Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Plamka na zdjęciach

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

jeżeli wielkość i wyrazistość nie zależy od przesłony to może to nie być brud na matrycy - dobrze myśle?

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

O czyszczeniu matrycy koledzy już napisali. Ja trochę inaczej - o tym też było na forum- jeżeli zależy Ci na zdjęciu i masz np. photoshopa to jest bardzo dobre narzędzie w tym programie które nazywa się "punktowy pędzel korygujacy" którym bez problemów możesz usunąć te zabrudzenia. Jak nie masz photoshopa to można ściągnąć wersję 30-dniową i sobie pokorygujesz wszystkie zdjecia.
    Tak na marginesie - zanim użyjesz gruszki - znajdź jakąś powierzchnię na której będzie dobrze widoczny wydmuch z gruszki (jakieś np. lustro dobrze podświetlone).Zanim dmuchniesz na matrycę/sensor kilkakrotnie bardzo energicznie dmuchnij na tą powierzchnię żeby zobaczyć czy z powietrzem nie wylatuje Ci talk-możesz sobie w ten sposób nieźle załatwić matryce. Powietrze sprężone - też niezły sposób ale wymagający pewnego doświadczenia.
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    Ja polecam gruszkę (7-8), a jak było milion razy na forum to i milion jeden nie zaszkodzi, a przecież się człowiek pyta czy to brud czy wada aparatu.
    kurcze ale ktoś już "wytłumoczył" i odesłał a kolega nadal nie wierzy i mówi że to nie brud tylko okrągła plamka ....

Dopiero zaczyna Awatar Maciek_DDA
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

na moich fotach paprochy na matrycy tworza IDEALNIE okragle plamki
    20d

Domyślnie

A ja myślę, że jak się "pochwali" tutaj tymi "plamkami" to da się przekonać, że autorytatywnie są to paprochy na matrycy.

Hmm ... wiem, bo sam byłem matką

Coś już napisał
    Miasto
    Bielsko-Biala

Domyślnie

lunochod : U mnie paprochy zaczynają być słabo widoczne od f 11 (błękit nieba).
    Sprawdź na błękitnym niebie na wszystkich przysłonach i sprawa powinna się wyjaśnić.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów