te dwie stałki i spróbować fotografować na tym zestawie (+ samyang i tele). Gdyby jednak brakowało zooma, to zawsze jest C17-55 lub kit C18-55 - co już było w wątku wspomniane.
Mnie ciekawi jeszcze jedna rzecz: czy ktoś fotografuje/fotografował zestawem C28/1.8 + C85/1.8? Sprawdzi się ten duet do 50D? Bo i ile docelowo wiem, jakie obiektywy chcę kupić, to na chwilę obecną mógłbym pozwolić sobie, pod względem finansowym, na te dwie stałki.
Ale przyznasz, że nie odbiega znacząco od 18-55. Miałem wpięte oba, porównałem, stąd mój osąd. Nie wnikam w testy laboratoryjne, chociaż i te potwierdzają, że temu szkle daleko od np., C15-85. Dlatego Canon tak bardzo obnizył cenę tego słoika praktycznie o połowe od momentu jak się pojawił.Z tą tragedią optyczną to jest trochę urban legend. AC i dystorsje ładnie się poprawia w postprocesie (trochę tracąc na szerokości oczywiście).
Na plus zdecydowanie silnik AF (USM), który naprawde działa błyskawicznie...
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |