Witam wszystkich.
Źle się dzieje z moją lampą Canon 430EX nie synchronizuje się z aparatem w trybie ETTL (sprawdziłam na dwóch aparatach 7d i 1ds). Działa tylko manual i to tylko na pełnej mocy. Czy ktoś miał podobny problem?
Witam wszystkich.
Źle się dzieje z moją lampą Canon 430EX nie synchronizuje się z aparatem w trybie ETTL (sprawdziłam na dwóch aparatach 7d i 1ds). Działa tylko manual i to tylko na pełnej mocy. Czy ktoś miał podobny problem?
Ostatnio edytowane przez Nicola ; 26-02-2012 o 20:57
na 99% padl Ci tranzystor IGBT, odpowiedzialny za przerywanie blysku /a tym samym za regulacje mocy lampy w manualu i e-ttl-u/
Koszt samego tranzystora to 20-40 zeta...
Dzięki za odpowiedź.
Czy orientujesz się może czy taką naprawę robi się raczej w serwisie czy też można sobie z tym samemu poradzić (czyli naprawi to ktoś niebojący się elektroniki ale jednak nie kształcony w elektronice)?
jak ma sprzet i umiejetnosci, oraz odrobine pomyslunku to raczej da sobie z tym rade.
W serwisie Canona wymienia caly modul (pewnie w okolicach 300 zeta za modul+robocizna+wysylka), w serwisach alternatywnych pewnie beda sie bawic w wymiane uszkodzonego elementu (~100 zeta za robocizne).
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Właśnie dziś rozglądałam się za tym tranzystorem, ale nigdzie nie znalazłam... Jest opcja przesyłki z Chin co trwa 30-50dni
Może ktoś z forum orientuje się gdzie można kupić ten tranzystor, chodzi o CT40KM8.
Zapytaj Naprawiacza.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
o dzięki :grin:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Znalazłam zamiennik IRG4BC40UPBF. Będziemy próbowali naprawić...
Ostatnio edytowane przez Nicola ; 28-02-2012 o 16:24 Powód: Automerged Doublepost
Suuuuper! Daliśmy radę własnymi siłami zreperować sprzęt. Ogromne dzięki wszystkim, a szczególnie sylwek2k za 100% trafność diagnozy.
Koszt naprawy 21,10zł.