Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Z 40D na 1D mkIV do przyrody

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Domyślnie Z 40D na 1D mkIV do przyrody

Witam panów i panie.
    W tym roku, prawdopodobnie po premierze 1DX, planuję zakup 1D mkIV. Raczej używane body. Obecnie mam 40D którym fotografuję głównie przyrodę z C400 f5.6. Czego mi brakuje najbardziej to:
    1. Cichsze klapanie lustrem. Na YT znalazłem tylko porównanie III do 40D, ale III wydawała się głośniejsza.
    2. Lepszy AF w trybie ciągłym. Czytałem że w 1D IV działa to inteligentniej, szybciej i precyzyjniej.
    3. Wyższe używalne ISO. Na upartego dla mnie w 40D jeszcze do ISO 800, choć staram sie nie przekraczać ISO400. Czy w 1DIV ISO 1600 wypada dużo lepiej niż ISO 800 w 40D? Zagęszczenie pixeli mają podobne, ale to inne generacje puszek.
    4. Mikroregulacja
    5. Czasami FPSy choć w 40D jest nieźle + pojemność bufora w szybkiej serii.
    O reszcie nie piszę bo są jasno przedstawione w specyfikacji.

Ze szkieł mam C10-22 i T17-50 które nie były by mi już potrzebne jak również tego 40D+grip. 70-200 i 400 f5.6 bym zostawił z lampą 580exII + musiałbym dokupić wtedy szerszego zooma z mocowaniem EF. Sigma 1.4 EX prawdopodobnie by została wymieniona na C1,4 III. Z czasmem wymiana lub dokupienie 300/400 f2.8 IS lub 500 f4 IS, choć mi się bardziej podoba obrazek z mojego 400mm f5.6 niż 500mm f4 IS.
    Czy pierwsze 3 punkty wypadają znacznie-znacznie na korzyść 1D mk IV?

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W ogóle nie ma co porównywać

1Dmk4 to jest killer, a APS-H tylko pomoże w twojej robocie. punkt 1,2,3 zdecydowanie deklasuje 40D.

Ad 1. - 1D posiada tryb Silent
    Ad 2. - Obecne najlepsze Servo w Canonie, ja powiem tyle, że na 70-200 2.8 przy pełnej dziurze aparat jest mi w stanie utrzymać ostrość na biegnącym w moją stronę dziecku/psie, co jest już dla mnie spoorym wyczynem.
    Ad 3. Nie pamiętam już ISO prosto z 40D, ale 1d4 ma 12800 używalne - i co ważne - nie traci przy tym masakrycznie z koloru i zakresu tonalnego, coś co dla mnie ma bardzo duże znaczenie.

Ogólnie jeżeli Cię tylko stać to kupuj. Ja ze swoim się dłuuugo nie rozstanę - 1Dx na poziomie 30 tysięcy zł. 1D4 + 400 2.8 + TC2x, zestaw marzenie
    Pozdrawiam, Krzysztof

Domyślnie

Zgodze sie z Krzysiek T co do dwoch pierwszych punktow, natomiast co do trzeciego to zalezy jaki przyjmiesz margines uzywalnosci. Duzo zalezy od koloru fotografowanej sceny, z mojego doswadczenia ISO3200 jest w pelni uzywalne w kazdych warunkach, 6400 w druku generalnie powinno byc ok, natomiast 12800 owszem uzywalne, ale napewno obrazek musisz potraktowac jakims odszumiaczem - no chyba ze prefrujesz ziarenko.

Domyślnie

witam
    jak jesteś z okolic Dublina to zapraszam do mnie na wies siądziemy przy kawie i sobie po testujesz.

1dmk4 najlepsze body jakie miałem w ręce i nie przeszkadza nawet mi to ze raz lcd padł po deszczu.
    400 2,8 +1dmk4 nim tez , lecz tylko do środy bo koleś przyjeżdża po nie :P

Darek
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 27-02-2012 o 20:00
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Domyślnie

Czyli wychodzi na to że to będzie duży przeskok.
    Dzięki za zaproszenie ale do środy nie wyrobiłbym się.
    Dziękuję wszystkim za odzew.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    witam
    jak jesteś z okolic Dublina to zapraszam do mnie na wies siądziemy przy kawie i sobie po testujesz.

1dmk4 najlepsze body jakie miałem w ręce i nie przeszkadza nawet mi to ze raz lcd padł po deszczu.
    400 2,8 +1dmk4 nim tez , lecz tylko do środy bo koleś przyjeżdża po nie :P

Darek
    Z jakiego rejonu jesteś (ja bywam w D8, D24, D1)? W sieci sprzedałeś 1d mk4?
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    Z jakiego rejonu jesteś (ja bywam w D8, D24, D1)? W sieci sprzedałeś 1d mk4?

400mm lezy na sprzedanie przytrzymam do niedzieli pozniej ebay gosc nie dojechal a ze ma z donegal kawalek wiec nie naciskalem az tak .
    1d nie pozbywam sie bo foto i video robie , video lepej niz 5d - w ciemnych miejsach

tylko ta waga na rigu zabija

Darek

ja z kildare , maynooth
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Uprawnienia umieszczania postów