Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Zły pomiar światła w Samyangu 35mm z chipem dandelion

Domyślnie Zły pomiar światła w Samyangu 35mm z chipem dandelion

Cześć, witajcie !

Nie jestem pewien czy założyłem temat we właściwym dziale. Właśnie zamontowałem chip Dandelion do Samyanga 35mm 1.4
    W zasadzie byłbym bardzo zadowolony, ostrość nastawiam szybko i bezproblemowo, obiektyw nie ma żadnego ff ani bf. Jedyne co mnie martwi to fatalny pomiar światła w tym zestawie. Może coś robię źle, ale gdy przymykam obiektyw manualnie do, powiedzmy, f/4 i nastawiam taką wartość w korpusie Canona 600D to zdjęcia wychodzą bardzo prześwietlone. Muszę znaleźć wtedy złoty środek - domknąć obiektyw do tych f/4 a korpus ustawić na 2.8. Gdy zaś ustawiam korpus na 1.2 zdjęcia są bardzo ciemne. Działa to również w odwrotną stronę.

Nie mam pojęcia czy dandeliona da się zaprogramować tak, żeby obiektyw był cały czas ustawiony na 1.4, a dopiero przy robieniu zdjęcia przymykał się do odpowiedniej dla nas wartości. Nie widzę sensu w każdorazowym doborze idealnych ustawień korpus - obiektyw żeby zrobić zdjęcie, to jest po prostu zbyt czasochłonne.

Jeżeli macie jakieś pomysły lub podobny problem - bardzo proszę o pomoc i komentarze.
    Ostatnio edytowane przez Lucaseuropa ; 29-02-2012 o 00:54

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ja mam tak z 14/2.8 i zaczynam kminic jak to dziala, bo szklo dopiero wczoraj dostalem do reki.

poki co wychodzi mi tak: mierzyc zawsze przy ustawieniu pelnej dziury w korpusie (na obiektywie sobie domknac). po zmierzeniu swiatla i zablokowaniu ekspozycji ustawic sobie w korpusie to samo f co jest na obiektywie, po prostu zeby sie prawidlowo zapisalo w EXIF-ie. i bedzie dobrze
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W obiektywach manualnych normalnym jest że po domknieciu prześwietla i trzeba robić korektę ekspozycji Czemu?-nie wiem..

Domyślnie

W sumie też to ogarnąłem, wystarczyło wgłębić się bardziej w instrukcję Dandeliona - prawie identycznie jak robi to Akustyk, z tym wyjątkiem że obiektyw zostawiam na pełnej dziurze a korpus ustawiam tak jak chcę. Focusuje, blokuję ekspozycję, następnie ustawiam przesłonę w obiektywie taką samą jak w body i wszystko gra. Mimo wszystko, dzięki za pomoc ! Trzeba będzie przywyknąć do takiej formy, jak na razie podoba mi się ; )

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

znaczy, to wszystko ma sens.
    ustalanie ekspozycji wyglada tak:
    1. body czyta z chipu obiektywu EOS jaka jest maksymalna dziura
    2. normalnie pomiar dla szkiel systemowych jest dokonywany na w pelni otwartej dziurze i jako wlasnie taka korpus traktuje obiektyw
    3. jesli ustawiona w korpusie przeslona jest mniejsza (tudziez wartosc f wieksza) to body koryguje czas o roznice miedzy ustawiona przeslona a pelna dziura.

koniec koncow - jesli body i szklo maja rownoczesnie ustawione przymkniete przeslony, to pomiar nie bedzie prawidlowy i to jest w pelni logiczne i poprawne. tylko nieuzyteczne, ale to nie pierwszy "triumf" inzynierii nad ergonomia
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak dla przypomnienia (wiem nie na temat) piszemy przysłona , a nie przesłona.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rychowski Zobacz posta
    Tak dla przypomnienia (wiem nie na temat) piszemy przysłona , a nie przesłona.
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=45933

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

rowniez dla przypomnienia:

Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów.
    za: http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=29
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lucaseuropa Zobacz posta
    Nie mam pojęcia czy dandeliona da się zaprogramować tak, żeby obiektyw był cały czas ustawiony na 1.4, a dopiero przy robieniu zdjęcia przymykał się do odpowiedniej dla nas wartości. Nie widzę sensu w każdorazowym doborze idealnych ustawień korpus - obiektyw żeby zrobić zdjęcie, to jest po prostu zbyt czasochłonne.
    A najlepiej zeby jeszcze uruchamial system AF w obiektywie?

Ustawiasz w body przyslone 1.4 i.. po prostu robisz zdjecia /tryby: AV i M/ :]

Jezeli potrzebujesz skorzystac z innej przyslony, to zmieniasz ja.... TYLKO W SZKLE, i znow... nie ma zadnych problemow z przeklamaniami pomiaru swiatla

Jedyna wada tego rozwiazania - w EXIFie nie masz zapisanej prawdziwej przyslony, tylko caly czas jedna wartosc :P

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Jedyna wada tego rozwiazania - w EXIFie nie masz zapisanej prawdziwej przyslony, tylko caly czas jedna wartosc :P
    w tym momencie zasadne jest pytanie: na diabla w takim razie dandelion z przekazaniem maksymalnego swiatla i mozliwoscia ustawienia w korpusie wartosci przyslony?

jesli dobrze pamietam, to sa tez dandeliony, ktore tylko identyfikuja szklo i zapewniaja potwierdzenie ostrosci, ale nie pozwalaja na zmiane liczby f. przynajmniej tak mi sie wydaje, ze mial moj do OM-a.

w wypadku tego Samyangowego IMHO lepiej juz po ustawieniu parametrow ekspozycji, wybrac sobie w korpusie wlasciwe f, zeby je miec w EXIF-ie. jesli pracuje sie w trybie manualnym, to na ekspozycje to nie bedzie mialo wplywu...
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów