Przyjacielu to nie znaczy że nie musimy się starać dopracować wszystkich szczegółów. Fakt jest faktem i powtarzam to każdemu klientowi że to co widzi na moim monitorze(skalibrowanym) nie będzie wyglądało identycznie na wszystkich nieskalibrowanych monitorach to wszystko zależy od monitora klienta od środowiska w jakim przebywa itp. ale ja się mu staram dać najlepszy i najlepiej dopracowany plik jaki potrafię. Tym razem to są torebki a a innym może to być sprzęt którego odbiorcy kożystaja ze skalibrowanych monitorów a wtedy bedzie to miało znaczenie. Pozatym poprawne odwzorowanie kolorów kalibracja itp przydaje się znacząco przy ocenie zdjęcia. Koledze Czilisowi już tłumaczyłem w innym wątku o kalibracji sprzętu dopisze tu tylko kilka słów. Najlepszym rozwiązaniem było by skalibrowanie monitora i stworzenie dla niego profilu kolorów niestety musisz poszukać kogoś kto Ci taką usługę wykona bo kupno kalibratora będzie raczej mało opłacalne. koledzy dobrze radzą żebyś wywołał zdjęcia w labie i wyregulował monitor do nich niestety ma to jedną przykrą wadę. Oświetlenie w którym będziesz oglądać odbitkę ma duże znaczenie oraz adaptacja wzroku do warunków może Cie zmylić musiałbyś co chwila zerkać na szarą kartę. Ktoś wcześniej wspomniał że warunki dookoła mają kolosalne znaczenie i tak jest. Zdjęcie na białym i czarnym tle wygląda inaczej. Dlatego najlepiej było by wykonać sprzętową kalibracje bo kalibrator się nie myli i nie zmienia paramerów w czasie pracy. Były też kiedys dodawane do monitorów LG Flatron takie niebieskie paski i oprogramowanie do tego. Też tego na początku urzywałem i sprawdzało się.