nic nie stoi na przeszkodzie temu, zeby aparat "przyjal", ze to co on ma naklikane to faktyczna wartosc. poza implementacja, ktora jest wlasnie inzynierska i w tym konkretnym przypadku za diabla nie przystaje do realiow. kwestia tego konkretnego, ztrywializowanego przez projektantow przypadku, ale to nadal jest przypadek, w ktorym rozwiazanie jest poprawne i logiczne technicznie, ale za diabla nie przystaje do praktyki.
i absolutnie daleki jestem od bronienia inzynierow/projektantow, bo IMHO powinni strzelac do takich, ktorzy projektuja bez uwzglednienia potrzeb faktycznych i bez testu uzytkowego przez realnych uzytkownikow. mimo ze sam tez jestem po Polibudzie. niestety, w realu musze tyle badziewia po Java-patalachach latac, ze mnie krew zalewa. a wystarczy po prostu pomyslec, ze w raporcie do druku dla ksiegowego, 1.080.345.345,22 to poprawna kwota, natomiast 1,08E07 albo 1.080.345.345,219999999 to nie jest. a to tylko jeden, aczkolwiek notoryczny przyklad takiego "triumfu" inzynierii...