no to fakt ale tam jest jakiś myk z łączeniem piXeli... może tutaj trzeba szukac usprawiedliwienia (?)
... czyli:
- miliony pixeli dla mas
- łączenie dla ambitnych
było Lustro jest panasonic lumix Lx3
Tu kompletnie nie chodzi o megapiksele. Dla tych co nie lubią czytać skopiuję najważniejsze:
Matryca działa jak w niektórych aparatach Fuji czy Foveon w Sigmie.Lessons learned
With the 12Mpix Nokia N8, for example, we were more concerned with capturing photons of light than
ramping up the number of megapixels. We bucked the trend and went with a large sensor and 1.75
micron pixels — but the result was a new benchmark in image and video quality. This set the Nokia N8
apart at the time, and competitors are still trying to match it two years later. The Nokia PureView Pro
comes is equipped with an even larger sensor, 1/1.2” approximately 2.5 larger than the sensor used
in the Nokia N8. The result is an even larger area to collect photons of light. With PureView we’re
continuing to make choices focused on performance rather than pixels for pixels’ sake. Fewer but
better pixels can provide not just better image and video quality, but better overall user experience
and system capability.
In fact, 5Mpix-6Mpix is more than enough for viewing images on PC, TV, online or smartphones.
After all, how often do we print images bigger than even A4?
Czyli Nokia rozumie to czego np. Nikon nie rozumie pakując 36mpx bez oversamplingu do 16 czy 12 mpix.
Połączenie 7 pikseli w jeden da 5mpix o konkretnej jakości.
I jeszcze specyfikacja:
Nokia 808 PureView lens and sensor specifications
• Carl Zeiss Optics
• Focal length: 8.02mm
• 35mm equivalent focal length: 26mm, 16:9 | 28mm, 4:3
• F-number: f/2.4
• Focus range: 15cm – Infinity (throughout the zoom range)
• Construction:
· 5 elements, 1 group.All lens surfaces are aspherical
· One high-index, low-dispersion glass mould lens
· Mechanical shutter with neutral density filter
• Optical format: 1/1.2”
• Total number of pixels: 7728 x 5368
• Pixel Size: 1.4 microns
http://cdn.conversations.nokia.com.s...2/Archive2.zip ---> tutaj są 3 zdjęcia, każde w rozdzielczości 38 MP, ISO 55 oraz ISO 58
Jakość zdjęć z tego telefonu na niskim ISO jest imponująca:
Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)
Nie byłbym tego taki pewien. Pytanie jak z tą jakością - jak z elastycznością plików w obróbce. Póki co mamy kilka przykładowych zdjęć na niskich iso i na tej podstawie nie za bardzo się da wyciągać jakieś daleko idące wnioski.
BTW: bardzo podobne rozwiązanie jest w Canonie C300.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-02-2012 o 17:20
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja bym się nie podniecał.
Nokia N8 równiez była okrzyknięta "cudowną, rewolucyjną". W sieci można wyguglić zdjęcia zjawiskowe, niby zrobione tym telefonem. A rzeczywistośc pokazała, że są to zwykłe "sraty-draty-pierdaty". Zdjęcia są mocno zmanipulowane i nikt z uzytkowników nie jest w stanie powtórzyć podobnej jakości. Mój Photoshop bardzo sie starał i sie nie udało.
Powstrzymajcie konie panowie. Poczekajcie, az bedzie na rynku i zacznie to używać zwykły Kowalsk, bez zaawansowanego kursu Photoshopa i 5 letniego doswiadczenia w studio DTP.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
większość odbiorców takich telefonów nie ma pojęcia o optyce, liczy się tylko więcej MPI
zupełnie podobnie jak z MP3 - mało ważne że nie ma jakości dźwięku, ważne żeby kiepskie słuchaweczki miały stosowny kolor
dla mnie telefon służy do rozmów a aparat fotograficzny do robienia zdjęć
...komórki nie zmieniłem od lat , Samsung P300 dzielnie mi służy (jakby nie miał aparatu
to też bym go lubił - podobnie jak lubiłbym 5d2 bez video - w obu przypadkach nie używam wzbogaceń funkcjonalności)
Ostatnio edytowane przez Em Es ; 28-02-2012 o 16:14
Moim zdaniem jedno z drugim nie ma nic wspólnego. To że coś zostało kiedyś tam zrobione tylko do jednej rzeczy nie musi oznaczać że nie można rozszerzyć funkcjonalności - zresztą dslr-y są tego najlepszym przykładem.
Ja telefon z dobrym aparatem powitałbym z radością, bo podstawowa zaleta tego rozwiązania jest w mobilności i obecności. Przy tym mnie coraz bardziej męczy ilość rzeczy które muszę ze sobą zabierać wychodząc z domu.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-02-2012 o 17:30
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
no właśnie coś podobnego miałem na myśli... gdzieś wyczytałem ale nie dokońca zapamiętałem gdzie i co
Kolekcjoner ja też... szykowałem się na N8 (do tej pory najlepszy wg mnie wybór) a teraz czekam na 8o8.
... no i oczywiście nie podniecam się aż tak bardzo .... choć jak już wcześniej pisałem najlepsze zdjęcia z własną osobą mam z fona (n95, e72 i jakiegoś SE).
Ostatnio edytowane przez grzeSiuu ; 28-02-2012 o 21:42
było Lustro jest panasonic lumix Lx3
Na papierze brzmi to fajnie, ale w rzeczywistości pozostaje jeszcze sprawa oprogramowania na telefon, które zmieli mi te zdjęcia. Używałem Androida i było tam ok pod tym względem, teraz mam iOS i szczerze, ale to chyba obróbka "telefonicznych" zdjęć jest najważniejsza - ostatnio mam "fazę" na oprogramowanie NIK software - snapseed, które daje całkiem fajne efekty, i umożliwia nam na starszych urządzeniach zapisywanie plików do 6mpix, a na nowszych (iPad 2, iPhone 4/4S), do 16 mpix. I chyba to jest największy feature tych telefonów - z Androida, mimo aparatu o większej rozdzielczości dostawałem mniejsze pliki przez to. A chyba mało kto obrabia zdjęcia z telefonu w Photoshopie, i raczej zupełnie dla picu, albo z nudów :-)
Aparat ta Nokia ma fajny, nie da się zaprzeczyć, ale Symbian jako system jest nieco nieszczęśliwym softem na telefon, ze względu na oprogramowanie właśnie. Dużo lepiej, zarówno marketingowo, jak i funkcjonalnie byłoby wypuścić go z Windows Mobile, wtedy to urządzonko mogłoby dosyć solidnie namieszać na rynku.![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto