Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: APS-C, dwie stałki i zoom

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    A ja naprzykład idę w trochę inną strone...
    17-40/4 zamieniasz na 17-85? Po co?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Po to, że chce mieć kasę na 28 i 50... a potem jeśli ewentualnie zabraknie mi Złooma do takiego ogólnego użytku to sobie własnie C17-85. Widziałem co potrafi 17-40L na FF i mogę stwierdzić jedno... Męczy się to szkło u mnie. Narazie nie stać mnie na przejscie na FF, a nawet jak kiedys to zrobie to aż takich szerokich kątów nie będe potrzebować

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ale C17-85? To jest przecież tragedia optycznie w porównaniu do 17-40... To może już lepiej trochę dołożyć i jakąś Sigmę? Ewentualnie C18-55 IS, który wyjdzie znacznie taniej a jakościowo nie odbiega od C17-85. Szkoda pieniędzy na C17-85.
    Ja większość moich zdjęć robiłem właśnie kitowym 18-55IS i jest ok przy odpowiedniej pogodzie a C17-85 nie da Ci nic więcej poza gabarytami i wagą.
    Zresztą pooglądaj testy 18-55 i 17-85. Nie ma różnicy więc po co przepłacać dwa razy?
    Tego 18-55 zostawisz sobie nawet jak kupisz kiedyć coś extra. Ja mam go do dziś i nie zamierzam sprzedawać, zawsze to jakiś back-up
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Ale C17-85? To jest przecież tragedia optycznie w porównaniu do 17-40...
    Z tą tragedią optyczną to jest trochę urban legend. AC i dystorsje ładnie się poprawia w postprocesie (trochę tracąc na szerokości oczywiście).
    Mnie osobiście najbardziej wkurzała obrzydliwa winieta.
    Taka franca w samych rogach, jakby obiektyw miał ciut za małe pole obrazowe i te 17 mm było na siłę.

Używałem tego z 30D, zapewne na 7D czy innych bardzo gęstych cropach będzie gorzej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Tak poprawdzie, to 17-85 to rzuciłem tak trochę bez większego myślenia, bo ceny moim zdaniem są przyzwoite (ok 500-700zł). Tak naprawdę najbardziej zależy mi, żeby zmienić 17-40L na 28 1.8 i 50 1.4, a ta zamiana uważam iż będzie owocna

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Emhyr Zobacz posta
    ....ewentualnie jaki inny standard (sigma? - niemożność podpięcia do FF, 35 od canona - nieco za wąsko)
    Dlaczego niby Sigmy nie można podpiąć pod FF???
    Ja mam zestaw jak w stopce i uważam go za bardzo dobry. W ogóle nie odczuwam braku 50-70 mm.
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    Dlaczego niby Sigmy nie można podpiąć pod FF???
    Ja mam zestaw jak w stopce i uważam go za bardzo dobry. W ogóle nie odczuwam braku 50-70 mm.
    Pisałem w kontekście stałek - taka sigma 30/1.4, projektowana pod matryce APS-C. Nie twierdzę, że obiektywów tego producenta nie podpina się pod FF.

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    A ja naprzykład idę w trochę inną strone...
    Mając C40D i te szkła co w stopce, aktualnie bede przerabiac się na:

Samyang 8mm zostanie.
    Canon 17-85
    Canon 28 1.8
    Canon 50 1.4
    Canon 70-200L4 zostanie albo ew. wymienię na Sigme 70-200/2.8

Myślę, że to będzie swietny zestawik pod APS-C
    Ja również nie polecałbym wymiany na C17-85. Jak wspomniałeś, chcesz mieć C28 i C50. Mógłbyś kupić te dwie stałki i spróbować fotografować na tym zestawie (+ samyang i tele). Gdyby jednak brakowało zooma, to zawsze jest C17-55 lub kit C18-55 - co już było w wątku wspomniane.

Mnie ciekawi jeszcze jedna rzecz: czy ktoś fotografuje/fotografował zestawem C28/1.8 + C85/1.8? Sprawdzi się ten duet do 50D? Bo i ile docelowo wiem, jakie obiektywy chcę kupić, to na chwilę obecną mógłbym pozwolić sobie, pod względem finansowym, na te dwie stałki.

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Mnie ciekawi jeszcze jedna rzecz: czy ktoś fotografuje/fotografował zestawem C28/1.8 + C85/1.8? Sprawdzi się ten duet do 50D? Bo i ile docelowo wiem, jakie obiektywy chcę kupić, to na chwilę obecną mógłbym pozwolić sobie, pod względem finansowym, na te dwie stałki.
    Mysle ze dobrze sie spisze taki duet stalek. Ja natomiast wiem ze powyzej 70mm u mnie to tylko sport. Dlatego wybralem 28 i 50.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Z tą tragedią optyczną to jest trochę urban legend. AC i dystorsje ładnie się poprawia w postprocesie (trochę tracąc na szerokości oczywiście).
    Ale przyznasz, że nie odbiega znacząco od 18-55. Miałem wpięte oba, porównałem, stąd mój osąd. Nie wnikam w testy laboratoryjne, chociaż i te potwierdzają, że temu szkle daleko od np., C15-85. Dlatego Canon tak bardzo obnizył cenę tego słoika praktycznie o połowe od momentu jak się pojawił.

Na plus zdecydowanie silnik AF (USM), który naprawde działa błyskawicznie...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Kolega posiada takie stałki do swojego 50D. Chwali sobie takie połączenie. Kwestia preferencji, niektórzy zamiast 85mm wybierają 50mm pod APS-C.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów