Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Canon 430EX działa tylko tryb manual

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Zadaj sobie pytanie, czy uzyles choc raz google? Czy przegladnales przed zadaniem pytania forum? Watpie, zarowno w to pierwsze, jak i w to drugie. Bo temat walkowany byl wielokrotnie :]
    Szukałem i w google i na forum. Udało mi się znaleźć tylko coś na stronie po rusku.
    Odesłałem lampę na serwis napisali mi, że do wymiany palnik i podzespuł sterowania mocą błysku :/ Zastanawiam się czy z tym palnikiem to nie nadgorliwość serwisu, w końcu lampa błyskała z pełną mocą.
    ...

Dopiero zaczyna Awatar brute
    Miasto
    czechowice-dz

Domyślnie

mam do Was pytanie otóż w mojej 430 sama przełączą się z trybu ETTL na manual i z powrotem , samoczynnie przełącza się w ETTL i przy wyzwoleniu migawki lampa nie błyska a jak się uda przełączyć na manual to lampa się wyzwala , możecie mi pomóc ?

Domyślnie

To ja tylko napiszę od siebie, dla potomności, może komuś się przyda. W mojej 580EX II był ten sam problem, co na początku wątku, czyli w trybie ettl brak synchronizacji (albo cała moc w przedbłysk), a w trybie manualnym błysk z pełną mocą niezależnie od ustawień. Nie miałem czasu odsyłać lampy na Żytnią, więc założyłem, że to opisany powyżej tranzystor IGBT. Z serwisu na Żytniej dowiedziałem się, że do 580EX II również pasuje CT40KM-8H. Kupiłem go w sklepie fototech-serwis.pl, cena: 59 zł, dostępny od ręki. Wymianę zleciłem w OK! Serwis w Gdańsku. Koszt naprawy: 60 zł, czas: 24H. Efekt: lampa działa bez zarzutu. Tym sposobem w poniedziałek zacząłem szukać rozwiązania, w środę miałem już sprawną lampę. I całe szczęście, bo w sobotę wesele

Aha, nie polecam samodzielnego rozkręcania - facet z serwisu powiedział, że sam tranzystor i okolice są zalane/zabezpieczone jakimś silikonem czy innym badziewiem, i że musiał się w tym nadłubać, żeby się dostać do tranzystora.

Domyślnie

Jednak nie jest tak kolorowo, czyli przygód ze spidlajtem ciąg dalszy...
    Wymieniony tranzystor padł po około 1 miesiącu (ale przyznać mu trzeba, że 4 wesela wytrzymał, a jest to jednak sporo błyskania). Pomyślałem, że zanim odeślę lampę na Żytnią spróbuję jeszcze raz. Kolejny tranzystor padł już po kilkudziesięciu błyskach... Czyli jednak Żytnia. Zakres naprawy "WYMIANA ZESPOŁU PALNIKA I NAPRAWA OBWODÓW WYZWALANIA". Koszt - 500 zł + kurier... Sporo, ale co zrobić. Swoją drogą, powoli rośnie we mnie przekonanie, że Speedlite 580 EX II to po prostu gówniana lampa za grubą kasę... Potwierdza to moja rozmowa z facetem z serwisu, który czas trwania naprawy wytłumaczył tym, że te lampy tak często się psują, że oni nie nadążają z zamawianiem części...

Domyślnie Odp: Canon 430EX działa tylko tryb manual

Ja odgrzeję wątek ponieważ mam podobny problem z ex 430.
    Mianowicie, wczoraj lampa na początku błyskała pełną mocą i nie pomagała korekcja siły błysku a później nie błyskała wogóle, mimo, że czerwona dioda świeciła, akumulatory świeżo naładowane.
    W trybie manualnym robiła co chciała. Raz błysnęła, innym razem nie. Poczytałem trochę gdzie może leżeć problem i postawięłm diagnozę, że faktycznie może ten tranzystor. Podjąłem decyzję - kupuję i wymieniam bo to dla mnie nie problem. Ale dziś włączam lampkę a tutaj nagle wszystko w porządeczku. Śmiga jak gdyby nigdy nic się nie stało.
    I o co chodzi?
    Czy dalej potrzymać tezę, że to ten tranzystor jest wszystkiemu wienien i wymienić go?

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Często jest to brak kontaktu w stopce - przeczyść styki w aparacie i w lampie.

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Często jest to brak kontaktu w stopce - przeczyść styki w aparacie i w lampie.
    Potwierdzam ową też zazwyczaj jest to po prostu spowodowane stykami i brakiem komunikacji. Sam to przeżywałem mając 580ex wpiętą w 1D a potem okazało się ,że na 7D robi po prostu co chce , raz pełna moc , raz bez błysku itp.. Wszystkiemu byly winne styki wlaśnie.

No właśnie, odkąd potarłem troche paluchem po stopce lampy i sankach aparatu to na razie działa. Może wezmę patyczek do uszu i delikatnie zamoczę w spirytusie, aby wyszorować

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów