Cześć, witajcie !
Nie jestem pewien czy założyłem temat we właściwym dziale. Właśnie zamontowałem chip Dandelion do Samyanga 35mm 1.4
W zasadzie byłbym bardzo zadowolony, ostrość nastawiam szybko i bezproblemowo, obiektyw nie ma żadnego ff ani bf. Jedyne co mnie martwi to fatalny pomiar światła w tym zestawie. Może coś robię źle, ale gdy przymykam obiektyw manualnie do, powiedzmy, f/4 i nastawiam taką wartość w korpusie Canona 600D to zdjęcia wychodzą bardzo prześwietlone. Muszę znaleźć wtedy złoty środek - domknąć obiektyw do tych f/4 a korpus ustawić na 2.8. Gdy zaś ustawiam korpus na 1.2 zdjęcia są bardzo ciemne. Działa to również w odwrotną stronę.
Nie mam pojęcia czy dandeliona da się zaprogramować tak, żeby obiektyw był cały czas ustawiony na 1.4, a dopiero przy robieniu zdjęcia przymykał się do odpowiedniej dla nas wartości. Nie widzę sensu w każdorazowym doborze idealnych ustawień korpus - obiektyw żeby zrobić zdjęcie, to jest po prostu zbyt czasochłonne.
Jeżeli macie jakieś pomysły lub podobny problem - bardzo proszę o pomoc i komentarze.