Pokaż wyniki od 1 do 10 z 111

Wątek: Nokia 808 Pure View

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie Odp: Nokia 808 Pure View

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Sony RX100 takim kompaktem nie jest
    qrcze myslę o kupnie rx100 albo n808... chciałem n8 ale wyszła na szczęście zanim kupiłem n808.
    aż tu naglę patrzę i wyskoczył rx100.
    od tamtej pory lecę po sieci i przeglądam fotki jakie tylko mogę znaleźć z jednego lub drugiego aparatu.
    ... hmmmm .. generalnie wydaje mi się, że wiekszość lepszych jest jednak z rx100.
    chociaż osobiście chciałbym żeby było odwrotnie.
    szukam drugiego aparatu bardziej poręcznego niż mam (patrz stopka) na wycieczki rowerowe. bardzo duzo jeżdżę ostatnio!
    oczekuję przede wszystkim:
    - nie gorszego obrazka, najbardziej chciałbym oczywiście znaczącą różnicę zobaczyć w nowym sprzęcie.
    - wygodniejszej obsługi. tutaj mam na myśli np. mniejsze gabaryty, waga, brak dekielka, szybsze działanie, bateria.
    stop - kieszeń - aparat - fota - kieszeń - i jazda dalej. o taką obsługę mi chodzi. menu uczę się szybko i mogę manewrować po nim, nie muszę mieć wszystkiego w klawiszach wyrzuconych na obudowę.
    ... no i ... wiadomo jestem gotów zrezygnować z pewnych "rzeczy/komfortu" na rzecz telefonu.. wiadomo jeden sprzęt w kieszeni a nie dwa itd, itd.
    ale jednak obrazy które do tej pory widziałem przemawiają za rx100

p.s.
    myslę, że różnice (mimo parametrów na kartce papieru) są:
    - w producencie samej matrycy
    - producencie i konstrukcji obiektywu
    - no i oczywiście samego oprogramowania które "obrabia" obrazek
    prawda jest taka, że taka nokia faktycznie goni takie zaawansowane kompakty nie wspominając już o nizszej pólce kompaktów.
    ciągle się borykam, myslę i męczę z tym
    Ostatnio edytowane przez grzeSiuu ; 02-08-2012 o 14:14
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Nokia 808 Pure View

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    qrcze myslę o kupnie rx100 albo n808... (
    Ależ to kolosalna różnica użyteczności.
    Matryce podobnych rozmiarów, ale cała reszta je różni.

Nokia N8 to komórka, rozmiarów komórki (czyli zmieści się w kieszeni spodni czy w kieszeni koszuli). Mamy ją ZAWSZE przy sobie.

http://1.static.img-dpreview.com/fil...era.jpg?v=1552

Robi filmy i zdjęcia, ale może też je od razu wrzucac do internetu.
    I ma to wszystko co kazdy smartofon - dzwoni, obsługuje pocztę. ma nawigację (u Nokii darmową i aktualizowaną, działającą Offline), gry i co tam jeszcze smartofony mają.

Sony RX100 to kompakt, na grubość dużo większy niż komórka, do kieszeni jeansów czy koszuli już się nie zmieści, bo i body grubsze i obiektyw trochę wystaje. Ma lepszą ergonomię (przycisków więcej - Nokia 808 ma zdaje się 3 przyciski a RX100 chyba 7 plus dwa kółka). Ale robi tylko zdjęcia i filmy.

Nokia

http://1.static.img-dpreview.com/fil...ing.jpg?v=1552

Sony

http://www.dpreview.com/previews/Son...es/inhand2.jpg

Matryce mają podobnej wielkości, stałka Zeiss z zoomem cyfrowym (wycinanym z 41Mpix) kontra zoom optyczny. Poziom będzie zbliżony, na pewno z jakąś przewagą Sony, ale... właśnie... komórkę mamy przy sobie ZAWSZE, a kompakt, nawet nieduży nie. I zdjęcia z Nokii od razu możemy wrzucić do netu, a z Sony nie. Drastycznej różnicy w jakości zdjęć na korzyść Sony jednak raczej nie będzie.

Uprawnienia umieszczania postów